Leder

Lækkede dokumenter udstiller de store landes hykleri om klimamål

En ny lækage afslører, hvordan flere lande bag kulisserne har forsøgt at svække FN-forskeres anbefalinger til nødvendig handling for at bremse klimaforandringerne og holde den globale opvarmning på maks. 1,5 grader
De lækkede dokumenter viser blandt andet, at Australien – en af verdens største producenter af fossile brændstoffer – har presset på for at få svækket konklusioner om, hvordan og hvor hurtigt verdens lande bør bevæge sig væk fra brugen af fossil energi. Her er det minen Whitehaven Coal uden for Narrabri.

De lækkede dokumenter viser blandt andet, at Australien – en af verdens største producenter af fossile brændstoffer – har presset på for at få svækket konklusioner om, hvordan og hvor hurtigt verdens lande bør bevæge sig væk fra brugen af fossil energi. Her er det minen Whitehaven Coal uden for Narrabri.

Rob Griffith

Udland
22. oktober 2021

Pressionsarbejdet fra mange landes regeringer var godt i gang op til udgivelsen af den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC i august. Det viser en ny stor lækage af dokumenter, som Greenpeace har fået fingre i, og som BBC har rapporteret om.

I sig selv er det helt efter bogen og klimapanelets regler, at virksomheder, regeringer og andre aktører i en lukket proces kan komme med kommentarer til udkastet til de IPCC-rapporter, der udarbejdes af et stort hold af førende internationale forskere. Forskerne gransker i en årelang proces den bedste og nyeste videnskabelige dokumentation for klimaændringerne og vurderer, hvad der skal til for at bremse klimaforandringerne og begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hykleriet i Australien har stået på så længe, at der forlængst er opstået en hel industri af satiriske TV-programmer. De bedste politiske kommentatorer kommer helt klart fra The Juice Media, som kan genses på bl.a. YouTube. Samarbejdet imellem industrien og politikerne om af øge klimaproblemerne fremstilles så enhver kan nikke genkende. TV-programmerne er forfriskende komiske på en måde som løfter debatten op over lobbyisterne og politikernes tågesnak. Vi er langt væk fra politikernes sorte hul af koncentreret bullshit. Sjældent stråler sandheden så klart igennem al magthavernes klimanøl.

Fra Parisaftalen i 2015 til snart 2022, industrien elsker hockeystaven, udledningerne kommer derfor til at stige i mange år endnu.

Alvin Jensen, John Andersen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Bjørn Pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Desværre er dette svig overfor borgerne, hvor magtfulde politikere lader sig styre af magtfulde lobbyister med store tegnebøder ikke forbehold bestræbelserne for at nå klimamålene.

Men omkring klimamålene viser Gap productions-rapporten, politikernes enorme hykleri. Rapporten viser simpelt hen, at landene i al hemmelighed planlægger at producere cirka 110 procent mere fossil brændstof i 2030. Og altså derved helt bevidst overstiger klimamålet, der er på 1½ grad, og gør det ganske betydeligt.

Men også på andre måder sviger folkevalgte politikere deres løfter og pligter.

For primo ​​oktober offentliggjorde International Consortium of Investigative Journalists sammen med en række mediepartnere "Pandora Papers" i. Her afsløredes det, at billioner af dollar var gemt væk i skattely af især politikere, embedsmænd og berømtheder.

Disse lækager dokumenterer endnu en gang, at økonomisk hemmeligholdelse er kernen i den globale økonomi, og strømmer stadig ret uhindret igennem vores politiske systemer.

Utroligt nok giver afsløring af denne institutionelle korruption ikke blot offentlig vrede hos borgerne, der betaler. Men det gør den også hos politikerne, der igen og igen bliver afsløret. Og politikeres opgave er faktisk at skabe foranstaltninger, der sikrer ansvarlighed hos aktører mod i disse overgreb - herunder også dem selv.

Lobbyisme fra multinationale virksomheder, bankfolk, advokater og revisorer - har direkte undermineret bestræbelserne på at skabe gennemsigtighed i det globale finansielle system.

Og de folkevalgte politikerne har helt tydeligt været mere loyale overfor disse betalende pressionsgrupper, end fra deres egene vælgere og borgere, som tilsyneladende rager dem en papand.

Dette gigantske svindel-og-humbug-problem, som borgerne betaler for, kan faktisk løses - præcis som klima-problemerne, hvis altså politikerne har vilje til at gøre det. Men lad os bare fastslå, at de nye og gigantiske afsløringer tydeligt viser, at den vilje har de nuværende politisk ansvarlige beslutningstagere i hvert fald ikke.

Lillian Larsen, nanna Brendstrup, Mogens Kjær, Anders B, Alvin Jensen, Franz Nitschke, John Andersen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen, Marianne Stockmarr og John Hansen anbefalede denne kommentar

Konkurrencestaten (-rene) i al sin glans ... :p

jens christian jacobsen

@Gert Romme

Lige præcis og på kornet. Godt skrevet!
Jeg vil endda gå endnu videre. Vestens flertalspolitikere tror på teknologiske fix og på markedets mirakler. Eller også er de skide ligeglade, som ham kulbaronen fra West Virginia i USA, der blokerer Bidens helt nødvendige grønne tiltag.
Tænk at vi må håbe på, at et kinesisk autokrati redder jorden.

