Leder

Norges nye regeringsgrundlag: Det kan I gøre bedre

Når man ser det nye norske regeringsgrundlag, forstår man godt, hvorfor Sosialistisk Venstreparti forlod regeringsforhandlingerne på grund af skuffede grønne forventninger efter en valgkamp i klimaets navn. Her på Information tror vi stadig på, at Norge kan mere
Det norske valgs sejrherre, socialdemokraten Jonas Gahr Støre (på billedet), har undervejs i den månedlange forhandling måttet ’nøjes’ med Senterpartiet i en mindretalsregering. Og når man ser den nye regerings klimapolitik, forstår man godt, hvorfor Sosialistisk Venstreparti valgte at trække sig med skuffede grønne forventninger efter en valgkamp i klimaets navn.

Det norske valgs sejrherre, socialdemokraten Jonas Gahr Støre (på billedet), har undervejs i den månedlange forhandling måttet ’nøjes’ med Senterpartiet i en mindretalsregering. Og når man ser den nye regerings klimapolitik, forstår man godt, hvorfor Sosialistisk Venstreparti valgte at trække sig med skuffede grønne forventninger efter en valgkamp i klimaets navn.

Torstein Bøe/Ritzau Scanpix

Udland
15. oktober 2021

Et dramatisk massedrab foretaget af en tilsyneladende radikaliseret dansk statsborger med bue og pil – og formodentlig andre våben – overskyggede onsdag nyheden om det nye norske regeringsgrundlag, offentliggjort af regeringskoalitionen Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

For de, der havde håbet på et opgør med Norges olieafhængighed og fodslæbende klimapolitik, var de 83 sider næppe lindrende læsning efter udåden i Kongsberg, der puster til Norges nationale terrortraume.

Valgets sejrherre, socialdemokraten Jonas Gahr Støre, har undervejs i den månedlange forhandling måttet vinke farvel til sin yndlingsregeringskoalition med Senterpartiet og Sosialistisk Venstre (SV). Og når man ser den nye regerings klimapolitik, forstår man godt, hvorfor SV valgte at trække sig med skuffede grønne forventninger efter en valgkamp i klimaets navn. Gahr Støre har tydeligvis bøjet sig i retning af Senterpartiet, som har udjævning af forskelle mellem by og land som vigtigste mærkesag.

Der er mange konkrete velfærdsløfter til nordmændene om alt fra billigere børnehaver til skolemad. Men det er løfter, om at den gamle verden kan bestå uden markante forandringer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det ville være en lykke, hvis den danske socialdemokratiske regering i stort set sin helhed (minus olie og gas) ville adoptere det norske regeringsgrundlag, der endelig viser en progressiv vilje.