Leder

Nu genoptages forhandling af atomaftale med Iran – udsigten til enighed er ikke god

Den nyvalgte præsident Ebrahim Raisi har et stærkere Iran som udgangspunkt i den fornyede dialog med USA end i 2018, da Trump torpederede atomaftalen
Irans nyvalgte præsident Ebrahim Raisi har brugt de sidste fire måneder på at analysere Teherans position, som med tiden er blevet mere fordelagtig.

Irans nyvalgte præsident Ebrahim Raisi har brugt de sidste fire måneder på at analysere Teherans position, som med tiden er blevet mere fordelagtig.

Vahid Salemi

Udland
29. november 2021

I dag genoptages den indirekte samtale mellem USA og Iran i Wien med en dagsorden, der umiddelbart synes elementær: Begge parter erklærer, at de er interesserede i en tilbagevenden til den atomaftale, der blev indgået i 2015 mellem præsident Barack Obama og præsident Hassan Rouhani, og med deltagelse af ’4+1’(Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland, red.), og som fik betegnelsen ’Fælles Gensidig Handlingsplan’.

Som bekendt trak Donald Trump USA ud af aftalen i 2018 med krav om genforhandling – med ophør af Irans støtte til ikkestatslige shiamilitser og begrænsning af Irans missilprogram.

Plottet var præstestyrets kollaps under vægten af nye sanktioner med ’maksimalt pres’, og det er sigende for Trumps jammerlige indsigt i udenrigspolitik, at Iran i dag er mere stabilt politisk og økonomisk og teknologisk tættere på et kernevåben end i 2018. Selv israelerne, der dengang ikke kunne få armene ned i begejstring, erkender, at Mellemøsten i dag er et mere usikkert sted, end da aftalen var i kraft. Og førte til Joe Bidens valgkampløfte om en tilbagevenden til aftalen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her