Leder

Statsministerens udenrigspolitik er ren nostalgi

Når statsminister Mette Frederiksen tilsyneladende klamrer sig til det transatlantiske samarbejde og afviser at udbygge europæiske alliancer, fremstår det som ekko fra fortiden. USA er fuldt optaget af opgøret med Kina, og diskussionen om Europas rolle forsvinder ikke, blot fordi Danmark holder sig for ørerne
Mette Frederiksen holder fast i en opfattelse af verden, som stammer fra dengang Michael Jackson toppede hitlisterne, og amerikanerne var dybt optagede af Europas sikkerhed.

Mette Frederiksen holder fast i en opfattelse af verden, som stammer fra dengang Michael Jackson toppede hitlisterne, og amerikanerne var dybt optagede af Europas sikkerhed.

Udland
24. september 2021

Indpakningen er pænere, men substansen er den samme. Trods de obligatoriske fraser om vigtigheden af det transatlantiske samarbejde fra den amerikanske præsident Joe Biden ved FN-topmødet i New York, er det et faktum, at amerikanerne lægger al deres energi i det geopolitiske slagsmål med Kina.

Når den amerikanske præsident uden at blinke tager egenrådige »America First«-beslutninger, der skader hans nærmeste allierede, så bør den danske statsminister tage bestik af det. Biden bør bedømmes på konkrete handlinger, ikke floromvunden retorik. 

Eksemplerne fra Afghanistan og senest konflikten om ubådssagen med Frankrig viser, at USA under Biden bestemt ikke er bange for at køre sine egne partnere over, hvis det fremmer amerikanske interesser. 

Det generer en række centrale EU-lande, selv om de fleste ikke siger det åbent. Men ikke Mette Frederiksen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De sidste årtier med den håbløse tilbedelse af alt amerikansk må bare stoppe! Vi af alle lande har stort ste mindst, der ligner amerikansk tankegods, selvom det undertiden kan se ud til, at politikere og pressen ikke ved bedre.

Holger Nielsen, Erik Tvedt, Christian Bruun, Søren Fosberg, John Andersen, Mads Greve Haaning, Jeppe Bundgaard, Poul Søren Kjærsgaard, David Zennaro, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Bjarne Jensen, Pietro Cini, Gert Romme, Carsten Søndergaard, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Ib Christensen og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar

Jeg kan som menigmand ikke afgøre spidsfindighederne her i Tore Kellers artikel her, men jeg kan som menneske tage afstand fra hele den gang gøgl om militær magt og isenkram, som gør muligheden for ændringer af ressourcespild og militær produktion.
Hvornår indser verdens magthavere i såvel øst som vest at det er en total syg tankegang at tro at fred og udvikling er afhængig af ubåde og raketter
Få dog for pokker gang i mundtlige samtaler mindst en gang om ugen på tværs af kloden!, Om Mette er dummere end resten af Europas herskere skal jeg undlade at dømme om.

Holger Nielsen, Søren Fosberg, John Andersen, Christian Mondrup, Arne Albatros Olsen, Steffen Sandager, Torben Arendal, Bjarne Jensen, Anker Nielsen, Carsten Søndergaard, Inger Pedersen, Carsten Sperling og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Til tider er jeg faktisk i tvivl om "vi" har en udenrigspolitik.
Minder mere om "vi" skal lige have USA til at fortælle os, hvad vi mener.

Om vores politikere er købt eller om "vi" bliver afpresset, gør egentlig ikke den store forskel. Resultatet er egentlig det samme.

Men når vi nu er med i EU, så burde det vel egentlig undre, at vi ikke spørger vores naboer mere, end vi overvåger dem.

Holger Nielsen, Marianne Jespersen, Inger Pedersen, Søren Fosberg, John Andersen, Steffen Gliese, Marc Wilkins, Per Torbensen, Poul Søren Kjærsgaard, Carsten Munk, Bjarne Jensen, Dylan Storm og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Mette træffer det helt rigtige valg! Med blandt andre Information som bannerfører har danskere stillet sig bag: ”Nedkæmp Kina (Rusland med flere) – de er så onde” "”Køber du deres vare får du blod på hænderne – køb amerikansk”. Ondskaben tydeligt demonstreret i dagene, hvor den onde diktator Putin ikke vil sælge billigere gas til os. Hvor ondt og frækt! Vi var ikke hårde nok med vores sanktioner og afsky til at få ham til at makke ret og blive god = gøre som vi vil. USA er den givne leder for Danmark i vores kamp mod verdens ondskab! Lad resten af Europa og verden acceptere ondskab for en sølvpenge. IKKE DANMARK! USA skal altid vide hvor de har os, som udenrigsministeren udtrykte det. HELT RET – for en rigtig dansker.

USA er ikke forsvundet. Der er grænser for, hvor meget man bør tage på vej over Vestens små melodramaer. EU og Frankrig har i århundreder prædiket såkaldt frihandel - well, så kan det ikke komme som en overraskelser, at der laves aftaler bag ens ryg, sådan er kapitalismen...
Det er sjovt, hvordan egennyttige aktører altid bedst kan lide det "frie" marked, når det er til egen fordel - og desuden bruger fortællingen til at piske kontanthjælpmodtagere med og sætter den ud af kraft over for de store private spillere, når krisen kradser - men når dealen ikke falder ud som forventet, begynder de samme såkaldt liberale at hyle op

Men ja, verden er multipolær sammenlignet med tiden 1945-2001.
Det tror jeg dog, at selv Asocial Menageriet (liste A) er klar over...

Danmark vil simpelthen blive udslettet fra landkortet hvis ikke Mette Frederiksen og for den sags skyld også oppositionen, forholder sig til de geopolitiske magtspil der foregår omkring os.
Men inkompetencen iblandt danske politikere er himmelråbene.
Man diskuterer en smule indvandring ,men forholder sig overhovedet ikke til ,at vi kan have den Tyrkiske hær i Danmark på et splitsekund, hvis ikke vi har de rigtige alliancer og respektere indgåede konventioner og aftaler.

Holger Nielsen, Erik Tvedt og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Hun har et ganske forældet virkelighedsbillede , og er i øvrigt udenfor pædagogisk rækkevidde.