Leder

Mao fik Kina på fode igen, Deng gjorde Kina rigt. Nu er Xi lederen af en ny æra, hvor Kina skal være stærkt

Med en ny historieresolution inddeler Xi Jinping nyere kinesisk historie i tre epoker. Det bringer ham på linje med partikoryfæer fra den revolutionære fortid i form af Mao Zedong og Deng Xiaoping og baner vejen for at forlænge hans tid ved magten
Kinas præsident Xi Jinping holder en videotale til APEC-topmødet den 11. november.

Kinas præsident Xi Jinping holder en videotale til APEC-topmødet den 11. november.

Li Xueren Xinhua/Ritzau Scanpix

Udland
13. november 2021

Kinas Kommunistiske Parti blev stiftet for 100 år siden. I alle de år har dets ledelse kun tre gange vedtaget en resolution, der udlægger, hvordan partiet ser sin egen historie og rolle i samfundet. Den tredje gang fandt sted denne uge i Beijing, og ikke overraskende havde den generalsekretær Xi Jinping placeret solidt i centrum – eller kernen som det hedder i partijargon.

På det årlige plenum for den 200 personer store centralkomité blev det slået fast, at han nu er på linje med partikoryfæer fra den revolutionære fortid i form af Mao Zedong og Deng Xiaoping.

I 1945 gennemtrumfede Mao en lignende resolution, der hjalp ham med at konsolidere sin magt og udmanøvrere politiske modstandere. I 1981 var det Dengs tur til at begå historieskrivning for at sætte en ny kurs og lægge afstand til de mest rabiate samfundseksperimenter under Mao.

Xi Jinping har længe talt om, at Kina er på vej ind i en ny æra. Det fremgår endda af navnet på hans ideologiske tilføjelse til partiets forfatning. »Xi Jinpings lære om socialisme med kinesiske karakteristika for en ny æra,« hedder den.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her