Leder

Vi skal ikke åbne polakkernes men vores egne øjne for flygtningekrisen på EU’s østgrænse

Hele Europa lukker øjnene for Lukasjenkos flygtningekrise på grænsen mellem Belarus og Polen. Det er bekvemt og kynisk, for med vores åbenlyse billigelse tackler Polen krisen med lovbrud og uden skyggen af transparens
De syriske flygtninge Sara og Hassan har krydset grænsen mellem Belarus og Polen i forbindelse med flygtningekrisen i landsbyen Lewosze i Polen.

De syriske flygtninge Sara og Hassan har krydset grænsen mellem Belarus og Polen i forbindelse med flygtningekrisen i landsbyen Lewosze i Polen.

Kacper Pempel

Udland
8. november 2021

Situationen ved EU’s østlige grænse er brutal: Den belarusiske diktator Lukasjenko giver tusindvis af håbefulde flygtninge fra Mellemøsten visum og lader dem flyve til Minsk. Herfra transporterer organiserede bander dem til grænsen til Polen og giver dem tvivlsomme tips til, hvordan de kan forcere den grønne grænse til EU trods tusindvis af polske grænsevagter og provisoriske hegn.

Her venter ikke bare kolde skove. Der venter også en polsk spærrezone med nødretstilstand, hvor ngo’er og journalister ikke har adgang. Ofte lykkes det flygtningene at komme igennem: I alt er der ifølge Die Zeit de seneste fire måneder registreret omkring 8.000, der er rejst ind i Tyskland ad den vej – vel at mærke uden at de er registreret i Polen.

Men ofte tvinges de også tilbage til Belarus uden registrering, uden nogen form for garanti om sikkerhed og uden varetagelse af grundlæggende rettigheder i EU. Indtil videre har situationen ført til mindst otte dødsfald.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg syntes, Mathias Sonne har en klar point her, men også en stor fejl.

De flygtninge, der kommer til Europa og beder om beskyttelse (asyl), har en krystal klar og konventionssikret ret til at få deres asylbehov undersøgt. Mere er der egentlig ikke at sige om denne sag.

Men der er altså lande i EU og Europa, der er lokaliseret til de ruter, som flygtningene kommer til Europa af. For EU´s vedkommende er det i første omgang Italien, Spanien, Grækenland, Malta. Og i anden omgang er det Kroatien og Bulgarien. Og disse flygtninge bør egentlig være hele EU´s ansvar, og ansvaret bør ikke udelukkende "hænge" på nogle lande med en "uheldig" placering.

Så langt er jeg enig med Mathias Sonne. Men på en unaturlig måde kommer der altså også netop nu flygtninge til Polens og Ukraines grænser. Og her må man anse styret i Belarus for at være regulære flygtningesmuglere.

Men hverken Polen eller Ukraine har nogen ret til at nægte disse flygtninge adgang til at søge asyl. Og der er faktisk allerede nu dokumenteret mindst 10 dødsfald blande flygtninge foran Polens grænser, som både hjælpeorganisationer og grænsesoldater har været direkte vidner til.

Nogle døde af simpel udtørring, mangel på væske og muligvis føde, medens andre døde af mangel på livsvigtig medicin. Og det skete faktisk samtidig med, at hjælpeorganisationer var klar til at gå ind og hjælpe, men blev forhindret med magt af polske myndigheder.

Derfor kan man ikke påstå, at "man ikke skal åbne polakkernes øjne" for det, der sker. For ved ikke at hjælpe mennesker i nød, påtager Polen sig et direkte ansvar for disse dødsfald, og det burde EU straffe Polen for. Og derfor har Mathias Sonne heller ikke ret i denne opfattelse.

Nu er et ikke sådan, at den polske befolkning accepterer regeringens politik på dette område. For den polske regering har faktisk problemer med at få sin egen befolkning til at acceptere disse tilstande.

Og for at "lette forståelsen" i befolkningen, har regeringsstyrede medier i sidste uge sendt og genudsendt vitale uddrag fra en dramatisk svensk tv-serie om kriminalitet, og underbygget det med kommentaren om, at sådan er det overalt i Europa hver dag - altså at flygtninge i asyl hver dag kører rundt på motorcykel og dræber landets egen befolkning.

Vi taler altså her om en regering - måske i et eller andet omfang demokratisk, der bevidst men ganske groft manipulerer sin egen befolkning til at tro på regeringens politiske opfattelse. Og det er altså denne regering, der er ansvarlig for disse unødvendige dødsfald blandt flygtninge.

Steen Simonsen, Vibeke Olsen, Dan Jensen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet der, blandt mange andre, mangler at blive stillet er om Hviderusland ikke også er et sikkert opholdsland, men naturligvis uden den veldfærd som vi har i Europa? Og det andet er, om det ikke for nogens, men ikke alles, vedkommende, i virkeligheden er dèt der er målet, end det at man flygter fordi ens liv reelt er i fare, også kaldet a Window of Opportunity, nu hvor det bruges som et politisk våben?

Jacob Nielsen, nu er der i Vesten jo blevet fortalt en historie om hvor grusomt, hviderusserne bliver behandlet af den fæle Putin-relaterede diktator, så det er ikke nemt for EU at advokere for at de returneres. Man har med andre ord anbragt sig i en ganske elendig situation ved at deltage i mediekampagnerne og den politiske jagt på det hviderussiske styre (som USA i vid udstrækning har anført) - som bedst tackles ved at beskrive det samme styre som afsender af disse flygtninge (dvs. deres tilstedeværelse er led i styrets infame krig mod øh, friheden/os alle).

Problemet løses kun hvis problemet med hviderusland løses !
Men hvem tør binde an med det ?

Dan Jensen, de samme som turde binde an med at udpege 'problemet' med Hviderusland - som til forveksling ligner de samme som udpegede og løste 'problemet' med Ukraine?

Den sidste diktator har selvfølgeligt sine tilhængere, men ellers skal vi ikke føje ham som en anden Chamberlain. Han sidste svinestreg er kabring af et fly i luften, som IKKE skulle lande i Hvide Rusland. "Flygtningene er fløjet ind til ham, og lad dem blive der. Og hold venligst konventionerne helt ude af det spil, helt ude.

Bent Nørgaard - Konventionerne siger at man har ret til en asylbehandling - dette helt uagtet hvem der har betalt for flyet som man ankom på.

Det er Eus mangel på menneskelighed og mangel på vilje og evne til at hjælpe mennesker i nød , der udstilles ved en polske grænse og andre steder ved EUs såkaldte ydre grænser.
Eu forhindrer helt åbenlyst mennesker i nød i at søge asyl
Det er et perspektiv Sonne og pressen generelt undertoner
Dybt beklageligt og umenneskeligt