Leder

Modi bøjer sig for bondeoprør: En historisk sejr for Indiens fagforeninger

Indiske bondeprotester tvang fredag premierminister Narendra Modi til at trække tre upopulære love tilbage. Det er ikke kun en sejr for de demonstrerende landmænd, men også for de indiske fagforeninger, der ikke deler Modis hang til liberalisering
Indiske bønder jubler, efter at landets premierminister Narendra Modi har annonceret, at han vil trække tre upopulære love tilbage.

Indiske bønder jubler, efter at landets premierminister Narendra Modi har annonceret, at han vil trække tre upopulære love tilbage.

Udland
20. november 2021

For et år siden strømmede titusindvis af frustrerede landmænd til New Delhi, hvor de slog lejr i udkanten af den indiske hovedstad. Deres teltby har stået der lige siden.

Gennem vinterkulde, sommerhede og en dødelig pandemi har de insisteret på at blive hørt. Årsagen er dyb utilfredshed med tre love indført sidste efterår. De betyder, at den indiske bondestand nu kan sælge deres produkter til markedspris direkte til private virksomheder og supermarkedskæder.

Premierminister Narendra Modi og hans regeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP), har stædigt holdt på, at reformerne styrker sektoren og giver mulighed for at opnå bedre priser. Men den udlægning har landmændene fuldstændig afvist. De foretrækker mere regulerede forhold af frygt for at blive udkonkurreret af storlandbrug og konglomerater. Omfanget og varigheden af bøndernes kollektive modsvar har rystet BJP. Hverken mægling, skræmmekampagner eller tilbud om at suspendere lovene har virket. Fredag stod det klart, at Modi lider et sjældent politisk nederlag.

»I dag er jeg kommet for at fortælle jer, at vi har besluttet at ophæve alle tre landbrugslove,« udtalte han i en tale.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, det er tydeligt, at de ikke har meget tiltro til Modi og hans regering, når de insisterer på at blive der, til lovene er endeligt afskaffet.

Men tilbage står, at Indiens landbrug er utrolig ineffektivt, og mange familier lever under kummerlige forhold. Så man er nødt til at se på, hvordan man får disse mennesker andre steder hen.