Leder

Grønlandsk minister fanget af Black Lives Matter-retorik

Fjernelsen af udenrigsområdet fra den grønlandske toppolitiker Pele Broberg efter udtalelser om, at kun folk med inuitbaggrund skal kunne stemme om løsrivelse, viser, at grønlænderne selv finder ekskluderende etnicitet politisk uacceptabelt
Den grønlandske toppolitiker Pele Broberg er blevet fjernet som minister for udenrigsanliggender, efter at han har luftet tanker om, at kun med folk inuitbaggrund skal kunne stemme ved en eventuel fremtidig afstemning om grønlandsk løsrivelse.

Den grønlandske toppolitiker Pele Broberg er blevet fjernet som minister for udenrigsanliggender, efter at han har luftet tanker om, at kun med folk inuitbaggrund skal kunne stemme ved en eventuel fremtidig afstemning om grønlandsk løsrivelse.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udland
29. september 2021

Sidste år ramte en global kamp mod undertrykkelse og racisme for alvor Grønland og satte yderligere skub i en debat om kolonialisme, danskhed og grønlandsk kultur.

Det var internationale demonstrationer mod politibrutalitet i kølvandet på drabet på den sorte amerikaner George Floyd, der var med til at inspirere til for eksempel at overmale en statue i Nuuk af den dansk-norske missionær og kolonist Hans Egede, forklarede aktivister.

Den grønlandske politiker og daværende landstingsmedlem for Partii Naleraq, Pele Broberg, er måske ikke direkte inspireret af Black Lives Matter i USA, men sagde i forbindelse med debatten om malingen på Hans Egede til Information: »Jeg vil aldrig sige, at det, der sker i USA, ikke er vigtigere. I begge situationer er det tale om systematisk racisme – men i USA dør de faktisk af det.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tror nu at identitetspolitik i Grønland går længere tilbage end Black Lives Matter. Første gang Hans Egede Statuen blev overmalet var trods alt i 1973. Imidlertid har den nye identitetspolitik i Grønland sikkert sit udgangspunkt på ilisimatusarfik, hvor grupper af unge har dyrket dette fænomen – en tid lang!
Der er jo også en god gang populisme Pele Brobergs udgydelser og hvor mange der tænder på det ved vi ikke. Det er ikke grønlænderne som sådan der har frasagt sig Pele Broberg, men Grønlands regeringsparti IA

Jeg synes det er helt ok at Hans Egede blir overmalt, ja faktisk så kler den nye farve ham ganske godt.

Jeg synes det er helt ok at Hans Egede blir overmalt, ja faktisk så kler den nye farve ham ganske godt.