Sidste år ramte en global kamp mod undertrykkelse og racisme for alvor Grønland og satte yderligere skub i en debat om kolonialisme, danskhed og grønlandsk kultur.
Det var internationale demonstrationer mod politibrutalitet i kølvandet på drabet på den sorte amerikaner George Floyd, der var med til at inspirere til for eksempel at overmale en statue i Nuuk af den dansk-norske missionær og kolonist Hans Egede, forklarede aktivister.
Den grønlandske politiker og daværende landstingsmedlem for Partii Naleraq, Pele Broberg, er måske ikke direkte inspireret af Black Lives Matter i USA, men sagde i forbindelse med debatten om malingen på Hans Egede til Information: »Jeg vil aldrig sige, at det, der sker i USA, ikke er vigtigere. I begge situationer er det tale om systematisk racisme – men i USA dør de faktisk af det.«
Jeg tror nu at identitetspolitik i Grønland går længere tilbage end Black Lives Matter. Første gang Hans Egede Statuen blev overmalet var trods alt i 1973. Imidlertid har den nye identitetspolitik i Grønland sikkert sit udgangspunkt på ilisimatusarfik, hvor grupper af unge har dyrket dette fænomen – en tid lang!
Der er jo også en god gang populisme Pele Brobergs udgydelser og hvor mange der tænder på det ved vi ikke. Det er ikke grønlænderne som sådan der har frasagt sig Pele Broberg, men Grønlands regeringsparti IA
Jeg synes det er helt ok at Hans Egede blir overmalt, ja faktisk så kler den nye farve ham ganske godt.
Jeg synes det er helt ok at Hans Egede blir overmalt, ja faktisk så kler den nye farve ham ganske godt.