Leder

Mette Frederiksen kan ikke ignorere Europas nye virkelighed efter Merkel

Olaf Scholz’ nye tyske regering lukker Merkel-æraens tøvende tyske EU-politik med et brag og går mod et mere føderalt EU. I den nye europæiske og geopolitiske virkelighed bør Mette Frederiksen droppe sin populistiske ad hoc-skepsis og fortælle, hvad Danmark vil med EU
Omdrejningspunktet for Olaf Scholz’ nye tyske regering er, at den europæiske sårbarhed skal reduceres, og det kan kun lykkes i fællesskab. I en multipolar verdensorden med et uforudsigeligt USA, et uberegneligt Rusland og et økonomisk stærkt ekspansivt Kina ligner det en god idé.

Omdrejningspunktet for Olaf Scholz’ nye tyske regering er, at den europæiske sårbarhed skal reduceres, og det kan kun lykkes i fællesskab. I en multipolar verdensorden med et uforudsigeligt USA, et uberegneligt Rusland og et økonomisk stærkt ekspansivt Kina ligner det en god idé.

MICHAEL KAPPELER

Udland
2. december 2021

»Danmark skal være i hjertet af både EU og NATO.« På overfladen var det nye toner, da Mette Frederiksen (S) i Altinget for en måneds tid siden betegnede sig selv som »glødende tilhænger af EU« – også selv om hun ikke vil pille ved Danmarks rets- og forsvarsforbehold. I dybden var der derimod ikke meget at hente, ud over at et sikkerhedspolitisk samarbejde i EU ikke må ske »på bekostning af det transatlantiske samarbejde«: Nuvel, USA ønsker sig faktisk et stærkere Europa som supplement til NATO.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

02/dec/2021

Kære Venner,
Danmark skal først og fremmest
bevare sin suverænitet og integritet
i relation til EU, og her tænker jeg
især på vore fire, vigtige forbehold :-) ...

Med bekymret hilsen
Claus

Jan Poulsen, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

.. og hvorfor så det, Claus? Hvordan bevare en integritet udadtil som er mistet indadtil, jf. kultur-, uddannelses- (især mhp. de humanistiske fag) og flygtningepolitikken? - her vil det være en forbedring at opføre sig "europæisk".

Rolf Andersen, Franz Nitschke, Carsten Nørgaard, Thomas Tanghus, Pietro Cini, Tomas Hoch, Steffen Gliese, Carsten Munk og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, alt i alt, at Danmark vil have, både kortsigtede og langsigtede, fordele af at være med i en stærk union.

Dette er ikke blot et spørgsmål om at kunne levere produkter til et meget stort marked.

Men situationen for demokrati og menneskerettigheder i verden er absolut gået den forkerte vej i de seneste 25-30 år. - Derfor.

Lillian Larsen, Olaf Tehrani, Rolf Andersen, Franz Nitschke, Nike Forsander Lorentsen, Peter Meyling, Inger Pedersen, Steffen Gliese og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Hvis vi skal blive liberalismen kvælergreb på Europa kvit, er der ingen anden vej end et stadigt tættere samarbejde.

Carsten Munk, Rolf Andersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen bør spørge sin befolkning, om vi skal være i EU eller ej.

Claus Bødtcher-Hansen

02/dec/2021

Så vidt jeg husker, blev vi danskere
lokket til at blive en del af EU, især
for at bevare vores handels-relation
til og med England/Stor-britanien :-] ?

Med bekymret hilsen
Claus

Ja, så er det langt om længe blevet noget man taler om at eu skal blive en stat. Det har eu-modstanderne kun vist de sidste 40 år - men det har tilhængerne altid benægtet.

lars pedersen, Claus Bødtcher-Hansen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

@ Claus Bødtcher-Hansen,

Du har ganske ret i din påstand.

Danskerne stemte sig ind i EU den 2. oktober 1972, - altså for næsten et halvt århundrede siden.

Det var dengang at det sekundære arbejdsmarked (industrien) overhalede det primære arbejdsmarked (landbrug og fiskeri) i antal ansatte. Blot få år efter var det tertiære arbejdsmarked (serviceerhverv) størst.

Det var også dengang vi havde oliekriser og bifrie søndage.

Videre var det også den gang at Socialdemikratiet under betegnelsen "Vejen frem" banede vejen for demokratiet og hele velfærdssamfundet.

Og endelig var denne tid præget af de helt store nedrustninger af det militære isenkram mellem øst og vest.
---
I dag skriver vi snart 2022. Og det tertiære arbejdsmarked med bankfolk, revisorer og mange forskellige akademikere udgør den bedre stillede middelklasse, der ikke føler noget som helst, heller ikke ansvar, for de sveste i Danmark.

Jeg ved ikke, om Mette Frederiksen kalder nutiden for "vejen frem"? Men det er i hvert fald en forstokket "vej", der er præget af storkapitalen, skattesnyltere og markedets brutale vilkår. Men markedets vilkår præger også demokratiet og velfærdssamfundet med stigende sociale uligheder.

Og tiden med nedrustning er skiftet til at stormagterne har fået ualmindelig stor selvtillid, og kræver respekt for deres blakkede menneskeretslige holdninger. Og dette har ført til oprustning - også med helt nye a-våben, og krige pr. stedfortræder. Og nogle disse stedfortrædere er faktisk IS og andre iskolde idioter.
----
Desværre, Claus Bødtcher-Hansen, har tiderne ændret til til det værre på denne halve århundrede - også for Danmark. Derfor tror jeg, at Danmark er langt bedre stillet i en union med et stort antal andre lande.

Men til gengæld bør Danmark droppe denne kritiske modvilje mod EU-samarbejdet, som man fører sammen med Østrig, Ungarn, Slovenien og Polen. I stedet bør Danmark opstille sine egne kriterier til det fremtidige EU-samarbejde, og begynde at arbejde aktivt for at få gehør for disse. Og det lykkes faktisk ind i mellem for andre små lande at få forståelse og visse ændringer.

Lillian Larsen og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar

Vi blev lokket til at stemme os ind i EU i 1972 med en masse halve og falske løfter og en masse trusler. Noget ved EU er udmærket, f.ex. den friere samfærdsel, men meget er skidt, f.ex. et isoleret og stærkt politiseret sundhedsvæsen,
Gennem samtlige snart 50 års medlemskab har vore politikere stedse vaklet og tøvet og hele tiden forsøgt kun at nyde de fordele, som politikere og erhvervsliv ser, men ulemperne og de borgernære fordele, som Unionen også tilbyder forsøges undgået.
Vi savner en klar holdning til EU.

Vi blev lokket til at stemme os ind i EU i 1972 med en masse halve og falske løfter og en masse trusler. Noget ved EU er udmærket, f.ex. den friere samfærdsel, men meget er skidt, f.ex. et isoleret og stærkt politiseret sundhedsvæsen,
Gennem samtlige snart 50 års medlemskab har vore politikere stedse vaklet og tøvet og hele tiden forsøgt kun at nyde de fordele, som politikere og erhvervsliv ser, men ulemperne og de borgernære fordele, som Unionen også tilbyder forsøges undgået.
Vi savner en klar holdning til EU.