Leder

Sagen om Evergrande handler også om et Kina, der gør op med den værste turbokapitalisme

Når verden følger en konkurstruet kinesisk virksomhed, skyldes det, at vi alle er dybt afhængige af Kinas økonomi. Men sagen om ejendomsudvikleren Evergrande viser også, at Kina forsøger at finde en mere bæredygtig vækstmodel, og det bliver stadig tydeligere, at partiets jerngreb og ikke markedets usynlige hånd skal lede landet til velstand
At den kinesiske ledelse forsøger at finde en mere bæredygtig vækstmodel er i alles interesse. Men udviklingen er også bekymrende, for historisk gælder det, at jo mere ideologien er trådt frem, desto mere er individuelle friheder blevet holdt nede.

At den kinesiske ledelse forsøger at finde en mere bæredygtig vækstmodel er i alles interesse. Men udviklingen er også bekymrende, for historisk gælder det, at jo mere ideologien er trådt frem, desto mere er individuelle friheder blevet holdt nede.

Huang Jingwen

Udland
27. september 2021

»Boliger bliver bygget for at bo i, ikke for at spekulere i,« udtalte den kinesiske præsident, Xi Jinping, på kommunistpartiets seneste partikongres. Ledelsen i et af Kinas største og mest forgældede selskaber, ejendomsudvikleren Evergrande, skulle have lyttet. I stedet fortsatte selskabet med at gældsætte sig i et omfang, der har fået panikken til at brede sig. Evergrande skylder over 1.900 milliarder kroner, og statsbankerne har lukket kassen.

Hver gang tidsfristen for en ny rentebetaling nærmer sig, starter dramaet og rygterne – er det nu, korthuset vælter? Spørgsmålet er, hvorvidt et Evergrande-kollaps vil sprede sig og i værste tilfælde medføre en finansiel krise og langvarig økonomisk afmatning. Når hele verden følger en konkurstruet kinesisk virksomhed, skyldes det, at vi alle er dybt afhængige af Kinas økonomi. Den står for op mod 30 procent af den globale vækst. Det er ikke nødvendigvis en behagelig erkendelse. Eller som historikeren Adam Tooze skriver på sin blog:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Tomme huse, der kunne huse hele den tyske befolkning, står tomme og spøgelsesagtig! Dog er det til mindre end 10% af den kinesiske, men alligevel! Xi må være medskyldig i denne "boligboble". Det kan ikke være forbigået partiets opmærksomhed. Så hvorfor skete det? Formål? Kineserne opfandt krudtet, nu kan de bruge det til nedrivning.

Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr, Susanne Kaspersen, Gert Romme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det er da muligt, at Kina nu forsøger at finde en mere langsigtet realistisk vækstmodel.

Men den frådende og glubske grådighed har altså rejst sig i vesten siden katastrofeårene i starten af 2000-tallet, hvor mange økonomier fik solide skattebetalte "kunstigt åndedræt" og andre led en ikke specielt stille død.

For alt tyder på, at Evergrande´s spekulationsøkonomier og luftslotte kommer til at koste mange af vestens pensionssparere ganske store tab.

Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Marianne Stockmarr og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

"Spørgsmålet er, hvorvidt et Evergrande-kollaps vil sprede sig og i værste tilfælde medføre en finansiel krise og langvarig økonomisk afmatning."

I en leder i Information?!? Har i slet ikke fattet at vækst er grunden til problemer med klima, ulighed, manglende bæredygtighed og alt det andet i har fattet?

Vi er opdraget til at tro på vækst. Uden tro på vækst kan vækstøkonomi ikke fungere, og vi er allerede gået så meget amok i vækst rusen at vi har kørt os selv op i et hjørne, hvor et globalt finansielt kollaps vil koste mange mennesker livet. Dog vil det koste færre liv end hvis vi fortsætter med næsen i plovfuren ud over afgrunden, i en naivt stædig tilstand, hvor man insisterer på at vækst kan fortsætte i et lukket system. Det strider mod naturlovene, og selvom man har en blakket moral, kan man ikke bryde en naturlov.

ingemaje lange, John Andersen, Flemming Berger, erik pedersen, Helle Lodberg Christensen, Eric Svinth, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Per Selmer, Stella Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

@ Morten Balling,

"Bovbølgen" for den navigationsløse dødssejler, Evergrande Real Estate Group, af Financial Center i Nanshan District, har faktisk for flere uger siden ramt børser overalt i verden.

