Leder

Det demokratiske håb falmer i Tunesien, og tålmodigheden er ved at slippe op

Tunesiens præsident, Kais Saied, erklærede i denne uge, at han vil give præsidentembedet mere magt og suspendere dele af forfatningen. Situationen efterlader ikke meget håb for landets demokratiske fremtid
Tunesiens præsident, Kais Saied, vil suspendere dele af forfatningen og give sig selv mere magt til at træffe beslutninger uden indblanding fra andre.

Tunesiens præsident, Kais Saied, vil suspendere dele af forfatningen og give sig selv mere magt til at træffe beslutninger uden indblanding fra andre.

Zoubeir Souissi

Udland
25. september 2021

Onsdag aften annoncerede Tunesiens præsident, Kais Saied, at han vil suspendere dele af forfatningen og give sig selv mere magt til at træffe beslutninger uden indblanding fra andre. Derudover vil han nedsætte et udvalg, der skal se på at ændre forfatningen og sætte en ny politisk kurs.

Siden den 25. juli har Kais Saied siddet med magten i sine hænder. Han afsatte premierministeren og suspenderede parlamentet og kaldte det hele for midlertidigt. Han gav befolkningen lovning på, at det var for at redde landet ud af den økonomiske krise og slå ned på magteliten, der i hans øjne er årsag til problemerne.

I begyndelsen var der mange tunesere, der støttede ham, og politiske partier og civilsamfundsorganisationer var afventende med at komme med en udmelding. Nu er flere ved at miste tålmodigheden og ikke mindst tilliden. De kræver, at han bringer landet tilbage på den demokratiske sti, og i sidste weekend gik tunesere på gaden i hovedstaden Tunis for at protestere mod hans handlinger og afkræve svar.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er korrekt, at demokratiet i Tunis har fået et voldsomt nøk ned mod diktatur i denne eftersommer. Og det er absolut ikke noget, som man i EU skal acceptere, og Tunesien lever på godt og ond af EU. Derfor har EU en god mulighed for at påvirke udviklingen.

Men man skal så også forholde sig til hvorfor, Tunesien er kommet i disse problemer. Og her har et andet land, Marokko et stort ansvar ved at destabilisere Tunesien.

Men også Marokko, der absolut ikke er et demokrati, og samtidig er en ganske grov besættelsesmagt, lever fedt og godt af EU. Og det er nok her, EU først og fremmest skal gøre sin indflydelse gældende.