Leder

Medicinalvirksomhederne har også et ansvar for vaccineuligheden

Mange har et billede af medicinalvirksomhederne som griske og kyniske – som noget af det værste ved kapitalismen. En mere ligelig fordeling af coronavacciner er en oplagt mulighed for at gøre op med det billede og sikre en større legitimitet
Flere vestlige lande er begyndt at give tredje vaccinedosis til raske og færdigvaccinerede borgere, mens frontpersonale og mennesker i risikogruppen i mange lavindkomstlande endnu ikke har fået første vaccineskud.

Flere vestlige lande er begyndt at give tredje vaccinedosis til raske og færdigvaccinerede borgere, mens frontpersonale og mennesker i risikogruppen i mange lavindkomstlande endnu ikke har fået første vaccineskud.

Udland
23. september 2021

Medicinalindustrien er mere eller mindre gået fri i den tiltagende kritik af den ulige fordeling af coronavaccinerne på verdensplan.

Men i en ny rapport fra Amnesty International bliver de virksomheder, som har formået at producere og få markedsført coronavacciner, indirekte kritiseret for at have et snævert fokus på profit på bekostning af menneskeliv i lavindkomstlandene. Det er et kærkomment fokus.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Berlingske: "Flere i USA er døde af coronavirus i USA end under den spanske syge. Coronapandemien er nu den mest dødelige epidemi i USA nogensinde. Også værre end den spanske syge, skriver flere amerikanske medier."

Corona overgår nu den spanske syge i antal dødsfald. Hvorfor lod de det ske? De næste mutationer ruller hen over verdens befolkning i øjeblikket. Hvem samler formuer på dette skræk scenarie? Hvorfor ikke kalde det hvad det er? Folkemord. Vi har fået nitten nye coronamilliardærer, og endnu flere aktionærerne fester. Dette er det sande billede af hvorledes systemet er, dette er hvem vi er. De ti rigeste landes sorte sjæl viser sig i al sin grusomhed.

Kunne det have gået anderledes? Absolut. For et år siden bad de fattige lande om lov til at producere vacciner i deres egne lande. Jeg skriver det endnu engang, fordi det skriger til himlen: De bad om lov. Svaret fra de rige lande var et nej. Der var patenter som skulle beskyttes. Måske skulle man skrive det anderledes; det var vigtigere at beskytte de aller rigestes formuer end at redde millioner af liv.

Vi svømmer rundt i vacciner, som vi ikke vil have, samtidigt med at regulære humanitære kriser udspiller sig for millioner mennesker i fattige lande, der ikke kan få lov til at producere vacciner lokalt pga. patentrettigheder. Er det ikke på tide at stoppe dette vandvid? Er det ikke på tide at stoppe dette monster af et system der har værre konsekvenser end de største krige? Der skal vedtages nye love som forhindrer dette i at ske igen, fordi dette er ikke sidste gang, tværtimod invaderer vi mere og flere områder hvor virus vil sprede sig fra.

Deling af vaccinepatenter er på kort sigt den eneste humane løsning. Hvis ikke det sker hurtigst muligt, vil resistente mutationer udvikle sig, hvorefter vaccinerne intet er værd. Der er stadigvæk håb, men praktisk talt alle lande har fejlet, og alt for mange er døde pga. dette.

De nuværende producenter er essentielle medspillere for at gennemføre produktionen, men de er i høj grad også medskyldige i de humanitære kriser. I oktober 2020 forsøgte sundhedsmyndighederne i de fattige lande at få lov til at producere lokalt, men ikke gratis. Vaccinefirmaerne kunne simpelthen ikke levere hurtigt nok, og selv nu, midt i den værste indiske humanitære krise, bekæmper de rige lande fortsat muligheden for at få vaccineproduktionen flyttet ud til de fattige lande. Dette er den store skandale.

Intet ændres i de rige lande, hvor der fortsat produceres for fuld kapacitet. Virksomhederne kommer til at kunne tjene rigeligt på produkterne, faktisk tjener de dobbelt op, hver gang de sælger en vaccinedosis. De kommer stadigvæk til at tjene trecifrede milliarder hver, ligesom før. Noget helt andet er, at vaccinefirmaerne fik stillet milliarder til rådighed samt al forskning fra universiteterne, de har ikke haft nævneværdige udviklingsomkostninger.

Den politiske kamp kommer desværre til at tage lang tid, før de fattige lande overhovedet får lov til at producere vacciner. Derefter skal informationerne om vacciner og produktionsprocesser overføres. Så vil der gå yderligere måneder før vaccinerne ruller ud af fabrikkerne. Billedet af at patenter bliver annulleret og at firmaerne lider overlast passer simpelthen ikke, tværtimod.