Alvin Jensen, John Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

En kommende økonomisk krise indenfor de næste 6 mdr. skal nok bringe co2 udslippet ned, og forhåbentlig få alle skeletterne ud af diverse finansskabe.

For politikerne snakker jo bare og love guld og grønne skove som sædvanligt.

kjeld hougaard

Det betager mig til stadighed at læse at ”borgere” ser på demokratisk styrede stater, Danmark inklusive, som om de stod udenfor og over. Politikere gør hvad befolkningen = vil!
At de deklarerer ”de rigtige floskler” er for at give os en ”feel good” fornemmelse er en del af systemet. Klima problematikken burde for os i demokratiske lande – vi som har haft et frit valg – være at se mindre demokratiske ledere TVINGE deres befolkninger til noget de ikke vil! Så OP TIL KAMP FOR KLIMAET – og afvis de diktatorer som vil tvinge deres befolkninger!

Christian de Thurah

jens christian jacobsen

Vel står det skidt til, men hvad får dig til at tro, at det står bedre til i Kina?

jens christian jacobsen

Jeg ved ikke om, det samlet set 'står bedre til' i Kina. Og hvad vil det også sige?
Under alle omstændigheder meget svært at måle. Hvad er baseline? Befolkningstal? Udledninger? Grønne målsætninger? Antal kulkraftværker?
Ift. målsætninger hæfter jeg mig ved Xí Jìnpíngs udsagn om at Kina har nulemission som mål i 2060.
Hvilke andre lande har samme målsætning - hvilke andre lande vil være i stand til at gennemføre en så omfattende måålsætning på så kort tid - hvis ikke Kina? ,

Hvorfor stiger udledningerne i stedet for at falde, nu når konsekvenserne er indlysende for alle? Hvem er det vi kæmper imod? De få informationer der siver ned til borgerne er sparsomme, derfor kan være svært at forstå hvad det er vi er oppe imod, eller hvor magtfulde de er. Nedenfor et link til en sjælden artikel som beskriver nogle af de største skurke på markedet.

Skyggebanker er kontrollerende aktionærer i de vigtigste selskaber i de samme brancher, altså på en og samme tid i de vigtigste banker, de vigtigste farmaceutiske, olie-, levnedsmiddelindustri-, bil-, logistik-, flyselskabs-, rustnings- og digitale selskaber, både i hele det kapitalistiske Vesten og i hver af de vigtigste enkeltstater som i USA, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Schweiz. Dette gælder også selskaber for eksempel inden for bil- og logistiksektoren, som udvikler selvkørende biler, lastbiler og leveringsdroner med kunstig intelligens, herunder for eksempel Tesla, men også selskaber i rustningsindustrien.

Skyggebanker benytter sig af betalte indflydelsesagenter i alle større stater: De er ledende mennesker fra regeringer, politiske partier, selskaber, centralbanker og andre banker. Disse personer modtager højtbetalte konsulentkontrakter og sidder i bestyrelsen for selskaber, hvor skyggebanker er storaktionær. Uregulerede skyggebanker er også ejere af for eksempel alle de store digitale selskaber som Amazon, Google, Apple, Microsoft og Facebook.

En del af det højere afkast for kapitalleverandører er skyggebankernes organiserede skatteunddragelse til fordel for deres velstående kapitalleverandører og de superrige. For eksempel er de fem procent af aktierne i brunkulsselskabet RWE repræsenteret af skyggebanken BlackRock, fordelt på 154 stråmandsselskaber i et dusin finansparadiser mellem Delaware, Caymanøerne og Luxembourg. Disse stråmandsselskaber har navne som BlackRock Holdco 6 LLC. På denne måde anonymiseres de faktiske ejere, de superrige investorer. Og det gør, at de bliver usynlige for tilsynsmyndigheder for finans og børs, skattemyndigheder, ansatte og offentligheden – en organiseret uansvarlighed. Hertil kommer, at det har forarmet de berørte stater yderligere, den offentlige infrastruktur forfalder. Privat infrastruktur, derimod, udvides.

Som aktionær i alle de fem største boligselskaber i Tyskland – Vonovia, Deutsche Wohnen, LEG, Grand City Properties, TAG – fremmer BlackRock en overdreven vækst i husleje og VVS-udgifter. En aktør vi herhjemme har stiftet bekendskab med er Blackstone, hvor Laurence Fink, som senere grundlagde BlackRock, gjorde det til en forretningsmodel at pakke og sælge individuelle hypotekslån (til køb af boliger) til banker og dermed gjorde dem til omsættelige værdipapirer, dette forårsagede senere finanskrisen. BlackRock profiterer på lavtlønnet arbejdskraft i nationale og globale forsyningskæder. Dette gælder hos Amazon og Apple så vel som Tesla og fremmer usikre arbejdsforhold, også i datterselskaberne af de boligselskaber, som kontrolleres af BlackRock & Co.

