Leder

Kurz’ fald og polske protester er nye brikker i den borgerlige nedtur i Europa

Det går i disse dage fantastisk dårligt for Europas konservative: I Østrig er Kurz faldet, i Tjekkiet er Babis stemt ud, i Polen er PiS under pres, og i Tyskland er CDU på glatis. Den konservative krise ligner efterhånden et mønster, der kan pege mod et mere socialt og grønt Europa
I omkring 100 polske byer gik titusinder proeuropæiske polakker søndag aften på gaden i protest mod regeringspartiet PiS og mod sidste uges forfatningsdom, der i deres øjne kan føre til en polsk exit fra EU.

I omkring 100 polske byer gik titusinder proeuropæiske polakker søndag aften på gaden i protest mod regeringspartiet PiS og mod sidste uges forfatningsdom, der i deres øjne kan føre til en polsk exit fra EU.

Wojtek Radwanski

Udland
12. oktober 2021

Klimakrise, forsyningskrise, Vesten i krise – og EU i krise. Eller rettere: i evig forhandlingskamp om fællesskabets fremtid.

I denne opbrudstid hænger kriserne uløseligt sammen. Samtidig opstår der skandaler og kriser, der både har deres egen logik og er børn af tidsånden.

Et aktuelt eksempel er Østrig, hvor den konservative darling, den bare 35-årige Sebastian Kurz, nu er færdig som kansler efter anklager om korruption og nepotisme. Den sidste dråbe blev, at interne chatprotokoller ser ud til at bekræfte, at kliken omkring Kurz har købt sig til jubelberetninger om »vidunderbarnet fra Wien« i den kulørte presse.

Nu slikker landet – dels skuffet, dels skadefro – sine sår over ekskansleren, som hævede sig over lov og moral, og som vil få meget svært ved at kæmpe sig tilbage til kanslerposten.

Kurz’ op- og nedtur var kort og stejl: For fem år siden var han stadig populær udenrigsminister efter en hård anti-Merkel-linje i flygtningekrisen. Med sine alpevandringer i valgkampen blev han godmodig fører af det østrigske folk, liberal stjerne og enhver svigermors drøm.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

ingemaje lange

Tak for overblikket.

Og i Rom demonstrerer mere end 50.000 borgere mod fascismen.

Protesterne kommer en uge efter, at ekstreme højreorienterede tilhængere brød ind i hovedkvarteret for Italiens ældste arbejdsforbund. Og lederen af ​​fagforeningen, CGIL, Maurizio Landini, ledede protesten lørdag under parolen: "Aldrig mere fascisme."

"Det er nødvendigt at opbygge et antifascistisk, demokratisk netværk for hele kontinentet," sagde Landini. "Demokrati kan ikke eksporteres gennem krige, men kun ved at give adgang til arbejde og rettigheder."

Blandt deltagerne var også udenrigsminister Luigi Di Maio og tidligere premierminister Giuseppe Conte.

"Dette var et angreb på demokratiet og på arbejderne, som vi er fast besluttede på at afvise," sagde Landini. "Ingen skal tro, at de kan tage vores land tilbage til de sorte fascistiske år."