Leder

Vi ved ikke, om Greta Thunberg virker i Kina. Men vi ved, hvad verdens unge frygter

Vi er i Vesten de sidste, der kommer til den indsigt i klimakrisen, at ingen kan klare det alene, og alle er bipersonerne i den store historie. Vi kan ikke diktere de andre, hvad de skal gøre, men vi står foran en total indsats i vores egne lande
Vi ved ikke, om Xi Jingping frygter Greta Thunberg, men vi ved, at de unge frygter klimakrisen. Her taler Thunberg til en Fridays for Future-demonstration i Milano 1. oktober.

Vi ved ikke, om Xi Jingping frygter Greta Thunberg, men vi ved, at de unge frygter klimakrisen. Her taler Thunberg til en Fridays for Future-demonstration i Milano 1. oktober.

GUGLIELMO MANGIAPANE

Udland
5. oktober 2021

Det er en frygtfremkaldende indsigt, at vi ikke selv kommer til at afgøre kampen om fremtiden. At det globalt kan gå galt, selv om vi i Vesten skulle levere den største omstilling af vores samfund i historien. 

»Vi bestemmer ikke længere selv vores egen skæbne, det skal vi ikke bilde os selv ind«, som Adam Tooze sagde til Information fredag. Og tilføjede: »Jeg ved, det er en frygtelig ting at sige«.

Kina alene udleder nu lige så meget drivhusgas som USA og EU tilsammen. Og kinesernes regime er systematisk afvisende over for moralsk kritik og politiske krav fra omverdenen om, hvordan de skal indrette deres samfund og gennemføre en grøn omstilling.

Konklusionen er, at vi i forhold til klimaforandringerne er blevet bipersoner:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

I den sidste spalte står det, det drejer sig om. Det trænger dog til yderligere forklaring. ‘En bedre verden’ og ‘et bæredygtigt samfund’ kan vi som regel blive enige om. Det er først, når det skal føres ud i livet, at vi bliver uenige, så det er bare med at komme i gang. Vi kan tage fat både forneden og for oven i samfundet samtidig. Hvad skal ligge på tallerkenen, som Madtanken taler om på side 3, og det bæredygtige samfund kan umuligt bygge på monarki og stat/kirke-forbindelsen.
Der er meget at gå i gang med.

Jan Henrik Wegener

"Vi" hvem det så end dækker( menes der den brede befolkning i en del af verden, kaldet"vesten"?)kontrollerer ikke "historien" og kan ikke tvinge kineserne. Men det kan nok "kineserne", altså den del der sidder på magten så til gengæld i høj grad. Som de der pt er ved magten i så mange andre lande.
Det er et andet spørgsmål end det om i hvilke lande magten sidder, men om befolkningerne har noget som helst at skulle sige.