Mange har solgt alle deres aktier i alt andet, for ikke at miste penge på investeringer i andre selskaber, og det har faktisk fået aktiekursen til at falde. Desuden har kursfaldet også påvirket boligpriserne i mange lande, hvor prisen falder, samtidig med at renten stiger.

Men får man et dårligt navn. skifter man selvfølgelig navn til noget, der lyder langt mere stabilt og værdifast. Og Evergrande Real Estate Group, der altså endnu ikke er gået konkurs, var tidligere verdenskendt under navnet, Hengda Group.

Samtidig med navneskiftet, lod Evergrande Real Estate Group sin inkorporere på Caymanøerne, hvor der er rigtigt mange skattefrie spekulationspenge til disposition. Og her fil de store pensionsselskaber rigtigt øjnene op for kapitalens lyksaligheder i form af fast ejendom i Kina.

Dette gav langt flere disponible penge til rådighed. Men det er altså som at tisse i bukserne, for disse "nye penge" skal altså også forrentes. Og flere penge giver større renteudgifter, og det er altså her, man nu står.

Desværre er det sådan, at for hver gang disse vestlige pensionsselskaber købte aktier for 100 kroner i Evergrande Real Estate Group, kan de nu, ganske få måneder senere kun få 15 kroner, hvis de vil sælge disse aktier. - Altså et solidt tab til pensionssparerne.

Men hvis man ellers havde kunnet se bort fra sin egen grådighed, kunne man altså have set, at Evergrande Real Estate Group har en gæld på mere end 310 mia. US-dollar. Og som det er nu, kan selskabet end ikke klare at blot betale af på renterne af denne enorme gæld.

Torben Bruhn Andersen, erik pedersen, Kim Houmøller og Morten Balling anbefalede denne kommentar

@Gert Romme

Nogle af de kinesere, som har købt lejligheder Evergrande endnu ikke har bygget færdige, havde ikke planlagt at bo i lejlighederne. De købte lejligheder til "mellem 30 og 50 millioner", med den éne bagtanke at priserne jo steg, så selvom man skulle låne penge, så ville det være en god forretning i længden.

Og ja, den kinesiske økonomi er efterhånden blevet "Too big to fail". Ikke kun fordi den er vokset heftigt, men også fordi den globale økonomi er så forbundet, som den er, og fordi Kina har påtaget sig en væsentlig del den "sure" opgave med produktionsvirksomhederne.

Vækstøkonomi er iøvrigt dybest set baseret på gæld til hinanden, og det er gælden der vækster. Jeg har før harceleret over hvor langt ude "moderne" økonomi er havnet siden dengang vi blot byttede uden penge, men noget tyder på at gæld var udbredt selv dengang. Evolutionen lærte os at tale, men gæld lærte os at skrive på ler osv.

@Morten Balling - Er det ikke bare en gentagelse, når friværdi bliver omsat i sommerhuse? Historien gentager sig!

Skal markedskræfter eller politik styre et samfund?
Kina hævdes at have udryddet fattigdom, men der er endnu stor ulighed.
De bliver færre i antal.
Vil de mon fortsat have økonomisk vækst - eller finder de på noget bedre?

Seneste nyt om Kina´s investeringssikkerhed:

Verdensbanken manipulerede Doing Business -indekset

Uafhængige efterforskere bekræftede, at der var uregelmæssigheder i indekset for især Kina, men også Saudi -Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Aserbajdsjan. Indekset vil derfor ikke længere blive offentliggjort.

Doing Business Index, der er udviklet af Verdensbankens økonomer til holistisk at måle og sammenligne investeringsklimaet i et stort antal lande, vil desværre ikke længere blive offentliggjort. Det er kulminationen på et års dybdegående undersøgelse, der blev iværksat internt inden for Verdensbanken efter mistanke om datamanipulation og resultater i landrangeringer.

Man opdagede også omstændighederne, der førte til manipulationen og identificerede hovedaktørerne, der beordrede fusk med resultaterne. Det har især chokeret, at presset kom helt fra toppen af ​​institutionen, hvor formentlig Kristalina Georgieva, den daværende direktør for Verdensbanken, og i hvert fald præsident Jim Yong Kim var meget dybt involveret i skandalen.