I snart et år har de fattige lande kæmpet for at få lov til at producere vaccinerne lokalt til eget brug. Men bl.a. EU inkl. Danmark har blokeret for denne mulighed. Dette har allerede resulteret i hundrede tusind dødsfald, hvilket kunne have været undgået, hvis producenterne i de ti rigeste lande, som har fået vaccineret en stor del af deres befolkning - hvis ikke de 19 nye corona-milliardærer forhindrede udflytning af produktionen.

Milliardærernes lobbyister har omringet de politikere der har beslutningsret til en udflytning af produktion til de fattige lande. Dette er et kynisk spil, hvor millioner er døde, der fortæller alt om, hvad det er for et sygt system vi lever under. Først nu starter WHO med at skabe de første faciliteter i Sydafrika, således at de der kan producere vaccinerne selv. Men stadigvæk vil det tage næsten et år før produktionen starter.

Den tyske kansler Angela Merkel var i USA for at møde præsident Biden, men uden for Det Hvide Hus blev hun mødt af demonstranter, fordi Tyskland og også Danmark tilbageholder en dispensation for vaccinepatenterne, hvilket truer millioner af menneskers liv over hele verden, og forhindrer landene i selv at producere vacciner. COVID-19-sager stiger i næsten alle amerikanske stater, hvor delta-varianten nu er dominerende. Efter måneders nedgang i både smitte, indlæggelser og dødsfald, er smitten begyndt at stige igen.

WHO opfordrer Angela Merkel til at holde op med at hindre en dispensation af intellektuelle ejendomsrettigheder for COVID-19-vacciner. I mellemtiden advarer Verdenssundhedsorganisationen om, at Coronasmitten fortsætter med at stige over det afrikanske kontinent. Hospitalerne er ved bristepunktet og dødsfaldene er steget stejlt i de sidste fem uger.

Coronavirus infektioner er i eksponentiel stigning i Afrika og Sydøstasien. I Indonesien er frivillige bedemænd begyndt at indsamle ligene af COVID-19-ofre direkte fra de private hjem, efter at hospitalerne er fyldt op. Indonesien er Sydøstasiens værst ramte nation.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Ib Christensen, Marianne Jespersen, Marianne Stockmarr, Inge Lehmann, Jesper Andersson og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Der er intet nyt i, at medicinalfirmaer er griske og kyniske. Selv før coronakrisen slog flere af dem sig sammen med fødevareindustrien, som f.eks. Danone. Et ubehageligt signal. Og hvad kommer det ikke til at koste lande, hvor vaccinen betales af staten, som f.eks. i Danmark, når man vil bede folk om at blive vaccineret hvert år fremover? Regningen havner på den næste generationsskuldre. Så der er al mulig grund til at råbe vagt i gevær, og belaste dem økonomisk med et socialt ansvar. Burde man ikke have gjort det, da man tegnede kontrakter med dem? Nødvendig medicin og vacciner bør kunne nå ud til befolkninger på hele kloden, og ikke kun være forbeholdt de rige lande.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Marianne Stockmarr, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Gert Romme, Ruth Sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Neeeeeeeej! Medicinalindustrien har to ansvar i vores samfund: 1. sikre sig produkterne gør mere nytte end skade. 2. tjene penge til aktieejerne (min penions opsparing). Danskere producerer mere mad end vi selv bør spise – men tjener på at de som har pengene også få ”gris på gaflen” – folk dør ikke kun af Corona, men også af sult. Hvis du og jeg = ”mor Danmark” vil bruge egne penge til at føde og vaccinerer de fattige, så er det frit frem. Men det er den totale velværestats menneske-mentalitet: ”det er de andre der skal betale” for det vi vil ha/gi.

Margit Johansen

Pillefabrikanterne har ansvaret for at vaccinerne bliver lette at distribuere, at opbevare og at indtage og som er virksomme livet ud. Hvorfor er det nødvendigt med 1-2-3 stik også til yngre raske personer? Hvorfor stik og kanyler? Hvorfor temperaturfølsomme produkter som hurtigt mister virksomheden? Alt det som gør det umuligt for fattige lande at håndtere vaccinerne. Om vi så donerede det i milliarddoser.

Man kan i hvert fald konstatere, at det drejer sig om profit og grådighed hos de store medicinproducenter.

Alene dette faktum, at prisen pr. dose covid-19-vaccine steg flere hundrede procent i takt med efterspørgslen gik op, viser denne frådende grådighed.

Efter min opfattelse, bør forskning for dette vigtige område, ligesom forskning i nye energiformer, gøres i internationale organisationer, der tilsvarende bør tilføres de nødvendige ressourcer. Og alle forskningsresultater bør stilles til fri rådighed for alle lande og prodocenter.

Faktisk burde det være en naturlig opgave for FN. Men desværre fungerer FN på bekostning af visse lande, der er med i sikkerhedsrådet. Og dermed er FN ikke den organisation, som verdens befolkninger kan føle sig trykke ved.

