Leder

Alle parter har forspildt mulighederne for løsninger i Yemens katastrofe

Da den amerikanske præsident Joe Biden holdt sin første udenrigspolitiske tale i begyndelsen af februar i år, gjorde han afslutningen af krigen i Yemen til en af sine få hovedprioriteter i Mellemøsten. Men i dag, ti måneder senere, har intet ændret sig. Faktisk har USA’s handlinger forlænget krigen
Den amerikasnke regering prioriterer stadig hellere det lukrative våbensalg end at opretholde påståede forpligtelser til fred og menneskerettigheder i Yemen, lyder det i denne leder.

Den amerikasnke regering prioriterer stadig hellere det lukrative våbensalg end at opretholde påståede forpligtelser til fred og menneskerettigheder i Yemen, lyder det i denne leder.

Yahya Arhab/EPA/Ritzau Scanpix

Udland
5. november 2021

Efter en forholdsvis rolig periode eskalerer volden igen i Yemen. Ballistiske missiler affyret af de iranskstøttede houthier dræbte angiveligt 29 mennesker mandag. Forinden blev lufthavnen i Aden, hvor den saudiskstøttede regering holder til, også ramt af et bombeangreb, som foreløbigt har krævet 26 ofre. Ingen har taget skylden for angrebet.

Parallelt forsøger houthibevægelsen at isolere, nedkæmpe eller alliere sig med yemenitiske stammer i et forsøg på at genoptage erobringen af den strategisk vigtige by Marib, Yemens kronjuvel, hvis undergrund råder over 90 procent af landets olie- og gasressourcer.

Alt dette sker i en tid, hvor den saudiske kronprins Mohammed bin Salman arbejder på en exitplan fra en konflikt, som mange i dag kalder »Saudi-Arabiens Vietnam«. I 2015 gik kronprinsen ind i Yemen, i håb om at genindsætte en saudisk marionetregering, men i stedet er det blevet til en dyr fiasko, hvor Saudi-Arabien i dag står i en dårligere position, end da krigen begyndte. Alt tyder på, at kronprinsen nu er fast besluttet på at finde en exit, uden at det ligner et nederlag, men det er svært grundet houthiernes fremmarch ved byen Marib.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Schiersing Thomsen

Endnu en indsigtsfuld artikel fra Waleed Safi - mange tak!