Leder

COVID-19 sætter en stor fed streg under, at vi i EU lever i vidt forskellige verdener

Mens livet er vendt tilbage til normalen i et postcorona-Danmark, er situationen i Rumænien værre end på noget tidspunkt siden pandemiens begyndelse. Situationen skyldes i høj grad EU’s frie bevægelighed, der har skabt voldsom mangel på sundhedspersonale
Modstanden mod coronavaccinationer er stor i Rumænien, hvor kun en tredjedel af befolkningen er blevet vaccineret. Trods udbredt coronasmitte, der har lagt et udsultet sundhedsvæsen ned, demonstrerede tusindvis af indbyggere i Bukarest denne weekend mod både vacciner og restriktioner.

Modstanden mod coronavaccinationer er stor i Rumænien, hvor kun en tredjedel af befolkningen er blevet vaccineret. Trods udbredt coronasmitte, der har lagt et udsultet sundhedsvæsen ned, demonstrerede tusindvis af indbyggere i Bukarest denne weekend mod både vacciner og restriktioner.

Daniel Mihailescu

Udland
6. oktober 2021

Opskrift på en forudsigelig katastrofe: Akut mangel på sundhedspersonale tilsat kronisk lave investeringer i hospitalsvæsnet rørt sammen med en pandemi. Lige nu bulderkoger katastrofen i Rumænien, og COVID-19 sætter en stor fed streg under, at vi inden for EU lever i vidt forskellige verdener.

Mens livet er vendt tilbage til normalen i et postcorona-Danmark, er situationen i Rumænien værre end på noget tidspunkt siden pandemiens begyndelse. Dagligt er der 10.000 nye smittede og lige under 200 dødsfald, og ikkeakutte operationer er blevet indstillet på hospitaler over hele landet for at undgå sundhedsvæsnets totale kollaps. I alt 38.000 rumænere er nu døde med COVID-19.

Hvordan kunne det gå så galt?

Pandemihåndteringen er bestemt ikke blevet hjulpet på vej af landets længerevarende politiske krise, som tirsdag førte til, at centrum-højre-regeringen blev væltet. Men der er også den ekstremt lave vaccinerate. Blot en tredjedel af rumænerne er blevet vaccineret mod coronavirus, mens gennemsnittet i EU er over 70 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rumænerne vil åbenbart hellere have corona end vækst i økonomien, således må investorer vel se det...