Leder

Tragedien i Etiopien afslører verdenssamfundets manglende evne til at forhindre katastrofer

Ngo’er og eksperter har flere gange opfordret til et større internationalt og regionalt pres for at forhindre en humanitær krise i Etiopien. Nu udspiller der sig en katastrofe for øjnene af hele verden, og det kalder på refleksion over udenlandske aktører og Den Afrikanske Unions reelle evne til at ændre noget
Internt fordrevne etiopiere venter på at modtage sække med hvede i en midlertidig lejr uden for byen Gondar i Etiopien.

Internt fordrevne etiopiere venter på at modtage sække med hvede i en midlertidig lejr uden for byen Gondar i Etiopien.

Amanuel Sileshi/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. november 2021

En katastrofe udspiller sig i Etiopien. Hungersnøden rammer hundredetusinder, nødhjælpen kan ikke nå frem og oprørsbevægelsen TPLF har allieret sig med andre oprørsgrupper, der bevæger sig tættere på hovedstaden Addis Ababa.

Efter ét års konflikt mellem regeringen i Etiopien og TPLF er situationen kun blevet værre.

Flere nødhjælps- og menneskerettighedsorganisationer har i adskillige måneder berettet om hungersnød, overgreb og eskalerende kampe. De har kaldt på et større internationalt og regionalt pres på den etiopiske regering for at forhindre en humanitær katastrofe, og EU, USA og Den Afrikanske Union (AU) har presset på og flere gange opfordret parterne til at ende konflikten. Men den seneste udvikling viser, at opfordringerne ikke har hjulpet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Christina Nordvang Jensen

Du efterhiger de højere magters indgriben i form af FN, AU & EU.

FN har 193 medlemsstater, og FN's Sikkerhedsråd har 15 medlemmer og de 5 permanente medlemsstater har Vetoret.

Den afrikanske Union har 53 medlemsstater.

EU har 27 medlemsstater.

Ingen af de 3 organisationer har en beslutningsprocedure, der vil kunne gennemtrumfe en beslutning om håndfast indgriben i Etiopien for at stoppe tragedien.

Vi danskere er tættest på EU -
og det hører vel med i billedet, at netop Danmark slet ikke ønsker, at EU skal kunne træffe den slags beslutninger med flertalsafgørelser.

Så dine påråbelser er ren feel-good ævl.

John Graversgaard

Hej Christina,
Hovedproblemet er at USA og vesten fortsætter støtten til TPLF som fører en farlig etnonationalistisk politik. De har stjålet med arme og ben medens de havde regeringsmagten og har ført krig mod både Somalia og Eritrea. De har ikke villet anerkende at de har tabt. Deres gamle venner fra Obama, som nu sidder i Biden administrationen fører en tåbelig politik og støtter dem selv om de er gået over til at bruge terror og mord som er veldokumenteret. USA er ved at gøre sig overflødig på Afrikas Horn. Her er lidt om den disinformationskampagne som kører. Så prøv at søge lidt andre kilder end "corporate media" som ofte er et ekko af Washington:

Crisis In Ethiopia: What the Media Isn't Telling You About the War In Tigray (breakthroughnews.org)

https://twitter.com/HermelaTV/status/1455743075058270211?s=20

https://www.ascleiden.nl/news/politics-conflict-northern-ethiopia-2020-2...