Der blev lagt solidt pres på økonomerne, der arbejdede på en rapport for efterfølgende at forbedre Kinas placering, der ellers skulle falde fra 78. til 85. plads i verden. De blev kraftigt påvirket af Kinas officielle delegater, der var utilfredse med Kinas placering, hvor Verdensbanken var midt i en kapitalfremføringskampagne.

For at tilfredsstille de kinesiske krav, samt for at kunne forvente deres fremtidige økonomiske bidrag accepterede Georgieva åbenbart at misbruge indeks-metoden, der faktisk også blev fusket på enhver mulig måde,. Og det var udelukkende for at kunne nå målet om Kinas placering og investeringssikkerhed.

Det er især groft, at det blev hjulpet på vej af den bulgarske økonom, Simeon Djankov, der er direktør for sektionen udviklingsøkonomi i Verdensbanken, og i øvrigt var ophavsmand til indekset. Han husker dog ikke at have sendt disse e-mails, til sine ansatte hvor han opfordrede dem til at "fremstille data", selvom mange har oplyst dette.

Peter Beck-Lauritzen: Der er vist ingen forlydender om, at der er for mange boliger i Kina - kun at et bestemt firma har bygget flere end de kan sælge.

@Gert Romme

Nu falder de snart af (ørene). Jeg skal bruge dem.

Jeg fornemmer i gigtbenet, at de omtalte mails ligger på en server, som snart rammes af et ualmindeligt alvorligt crash. Super ærgerligt. Men nu skal vi se fremad...

Gert Romme 27. september, 2021 - 16:51: En så sensationel nyhed kunne godt have fortjent en reference til mindst en seriøs kilde.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir, skriver ikke Stella.

"1.487.000.000.000 kr. søges" er taget fra Journalisten. Dette er hvad Danske Bank vaskede i en lille filial i Estland. I Estland bor der 1,325.000 millioner sjæle.

Det er alligevel imponerende så mange penge, man har vasket.

Det kinesiske selskab skylder
1.900.000.000.000 kr. ca. I Kina bor der 1.5 milliarder mennesker. Denne "pyramidespiller" har givetvis mange milliarder på Cayman Island.

@Søren Dahl

Here ya go:

https://www.reuters.com/business/sustainable-business/world-bank-kills-b...

https://www.reuters.com/business/imfs-georgieva-accuses-former-world-ban...

Der er gang i den ved håndvasken. Og ja, den historie har der været skrevet påfaldende lidt om.

Et hvilke som helst regerings-indgrep kan af den enkelte borger opfattes som regerings-overgrep. Det kun et spørgsmål om den enkelte borgers dagsorden.
Den "kinesiske model" er da langt mere respektfuld over for klima og levevilkår end nogen vestlig model har været.

@ Arne Thomsen

Samfundet burde styres af menneskene og deres udvalgte ledere.

Fremtiden handler ikke om vækst men nedvækst. Vi skal tjene mindre, forbruge mindre, have mere tid til familie og børn og igennem alt dette vil vi alligevel få en oplevelse af fremgang

Evergrande Real Estate med en gæld på mere end 17-18 mia danske kroner og enorme likviditetsproblemer har fortsat flere tusind byggerier i gang rundt omkring. Heraf verdens største fodboldarena til anslået 12 mia. danske kroner.

Byggerierne går dog så langsomt på grund af mangel på penge til køb af bygningsmaterialer, at det er tvivlsomt, om de igangværende projekter overhovedet færdiggøres.

Hvis selskaber rambler mister 200.000 direkte ansatte samt op mod 4 mio. indirekte deres job. ansatte, og en meget lang række af banker og småsparere mister alle deres penge, og går konkurs. Og de store vestlige pensionsselskaber, der har købt rigeligt ind af aktier, står til at miste deres fulde investering. Men allerede nu kan aktierne kun sælges til 15% af den pris, de er købt for.

Og børsuroen i kølvandet på Evergrande Real Estate´s likviditetsproblemer, der har hærget verdens børser i nogle uger, har nu også nået Danmark. Det næste bliver formentlig, at de ret store prisfald på boliger, man har set i andre lande i relation til børsuroen, også vil nå Danmark.

@ Søren Dahl,

Jeg beklager den manglende link. Men jeg troede faktisk, at denne nyhed, der har kørt i medier over hele kloden, også var kommer til Danmark i sidste uge.

https://express.24sata.hr/ekonomix/u-svjetskoj-banci-manipulirali-indeks...