Leder

Vi skal ikke åbne polakkernes men vores egne øjne for flygtningekrisen på EU’s østgrænse

Hele Europa lukker øjnene for Lukasjenkos flygtningekrise på grænsen mellem Belarus og Polen. Det er bekvemt og kynisk, for med vores åbenlyse billigelse tackler Polen krisen med lovbrud og uden skyggen af transparens
De syriske flygtninge Sara og Hassan har krydset grænsen mellem Belarus og Polen i forbindelse med flygtningekrisen i landsbyen Lewosze i Polen.

De syriske flygtninge Sara og Hassan har krydset grænsen mellem Belarus og Polen i forbindelse med flygtningekrisen i landsbyen Lewosze i Polen.

Kacper Pempel

Udland
8. november 2021

Situationen ved EU’s østlige grænse er brutal: Den belarusiske diktator Lukasjenko giver tusindvis af håbefulde flygtninge fra Mellemøsten visum og lader dem flyve til Minsk. Herfra transporterer organiserede bander dem til grænsen til Polen og giver dem tvivlsomme tips til, hvordan de kan forcere den grønne grænse til EU trods tusindvis af polske grænsevagter og provisoriske hegn.

Her venter ikke bare kolde skove. Der venter også en polsk spærrezone med nødretstilstand, hvor ngo’er og journalister ikke har adgang. Ofte lykkes det flygtningene at komme igennem: I alt er der ifølge Die Zeit de seneste fire måneder registreret omkring 8.000, der er rejst ind i Tyskland ad den vej – vel at mærke uden at de er registreret i Polen.

Men ofte tvinges de også tilbage til Belarus uden registrering, uden nogen form for garanti om sikkerhed og uden varetagelse af grundlæggende rettigheder i EU. Indtil videre har situationen ført til mindst otte dødsfald.

Det eufemistiske begreb push-back har her sat sig igennem som svaret på den belarusiske diktators perfide spil, der med EU-flygtningekommissær Ylva Johanssons ord har som mål at »destabilisere EU«.

Hybridkrig

I Warszawa tales der direkte om en ’hybridkrig’. Det er juridisk med til at retfærdiggøre, at retsbeskyttelsen droppes. Og det retfærdiggør den polske nødretstilstand, der skaber en skandaløs mangel på transparens i grænsezonen, som den polske juraprofessor og tidligere polske ombudsmand Adam Bodnar har påpeget: Her burde EU’s grænseagentur Frontex, hvis hovedkvarter endda ligger i Warszawa, træde til.

Men det afviser den polske regering. Og resten af EU kigger demonstrativt væk. Adspurgt af Politiken har Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ikke noget at indvende mod den nuværende tilstand. Og den tyske udenrigsminister Horst Seehofer har takket polakkerne for »indsatsen ved EU’s østgrænse«.

Dilemmaet er konkret. For hvis Lukasjenko laver push-in af flygtninge, legitimerer det vel, at EU foretager en push-back i en retsfri zone?

Svaret bør være et et rungende nej ud fra EU’s grundlæggende principper og regler – uanset hvor hjælpeløst Europa er over for Belarus’ metode.

Det ærlige alternativ er med åbne øjne og fuld transparens at ændre EU’s lovgivning og grænseregime, så det kun beskytter grænserne og ikke længere de fundamentale menneskerettigheder. Indtil da er det en hyklerisk løsning at sætte den polske regering til at vogte den østlige grænse uden skyggen af transparens.

I mellemtiden falder temperaturen. Og mennesker dør fortsat på grænsen til EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spørgsmålet der, blandt mange andre, mangler at blive stillet er om Hviderusland ikke også er et sikkert opholdsland, men naturligvis uden den veldfærd som vi har i Europa? Og det andet er, om det ikke for nogens, men ikke alles, vedkommende, i virkeligheden er dèt der er målet, end det at man flygter fordi ens liv reelt er i fare, også kaldet a Window of Opportunity, nu hvor det bruges som et politisk våben?

Jacob Nielsen, nu er der i Vesten jo blevet fortalt en historie om hvor grusomt, hviderusserne bliver behandlet af den fæle Putin-relaterede diktator, så det er ikke nemt for EU at advokere for at de returneres. Man har med andre ord anbragt sig i en ganske elendig situation ved at deltage i mediekampagnerne og den politiske jagt på det hviderussiske styre (som USA i vid udstrækning har anført) - som bedst tackles ved at beskrive det samme styre som afsender af disse flygtninge (dvs. deres tilstedeværelse er led i styrets infame krig mod øh, friheden/os alle).

Problemet løses kun hvis problemet med hviderusland løses !
Men hvem tør binde an med det ?

Dan Jensen, de samme som turde binde an med at udpege 'problemet' med Hviderusland - som til forveksling ligner de samme som udpegede og løste 'problemet' med Ukraine?

Den sidste diktator har selvfølgeligt sine tilhængere, men ellers skal vi ikke føje ham som en anden Chamberlain. Han sidste svinestreg er kabring af et fly i luften, som IKKE skulle lande i Hvide Rusland. "Flygtningene er fløjet ind til ham, og lad dem blive der. Og hold venligst konventionerne helt ude af det spil, helt ude.

Bent Nørgaard - Konventionerne siger at man har ret til en asylbehandling - dette helt uagtet hvem der har betalt for flyet som man ankom på.

Det er Eus mangel på menneskelighed og mangel på vilje og evne til at hjælpe mennesker i nød , der udstilles ved en polske grænse og andre steder ved EUs såkaldte ydre grænser.
Eu forhindrer helt åbenlyst mennesker i nød i at søge asyl
Det er et perspektiv Sonne og pressen generelt undertoner
Dybt beklageligt og umenneskeligt