Leder

Med valget af Gabriel Boric som ny præsident kan Chile blive Latinamerikas første velfærdsstat

Tiden er moden til, at Chile bliver en velfærdsstat med udvidede sociale rettigheder. Det kræver en ny forfatning, som den nye præsident Boric har lovet sine vælgere
Den nyvalgte præsident Gabriel Boric er personificeringen af den nye generation i Chile: inkluderende, socialt bevidst, lighedssøgende og woke.

Den nyvalgte præsident Gabriel Boric er personificeringen af den nye generation i Chile: inkluderende, socialt bevidst, lighedssøgende og woke.

Rodrigo Garrido

Udland
23. december 2021

»Vi står over for en historisk drejning, som vi ikke må spilde. Vi er en regering med fødderne solidt plantet i Chiles gader, og vi kommer derfor ikke bare til at lede landet inde fra La Moneda (parlamentet, red.).«

– Gabriel Boric, Chiles kommende præsident på valgnatten søndag.

Søndagens valgsejr til venstrefløjskandidaten Gabriel Boric, der dermed bliver Chiles næste præsident, er på mange måder kulminationen på ti års massive protester med krav om strukturelle reformer og fremkomsten af en decideret velfærdsstat i Chile.

Under sloganet »sin miedo« – uden frygt – gik hundredtusinder af især universitetsstuderende på gaderne i Chile i 2011 og igen i 2017 i oprør imod et samfund, der trods økonomisk fremgang udviklede sig stadigt mere ulige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hans T. Møller

"La Moneda" er ikke parlamentet i Chile, men præsidentens officielle residens, selvom hun eller han sjældent opholder sig der. Bygningen er det traditionelle symbol for regeringsmagten og målet, når er afholdes gadedemonstrationer i Santiago.

Vi kan kun håbe på at det ikke ender i et nyt 11 septenber, for det var jo osse mineindustrien som under Allende , stod for at skulle betale for udvikling og ikke mindst et sundheds/uddannelses system for alle uanset om de var fra det oprindelige folk eller indvandre fra særlig Spanien .
Og ja vi skal osse huske på at det er multinationale firmaer i skattely men som er ejet af folk som kommer fra USA der ejer minerne , og ja som ikke lige ønsker at betale skat samt for de råstoffer som de stjæler fra det Chilienske folk, og ja USA vil aldrig gå med til at Chile nationalisere minedriften , og de vil heller ikke se på at der kommer et styre som siger fra overfor USA som vi har set det ske først på Cuba og senest Bolivia hvor man forsøgte at overtage magten men hvor folket tog magten tilbage og hvor de der ikke nåede ud , idag sidder fængslet for landsforræderri og ja kan forvente fængsel på livstid .
Men lad os håbe at han når det nye parlement er valgt , kan styre kommunisterne og særlig de kristene partier som ja jo stod bag Pinoche da han tog magten med hjælp fra USA den 11 september 73

John Andersen, Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Venezuela er vel også et eksempel på, at USA ikke respektere folkelig demokrati, ref. ovenfor nævnte lande, men alene kapital magt og skatteunddragelser. USA er vestens forbillede? Håber det bedste for Chiles nye præsident og lad det sprede sig, i Sydamerika.

Anders Graae, John Andersen, Daniel Santos, Jan Damskier og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Spændende! Minder lidt om optimismen ved Orbáns indsættelse :)

Mon ikke historien fra Allende gentager sig atter engang, hvor Amerika lader forstå blandt generalerne, - "at det ikke er acceptabelt at have kommunisme som politisk ståsted", - det udgør en sikkerhedrisiko for Amerika!

Hvem mon det bliver, og hvad mon generalen hedder der skal overtage rollen som undertrykkende diktator i Chile efter Augusto Pinochet, og være Amerikas lejesvend, der udfører det beskidte arbejde "by proxy", for Amerika så de i omverdenens øjne har rene hænder igen.