Leder

Tyskland fik ikke det store grønne opbrud efter Merkel – midten og stabiliteten vandt

Kaos i det slagne CDU/CSU og en smal sejr til SPD: I dramaet om den kommende tyske kansler er de største tabere de unge og drømmen om et grønt opbrud i kølvandet på 16 fodslæbende år med Merkel
Kanzlerkandidat Olaf Scholz med sin hustru Britta Ernst (til venstre) efter afstemningen til Forbundsdagen i Potsdam søndag den 26. september 2021.

Kanzlerkandidat Olaf Scholz med sin hustru Britta Ernst (til venstre) efter afstemningen til Forbundsdagen i Potsdam søndag den 26. september 2021.

Florian Gaertner/ Getty Images

Udland
28. september 2021

Det tyske valg blev en gyser. Og med en uklar parlamentarisk situation og kaos i Merkels slagne parti, CDU/CSU, er regeringsforhandlingerne blot næste kapitel i det, som de tyske medier allerede har døbt »kanslerkrimien«.

Desværre kan valget også ende som en gyser for klimaet og for de unge (og ældre) tyskere, der kæmper for progressiv politik, grønt opbrud, et nyt landbrug, nye former for trafik og nye måder at drive den diesel- og kulstøvede tyske økonomi på.

Efter 16 år med Merkel, der tidligt blev udråbt som klimakansler og derefter syltede den grønne omstilling, står de unge og progressive tyskere nemlig med så mudret et valgresultat, at drømmen om opbrud risikerer at drukne i politiske studehandler og paradokser.

Merkels afsked har ikke frembragt et slagkraftigt og progressivt alternativ. Men et ængsteligt og ganske merkelsk forsøg på at bilde borgerne ind, at tyskerne kan gå en grøn og social fremtid i møde uden at anstrenge sig synderligt, omstille deres forbrug, investere kraftigt i grøn omstilling eller give afkald på nogle af den fossile æras glæder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Virker det i grunden ikke ret hjemligt???

Kurt Nielsen, erik pedersen, Holger Nielsen, Thomas Tanghus og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Omkring forbundsrepublikken har jeg svært ved at se, hvad det store grønne opbrud egentlig skulle være. Forbundsrepublikken består af en række (16) meget vidt forskellige delstater, der i øvrigt er så forskellige, at de nærmest kun har sproget til fælles. Og selv en fælles ordbog kan man ikke enes om.

Til gengæld for "det store grønne opbrud", har Forbundsrepublikken fået et "grønt" parti, der vil være absolut afgørende for enhver gruppering i forbundslandets politik. Ingen af parterne kan komme uden om die Grüne, der herved har afgørende indflydelse på forbundspolitikken.

Og det betyder, at selv på delstats-niveau, hvor de grønnes politik ikke alle steder er lige ønskværdig, vil de grønne kunne få en overordnet indflydelse, der faktisk vil kunne være med til at forme Europa i grøn retning.

Men det betinger selvfølgelig, at Bündnis 90/Die Grünen samt Annalena Baerbock og Robert Habeck spiller det taktiske spil på den rette måde.

Holger Nielsen, Rolf Andersen og Karin Mette Petersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

De Grønne har i en længere periode haft indflydelse på regeringerne i forbundslandene, men kommer nu med stor sikkerhed i forbundsregeringen. Hvad det vil betyde for den grønne omstilling af Tyskland, kan man gøre status over om fire år. Af virkelig grundlæggende betydning har senest været den nylige dom fra forfatningsdomstolen i Karlsruhe som sagde, at klimapolitikken ikke tog tilstrækkeligt hensyn til fremtidige generationer. Det kommer til at spille en rolle ved regeringsdannelsen.

Forbundsregering, forfatningsdomstol og grundlov er blandt de mange ting, som konstituerer Tyskland som stat. Føderalismen er også, men ellers er det nærliggende at pege på alle de konstituenter, som beskæftiger humanvidenskaberne. Der er ikke én tysk litteratur, filosofi eller musik for Sachsen og en anden for Brandenburg. Det er fælles for hele det tyske sprogområde. Duden, som ikke bare er en ordbog, men snarere en institution gælder som norm for tysk og der hører én grammatik til det. For Tyskland (men ikke Østrig og Schweiz) gælder, at udtalenormen er tæt på udtalen i Nordtyskland, og den udbredes gennem TV og radio. Men til alle tre lande anvender 3Sat og Arte udtalenormen.

Holger Nielsen, Karin Mette Petersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar