Leder

Hvis Holland dropper sparepolitikken, ser det skidt ud for Danmarks alliancer i EU

Efter ni måneders forhandlinger sætter Mark Rutte sig atter på tronen ved Danmarks alliancepartnere i Holland. Regeringspartierne er de samme, men der kommer nye EU-boller på suppen, som næppe vil falde i den danske regerings smag
Magtmaskinen Mark Rutte er købmand og ikke en mand med store (europæiske) visioner. Men det andetstørste regeringsparti, D66, som kan sammenlignes med De Radikale, har gennembokset en »mere offensiv og aktiv rolle i EU«.

Magtmaskinen Mark Rutte er købmand og ikke en mand med store (europæiske) visioner. Men det andetstørste regeringsparti, D66, som kan sammenlignes med De Radikale, har gennembokset en »mere offensiv og aktiv rolle i EU«.

Robin Utrecht

Udland
17. december 2021

»Lande, som vi plejer at sammenligne os med.«

Denne gamle floskel er som bekendt elastik i metermål, for vi vælger gerne lande ud fra, hvad sammenligningen handler om. I tilfældet Holland har vi i Danmark dog længe haft en liberal og på mange måder sammenlignelig partner i EU – ikke mindst i den tvivlsomme »sparebande«, der sidste år kæmpede mod en fælleseuropæisk genopretningsfond.

Det er i disse dage derfor værd at kigge mod Holland, hvor den liberale Mark Rutte efter 271 dages maratonforhandlinger har fået sin fjerde regering op at stå: I en tid med stærk mistillid til det politiske system og dets håndtering af coronakrisen minder »Rutte den fjerdes« regering på mange måder om et kriseramt ægteskab, hvor de samme fire partier (VVD, D66, CDA og KristenUnion) nu prøver at »starte forfra«, efter Rutte med nød og næppe overlevede et mistillidsvotum i april.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Køkkenbords-købmand! Giv Rutte et kursus i national-økonomi, på EU niveau!

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Gad vide, hvordan vi blev så forlovede med Holland med sine caribiske skattely.

Holland er altså ikke en naturlig partner for os i EU samarbejdet.