Leder

Japans regeringsparti vinder igen, men med et kontroversielt løfte om at fordoble militærbudgettet

Fumio Kishida vandt søndagens parlamentsvalg i Japan. Han tilhører en moderat fløj i regeringspartiet LDP, men i dag er det ikke muligt at lede partiet uden accept fra den revisionistiske højrefløj, der kræver et stærkere militær og en mindre pacifistisk forfatning
Japan lægger op til en markant stigning i forsvarsudgifterne. De udgør i dag omkring én procent af det japanske bruttonationalprodukt, men bør ifølge den nyvalgte regering stige til op mod to procent.

Japan lægger op til en markant stigning i forsvarsudgifterne. De udgør i dag omkring én procent af det japanske bruttonationalprodukt, men bør ifølge den nyvalgte regering stige til op mod to procent.

Kazuhiro NOGI

Udland
2. november 2021

Søndagens japanske valg satte en tyk streg under den politiske magtstruktur i verdens tredjestørste økonomi. Det Liberale Demokratiske Parti (LDP) sikrede sig 261 af de 465 pladser i parlamentet. Sammen med koalitionspartneren Komeito kom de to partier op på 293 mandater. Rigeligt til at danne endnu en regering under ledelse af partiformand og premierminister Fumio Kishida.

Valget blev holdt i pandemiens skygge. Kishida har lovet vælgerne at skabe et mere lige samfund med en større middelklasse og at finde penge til en gigantisk stimuluspakke til at løfte Japans coronaramte økonomi. Men det er ikke kun middelklassen, der vil blive tilgodeset. Det samme gælder Japans militærindustrielle kompleks.

Blandt LDP’s valgløfter var nemlig en markant stigning i forsvarsudgifterne. De udgør i dag omkring én procent af det japanske bruttonationalprodukt, men bør ifølge partiet stige til op mod to procent. Det svarer nogenlunde til procentsatsen i Frankrig, mens de britiske forsvarsudgifter ligger på 1,89 procent af BNP og de amerikanske på 3,29 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Med den aggressive attitude som Kina viser overfor Taiwan, er der vist kun èr at gøre. Og det er at opruste. For kun hvis Kinas samlede omkostninger ved at angribe og tage øen med magt, er større, end at lade være, kan man forhindre det. Og vi dvs. de demokratiske lande, bør støtte Taiwan. For gør vi ikke det, så vil autokraterne regere verden de næste 100 år eller mere. Og er det det, vi ønsker for vores børn og børnebørn?