Ved hjælp af sine indflydelsesagenter – der selvfølgelig finansieres af skattebetalte midler – udøver BlackRock lobbyvirksomhed over for EU og regeringer med henblik på at fremme private pensioner. Det sker ved hjælp af det finansielle produkt ETF (Exchanged Traded Funds), en slags ”folkeandel”, hvor BlackRock er førende på verdensmarkedet foran Vanguard. BlackRock har også været rådgiver for Den Europæiske Centralbank, siden lederen, Mario Draghi (frem til 2020), kom dertil fra Goldman Sachs. I 2020 fik BlackRock også konsulentkontrakt med EU-kommissionen.

Skatteunddragelse, indskrænkning af nationale økonomier, blokering af nødvendige innovationer for miljøet og infrastruktur som tjener masserne, forarmning af stater og sidst men ikke mindst: svindende politisk støtte fra flertallet af befolkningen til de medskyldige regeringer og tidligere regeringspartier. Dette er fossil kapitalisme på mere end én måde. Takket være deres lobbyvirksomhed har BlackRock & Co opnået, at vestlige regeringer fortsætter med at forhale regulering af skyggebankerne, samt gennem ejerskab i olieindustrien pumper skyggebankerne penge ind i politiske partier der forsinker kampen imod klimaforandringerne.

Biden selv var senator for et af verdens førende skattelylande, delstaten Delaware fra 1973 til 2009. Han bidrog til at opbygge Delaware til verdens vigtigste økonomiske finansparadis – og dermed et værktøj for BlackRock & Co. Flertallet af Wall Street og de nye kapitalforvaltere har støttet Demokraterne i USA siden 1990’erne, fordi de er blevet mægtige takket være partiets dereguleringer. Derfor blev BlackRock-chefen Fink nævnt som finansminister for præsidentkandidat Hillary Clinton. Han hentede medarbejdere fra Obama-administrationen til BlackRock.

Ekstra lave skatter på fortjeneste, lave krav om at offentliggøre regnskaber med videre, etablering af skuffeselskaber med en postboksadresse og en ekstremt ”liberal” selskabsret: Ansvar og åbenhed er ekstra begrænset, for eksempel sammenlignet med et klassisk aktieselskab. Siden 1920’erne har det amerikanske selskab DuPont (lægemidler, våben, bildele) været i teten for denne udvikling: Det havde og har stadig sit juridiske hjemsted i Delaware og undgik dermed offentlig kontrol og skattebetalinger, selv under sin verdensomspændende udvidelse. DuPont samarbejdede for eksempel også med det tyske farmaceutiske kartel IG Farben under nazitiden.

Disse kapitalistiske friheder er også brugt i flere årtier af de fleste multinationale selskaber og banker, ikke bare i USA, men også selskaber fra EU, Asien (specielt Hong Kong), Latinamerika og derudover i hundredvis af deres datterselskaber. EU har anerkendt lovligheden af denne selskabsret på sit territorium. Hvad der er tilladt i Delaware er løbende blevet udvidet, og det er blevet omfattende, også uden for USA på globalt plan siden begyndelsen af det 21. århundrede.

Forhåbentligt er der ingen som tror på at det beskrevne ikke foregår i Danmark, i så tilfælde spørg Venstres Karsten Jensen. Arbejderen: BlackRock, Vanguard & Co

Peter Beck-Lauritzen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Linket til den sjældne artikel?
DuPont er blot et eksempel, alle multinationale gjorde ligeså. Selvom der er krig mellen nationer, gælder modsætningsforholdet ikke multinationale virksomheder. Omsætning er omsætning=indtjening.

Christian de Thurah

jens christian jacobsen

Der skal vel være en grund til at sætte sin lid til Kina. Men hvis det eneste, landet foreløbig kan byde ind med, er høje mål på papiret, kan jeg ikke rigtig få øje på grunde til at være optimistisk. Indtil videre bygger kineserne, såvidt jeg ved, lystigt videre på deres kulkraftværker.

"begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader."

2 grader?

De har fra start sagt at den globale opvarmning skal holdes under 1,5 grad ellers kan vi godt sige farvel, så hvor kommer 2 grader nu fra?
Bliver det næste "opvarmning" vi absolut ikke må ramme være 3-4 grader.

1½ grad og klimaet bliver ikke til at redde mere fordi det så accelerer endnu hurtigere og bliver umuligt at stoppe, det er hvad de hele tiden har sagt.

Hvad har de mennesker i baghånden, for klimaet forandringerne vil jo også ramme dem selv, så hvorfor vil de ikke gøre noget ved det, men hele tiden afviger fra det som SKAL gøres og hæver grænsen for forhøjelse af graderne i klimaforandringerne.