Leder

Meget tyder på, at Iran står bag forsøg på at likvidere Iraks premierminister – men det er faktisk tegn på svaghed

Med attentatforsøget mod Iraks premierminister i weekenden forsøger Iran at vise styrke i en periode, hvor landet rent faktisk står svækket
Irakiske soldater holder vagt ude foran Mustafa al-Kadhimis bolig i Bagdad efter attentatforsøget søndag den 7. november.

Irakiske soldater holder vagt ude foran Mustafa al-Kadhimis bolig i Bagdad efter attentatforsøget søndag den 7. november.

Thaier al-Sudani

Udland
9. november 2021

For en måneds tid siden blev der afholdt parlamentsvalg i Irak. Regeringsdannelsen – der historisk set altid har været en anspændt proces, som har krævet involvering fra ærkefjenderne Iran og USA – er endnu ikke afklaret. Det har ført til øgede spændinger mellem proiranske og antiiranske fraktioner.

Søndag morgen eskalerede det. Iraks amerikanskvenlige premierminister Mustafa Al Kadhimis hjem blev ramt af et droneangreb, som han overlevede med mindre skræmmer. Om målet var at likvidere premierministeren eller »blot« terrorisere ham vides ikke endnu. Officielt har ingen i Irak taget ansvaret for angrebet.

Men ifølge flere internationale medier herunder nyhedsmediet Reuters anklager irakiske embedsmænd de iranskstøttede fraktioner i Irak for at stå bag. Og noget tyder på, at anklagerne har noget på sig af to grunde:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her