Leder

Meget tyder på, at Iran står bag forsøg på at likvidere Iraks premierminister – men det er faktisk tegn på svaghed

Med attentatforsøget mod Iraks premierminister i weekenden forsøger Iran at vise styrke i en periode, hvor landet rent faktisk står svækket
Irakiske soldater holder vagt ude foran Mustafa al-Kadhimis bolig i Bagdad efter attentatforsøget søndag den 7. november.

Irakiske soldater holder vagt ude foran Mustafa al-Kadhimis bolig i Bagdad efter attentatforsøget søndag den 7. november.

Thaier al-Sudani

Udland
9. november 2021

For en måneds tid siden blev der afholdt parlamentsvalg i Irak. Regeringsdannelsen – der historisk set altid har været en anspændt proces, som har krævet involvering fra ærkefjenderne Iran og USA – er endnu ikke afklaret. Det har ført til øgede spændinger mellem proiranske og antiiranske fraktioner.

Søndag morgen eskalerede det. Iraks amerikanskvenlige premierminister Mustafa Al Kadhimis hjem blev ramt af et droneangreb, som han overlevede med mindre skræmmer. Om målet var at likvidere premierministeren eller »blot« terrorisere ham vides ikke endnu. Officielt har ingen i Irak taget ansvaret for angrebet.

Men ifølge flere internationale medier herunder nyhedsmediet Reuters anklager irakiske embedsmænd de iranskstøttede fraktioner i Irak for at stå bag. Og noget tyder på, at anklagerne har noget på sig af to grunde:

Den første grund er, at det iranske præstestyre over længere tid har mistet en del af uovervindeligheden i Irak. Teherans greb om magten i Bagdad er langsomt blevet svækket, og ved det netop overståede parlamentsvalg var de iranskstøttede politiske fraktioner de helt store tabere.

Kluntet attentatforsøg

Derudover har Iraks premierminister været en af de få irakiske ledere, der har turdet kritisere de iranske militser for deres destabiliserende rolle. Premierministeren har bag kulisserne arbejdet på at afvæbne militserne i et forsøg på at sikre statens voldsmonopol.

Den anden årsag er, at alt dette foregår på et tidspunkt, hvor Iran netop skal til at genforhandle atomaftalen i Wien igen efter forhandlingernes sammenbrud tidligere på året. Iran har brug for at vise styrke op til forhandlingerne, og der er ikke plads til mytteri blandt vasallerne i hverken Syrien, Libanon, Yemen eller Irak.

Meget tyder altså på, at attentatet var Irans måde at sætte mytterister på plads. I så fald har fremgangsmåden været særdeles klodset, hvilket ikke ligner Irans værk. Flere spekulerer derfor på, om det kluntede attentatforsøg i Bagdad skyldes, at den likviderede generalmajor Qassem Soleimani ikke længere orkestrerer denne type angreb.

Hvad der sker nu er uvist. Enten bliver de antiiranske og proiranske fraktioner enige om en aftale, hvor de fordeler magten i Irak som før, eller også vil der komme sammenstød, hvor magtfordelingen genforhandles på en helt ny måde.

Det man nu kan håbe på er, at Irak ikke er et sted, hvor likvideringer bliver hverdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her