Men en række samarbejdende forskningscentre i EU-regi vil absolut både være en mulighed og en stor fordel.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, David Zennaro, Marianne Stockmarr og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Hovedproblemet er i virkeligheden, at liberalismen / kapitalen ikke føler noget tilhørsforhold til samfundet, men agerer på ydersiden af samfundet via "rettigheder som kapitalen frie bevægelighed, og markedskræfterne".

Der for er deres ageren også i strid med samfundets problemer, da de strider imod liberal og kapitalistisk tankegang, om gevinstmaksimering for enhver pris og til enhver tid.

Vi ser det også i forbindelse med de problemer der er med klimaforandringerne, - jovist bruger man penge på at skabe sig et bedre image ved at plante skove her og der i store plantager, - men desværre uden tanke for diversitet, planter man kun een type træer, på hundredvis af kvadratkilometre.

Det giver dog ingen naturlig dyre-diversitet på disse mange kvadratkilometre med kun een type træer, og det da heller ikke det primære formål med beplantningen, - det er først og fremmest et kapitalspørgsmål om en fremtidsinvestering(salg af træ), og samtidig også for at skabe et image om virksomhederne som grønne og klimabevidste.

Medicinalvirksomheder er ikke meget bedre, og slet ikke i forbindelse med pandemier som Corona, - gevinstmaksimeringen er fortsat det vigtigste, - samfunds hensyn kommer i anden række, og det eneste værn vi har imod dette i fremtiden er via statlige forskningsinstitutioner, der også kan fremstille vacciner, samt de meget dygtige mennesker vi allerede har, der har truffet de valg vi har oplevet med beskyttelse - vaccination af de mest udsatte og mest plejekrævende på vore hospitaler, og som har vist sig umådelig meget værd for samfundet håndtering af Corona-epidemien.

Vi skal altså væk fra myterne om liberalisme og kapitalen er de bedste til alt i samfundet, - de giver ikke meget tilbage når det gælder, men har hellere hånden fremme, hvilket også kan ses af de stigende priser, - en udnyttelse af mangelen på vacciner, og en maksimering af gevinsten til kapitalen.

- Jo..., den frie markeds dannelse har intet samfunds orienteret indhold, men alene et kapitalindhold af gevinstmaksimering.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Ib Christensen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

@ Espen Bøgh,

Sagen er jo, Espen Bøgh, at pengene bestemmer.

Hvis aktionærerne kan opnå større afkast af deres investeringer i et andet selskab, branche, land eller politisk system, så kan de ved hjælp af "kapitalens frie bevægelighed", meget hurtigt flytte deres investeringer.

Og et selskab kan have lige gode produkter og købestærke kunder som helst. Men uden kapital dør selskaber en stille døs. Og det er den situation der hver dag tvinger administrerende direktører og medarbejdende bestyrelsesformænd til at handle.

Dette kan ikke umiddelbart ændres. Til gengæld kan det offentlige - gerne i en række samarbejdende lande med stor fordel udvikle mediciner, grøn energi og meget andet, og stille disse frit til rådighed for alle - både nationer og virksomheder.

Gert Romme, 23. september, 2021 - 15:05

Jo.., det er til en vis grad rigtigt, men hvis vi havde politikere der ikke lod sig bestikke, som i Amerika, men i stedet satte landet over disse småligheder, så ville de nok forbyde disse aktionærer og virksomheder at sælge deres produkter i vore lande, fordi de ikke betaler skat fra Skattely, og de ikke handler i samfundets interesse.

Jeg skullemene at når de ikke kan sælge de varer de producerer, eller lader være med at producere, så har de ingenomsætning, og må rette ind og være en del af samfundet, og ikke snyltere på samfundet i stedet for.

Måske ville det også hjælpe miljøet langt bedre, end liberalisterne og kapitalen gør og har gjort i lang tid.

Tag bare ophugningen af skive i Asien, billigt, javist, men prisen for menneskeliv set i kapitalens handlinger er utålelig.

Der skal modige beslutninger til fra politisk hold ikke det slatten-mikkel som vi ser i dag, og "arbejdspladser" syntes at være gud - før overlevelse.

Andreas Munk-Madsen

Ja, selvfølgelig sælger vaccineproducenterne til dem, der betaler mest. Sådan fungerer markedsøkonomien nu engang.

Det kan man selvfølgelig forarges over. Men husk lige den anden konsekvens af markedsøkonomien. Når udbuddet af vacciner om et år langt overstiger efterspørgslen, så bliver vaccinerne meget billigere.

I øvrigt skal de rige lande nok betale de fattiges vaccine. Det er i vores egen interesse at forhindre, at virus kan mutere videre i milliarder af fattige.