Leder

De Grønne i Tyskland er akut ramt af virkeligheden. Desto mere er der brug for deres idealisme

De Grønnes idealer om en grønnere og mere human fremtid får allerede nu prygl af den virkelige verden, lyder det i Tyskland. Det er bare det tåbeligste argument for at opgive idealismen
Den grønne værdistyrede udenrigspolitik ser det sort ud for. Allerede før Annalena Baerbock fik sat sig i sædet som udenrigsminister, havde kansler Olaf Scholz signaleret, at Tyskland fortsætter den pragmatiske og handelsorienterede linje fra Merkel.

Den grønne værdistyrede udenrigspolitik ser det sort ud for. Allerede før Annalena Baerbock fik sat sig i sædet som udenrigsminister, havde kansler Olaf Scholz signaleret, at Tyskland fortsætter den pragmatiske og handelsorienterede linje fra Merkel.

Thomas Imo

Udland
13. januar 2022

»Så dyr bliver Habecks klimaplan!«

Tirsdag fik Tysklands grønne klima- og økonomiminister Robert Habeck regningen for at gå i offensiven med sin »akutplan for klimabeskyttelse«. På forsiden konstaterede BILD Zeitung det åbenlyse: At det bliver rasende dyrt. Hvad det vil koste ikke at gøre noget ved klimakrisen i verdens fjerdestørste økonomi, spørger avisen derimod ikke til.

Habecks budskab er dobbelt: Vi skal udbygge den vedvarende energi langt hurtigere. Og selv »gigantiske anstrengelser« rækker næppe: Tyskland kommer i de næste år ikke til at leve op til sine klimamål. Mellem linjerne er det både en brutal kritik af ’klimakansler’ Merkels æra og en præventiv undskyldning: Vi grønne kan ikke trylle.

Med skadefryd har konservative medier i de seneste uger beskrevet, hvordan De Grønnes idealisme er ankommet til virkeligheden. Det gælder ikke mindst kernen i De Grønnes identitet: Modstanden mod atomkraften, som EU nu er ved at stemple som en grøn energiform. De Grønne kan skrige nok så højt, på det punkt vil Tyskland for en gangs skyld blive overtrumfet i EU.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

At droppe deres tåbelige planer om at nedlægge alle tyske atomkraftværk ville hjælpe dem gevaldigt på vej.
Den mest realistiske udsigt er ellers at tyskland endnu en gang forøger sine CO2-udledninger, og denne gang med de grønne ved roret.