Leder

Facebook hjælper autokraterne med at trænge demokratiet i defensiven

Årets Nobels Fredspris gives til to journalister, som kæmper for ytringsfrihed i en verden, hvor demokrati og pressefrihed er sat under pres – blandt andet med hjælp fra Facebook, der har udviklet sig til autokraternes ven og demokratiets og pressefrihedens fjende
Maria Ressa, der er udråbt som dette års modtager af Nobels Fredspris, mener at Facebook med til at udrydde fakta, sandheden og tilliden. »Uden de elementer er demokratiet, som vi kender det, dødt,« siger hun.

Maria Ressa, der er udråbt som dette års modtager af Nobels Fredspris, mener at Facebook med til at udrydde fakta, sandheden og tilliden. »Uden de elementer er demokratiet, som vi kender det, dødt,« siger hun.

Isaac Lawrence/Ritzau Scanpix

Udland
9. oktober 2021

Facebook kan være livsfarlig for demokratiet. Se blot på Filippinerne, hvor det demokratiske system er blevet tilført så mange snitsår, at det nu er ved at dø af blodmangel.

Hvem har ført kniven? Det har landets hårdtslående leder Rodrigo Duterte sammen med Facebooks CEO, Mark Zuckerberg, ifølge det filippinske ikon for pressefrihed Maria Ressa. Som hun sagde det sidste efterår i et interview med Information, så har Zuckerberg »skabt en platform, der hjælper autokrater med at sprede løgne tilsat vrede og had«.

Fredag blev Maria Ressa udråbt som dette års modtager af Nobels Fredspris sammen med den russiske journalist Dmitrij Muratov. Ifølge Nobel-komiteen repræsenterer de to alle journalister, som kæmper for ytringsfrihed i en verden, hvor demokrati og pressefrihed er under stort pres.

Dmitrij Muratov grundlagde i 1990’erne det selvstændige og Putin-kritiske medie Novaya Gazeta i et Rusland, hvor medierne ofte bliver censureret, og hvor arbejdet som journalist er dødsensfarligt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Facebook will become more powerful than the NSA in less than 10 years — unless we stop it.

What do NATO, private military contractors, giant arms manufacturers, wine merchants, the NSA, Trump, British property tycoons, Russian oligarchs, and Big Oil have in common? The world’s largest social network."

https://medium.com/insurge-intelligence/how-facebook-will-infiltrate-nat...

Niels Peter Nielsen, Bjarne Jensen, Tommy Clausen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar