Leder

Kig op! Og se den selvforherligende foragt for det fodslæbende flertal

Hvor er det vidunderligt, at Hollywood laver film om klimaet, og hvor er det ærgerligt, at Netflix-komedien ’Don’t Look Up’ reducerer krisen til et spørgsmål om, at de idiotiske masser bare skal kigge op, erkende videnskaben og gøre det indlysende rigtige
Netflix-filmen ’Don't Look Up’ udstiller alle fornægtere af en komet med kurs mod jorden – et billede på klimakrisen – forsimplet, såsom de hjernedøde medier.

Netflix-filmen ’Don't Look Up’ udstiller alle fornægtere af en komet med kurs mod jorden – et billede på klimakrisen – forsimplet, såsom de hjernedøde medier.

Niko Tavernise

Udland
3. januar 2022

Klimakrisen kræver ikke alene, at de fleste opgiver konkret komfort for abstrakt tryghed og ofrer noget nært for at løse noget fjernt, den kræver også global kollektiv koordination uden fortilfælde. Som politisk problem er klimakrisen svær, og det hjælper ikke at lade, som om den er nem.

Rammen for Netflix’ nye komedie Don’t Look Up er til gengæld simpel. To astronomer opdager en kæmpe komet på vej mod Jorden, som om præcis seks måneder og 14 dage vil smadre alt liv på planeten. Forgæves forsøger forskerne at trænge igennem til politikere, medier og den brede offentlighed.

»Er vi ikke tydelige nok? Vi kommer alle sammen til at fucking dø,« råber den kvindelig hovedrolle, Jennifer Lawrence under et tv-interview.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Henriksen

Mon ikke man bare stilfærdigt må konstatere, at anmelderen, i modsætning til de linkede referencer, ikke forstod filmens pointer.

Jorn Johansen, Rolf Andersen, John Poulsen, Alvin Jensen, Steen K Petersen, uffe hellum, Birgitte Nielsen, irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen, Jesper Frimann Ljungberg, Anna Regine Irgens Bromann, Torben Bruhn Andersen, John Liebach, Mirwais Fedai, Inge Lehmann, Kasper Lorentzen, Niels Borgen, Peter Andersen, Jacob O, Daniel Joelsen, Patrick Andersen, Steen Simonsen, Jens Lysdal og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Befolkningerne rundt på jorden, (lige på nær dem, som lever i diktaturer,) - skal jo ikke genvælges, som deres politikere helst skal.
Det hedder noget så flot: "årsag og virkning."
Hvilket, - giver den der træghed og langsommelighed, hvormed de nødvendige klima - foranstaltninger, sættes i gang, verden over.
Hvad er ligheden imellem en kastreret hankat og en klima-ekspert.?
Jo, - de ved begge alt om, hvordan det skal gøres, - men ingen af dem, kan gøre en skid ved det...

Daniel Joelsen

Medierne kæmper om magten ved at føde befolkningen med let underholdning og steriotyper. Politikerne elsker dette og spiller med mens udfrodringer og problemer får lov at sejle.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Per Torbensen, Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen, Jeppe Bundgaard, Morten Balling, Erik Winberg og Jacob O anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Man kan nærmest fornemme, hvordan skribenten/anmelderen har presset hjernen for at forsøge at mene noget, andre ikke mener. Men altså: Hvis vi alle havde slået øjnene op og accepteret problemet, ville politikerne have reageret for længst, for ellers kunne de ikke genvælges. Men vi har jo ikke fattet det. For det store flertal stemmer stadig på politikere, der ikke tør vedtage noget, som gør ondt her og nu. De tør sgu ikke engang gøre det dyrere at flyve på ferie. Satiren over sociale mediers indflydelse, pladder interview-programmer og politikere, der kun tænker frem til næste valg, er undskyld klicheen spot on.

Mette Bulloch, John Poulsen, Alvin Jensen, Henrik Nissen, uffe hellum, irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen, Morten Larsen, Klaus Vink Slott, Per Kortegaard, Asiya Andersen, Carsten Troelsgaard, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, John Liebach, Lars Jørgensen, Anne-Marie Krogsbøll, Jeppe Bundgaard, Jacob O, Inge Lehmann og Kasper Lorentzen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Hvis en altødelæggende komet havde kurs mod Jorden og ville ramme os om et halvt år, så afhang en løsning ikke af hvem man stemte på næste gang, men hvem man stemte på sidste gang.

Filmen Don't Look Up er elendig på mange måder. Dårligt skuespil (fordi håbløst manuskript) som den væsentlige. At prøve at gøre opmærksom på menneskehedens nært forestående undergang med en komedie der ikke er sjov, er måske ikke den rigtige metode.

Det burde dog altsammen være pisligegyldigt, for det væsentlige budskab med filmen er ikke dens "kunstneriske" udførelse.

Budskabet er at vi skal se at vågne op og få fingeren ud. At teknologiske fix fra Elon nok ikke rigtig kommer til at redde os. At vi i stedet ser Paradise Hotel og søde katte på fjæsen. At medierne slet ikke tør at skrive, hvor alvorligt det står til. At vi har det med at ryge ud af en konspirationstangent, blot nogen nævner at der nok er noget med... At politikerne er mere fokuserede på deres stemmetal end på at se tingene i øjnene. Frem for alt, at konsekvensen af at vi fortsætter som nu bliver at vi "allesammen" dør indenfor alt for overskuelig fremtid.

På de punkter rammer filmen plet. Jeg prøvede at se filmen, men gik i stå, fordi den var så ringe. Eller var det det? Måske var jeg bare stødt over dens måde at fremstille videnskaben som nogle forfængelige svagpissere, og hånden på hjertet så var det måske ikke 100% forkert. Derfor prøvede jeg at se filmen igen, og den er virkelig ikke noget mesterværk, men budskabet er vigtigt. Vi kan vælge at fokusere på formen, og så senere dø af ikke at have forholdt sig til indholdet. Eller vi kan se virkeligheden i øjnene. Hvis vi blot turde.

Anne Bruun, Erik Winberg, John Poulsen, Inger Hørup, Alvin Jensen, Bent Larsen, Klaus Vink Slott, Anker Nielsen, jesper jacobsen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Asger Arnbjørn, John Liebach, Helle Bovenius, Jørgen Rink, Niels Makholm, Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen, Inge Lehmann og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Den film er ganske enkelt elendig.

Jeg har tyvstjålet dette klip fra en artikel af Chris Hedges..
Men det viser jo at vi ikke vil se sandheden i øjnene det er ikke muligt - og det er der noget der tyder på i forhold til vores fremtid.. vi forbruger videre vi tror simpelthen ikke på dem der ved.

In Claude Lanzmann’s Holocaust documentary “Shoah,” he interviews Filip Müller, a Czech Jew who survived the liquidations in Auschwitz as a member of the “special detail., ”

“One day in 1943 when I was already in Crematorium 5, a train from Bialystok arrived. A prisoner on the ‘special detail’ saw a woman in the ‘undressing room’ who was the wife of a friend of his. He came right out and told her: ‘You are going to be exterminated. In three hours, you’ll be ashes.’ The woman believed him because she knew him. She ran all over and warned to the other women. ‘We’re going to be killed. We’re going to be gassed.’ Mothers carrying their children on their shoulders didn’t want to hear that. They decided the woman was crazy. They chased her away. So, she went to the men. To no avail. Not that they didn’t believe her. They’d heard rumors in the Bialystok ghetto, or in Grodno, and elsewhere. But who wanted to hear that? When she saw that no one would listen, she scratched her whole face. Out of despair. In shock. And she started to scream.

Filip Müller to Claude Lanzmann, “Shoah”

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Henrik Nissen, uffe hellum, Niels Peter Nielsen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Thunberg har sagt at det brænder. Det er nok to år siden efterhånden.

Vi gamle gør som vi plejer. Ungdommen tror ikke på at vi redder andet end vores skind.
De ved at deres liv bliver meget mere udfordrene - end nogen sinde før.

Erhvervsfolk er klistret til kurser og indtægter. Én blandt Ærø´s største landmænd forslog i dag at transport af hans maskiner, foder, dyr og korn over vandet skulle være gratis så det dermed betales af os alle.

Steen Simonsen

Keg er enig med den første kommentar
Lederskribent har ikke forstået eller ikke villet forstå pointerne .
Synd
Jf fx denne dybdegående og positive kritik af filmen
https://jacobinmag.com/2022/01/adam-mckay-dont-look-up-climate-change-re...

Rolf Andersen, John Poulsen, Alvin Jensen, Birgitte Nielsen, irandi.p@citypressekontor.dk Pedersen, Torben Bruhn Andersen og John Johansen anbefalede denne kommentar
Jacob Gorm Hansen

Anmeldelsen viser at journalister, som ikke er uddannet til at forstå naturvidenskab, og ofte ikke engang forstår matematik på 2.g-niveau (som sagen om SSI's "mystisk eksponentialkurve" for nyligt klart illustrerede") ofte er en del af problemet, snarere end en del af løsningen.

Rolf Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
JØRGEN ARBERG

En ren katastrofefillm med overgjordte pointer og unuancerede karakterer hvor DI Caprio og en ung kvinde er stereotyper på helte. Det hele er mest af alt kværnet i Hollywoodsmør

Karsten Overgaard

Da skuespilleren Leonardo di Caprio blev spurgt om, hvad han selv ville gøre for at begrænse sit CO2-udslip -tøvede han lidt og svarede "Øh - jeg vil flyve med rutefly så tit som muligt" - underforstået han ville begrænse sin anvendelse af privafly. Miljøaktivisten Greta Thunberg rejser verden rundt, og udslipper dermed meget mere CO2 ud end hendes jævnaldrende skolekammerater, der cykler til og fra skole. Ovennævnte eksempler understreger, at det ikke er så nemt at ændre vaner, og selv de der advokerer mest for CO2-reduktion efterlever ikke selv deres egen prædiken om reduktion af CO2.

Henrik Nissen

Er der skrevet en anmeldelse af filmen af en kulturanmelder? Det ER trods alt fiktion, sådan en film, uanset hvad budskabet er. Hvis budskabet når igennem det dårlige håndværk og ud til 'forbrugeren', er det i virkeligheden ikke så ringe endda. ... Det lader til, at mange har fattet budskabet. Selv artiklens forfatter...

Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Michaela Pedersen

Jeg kan sagtens se problemerne med komedien som ikke er sjov, men det overskygges af at den giver et så præcist billede af politikernes og mediernes rolle i at klimadebatten ikke tages med den alvor den skal. Og værket fuldendes når Informations nærværende leder og anmeldese af filmen handler om at tage afstand til Hollywoods elitisme og selvfedme__ Somom det er det vigtige man får lyst til at skrive med Dr. Mindy at det er ikke sagens kerne!!!! Budskabet er at vi ved at vi ikke når Paris aftalens mål og bare justerer til de nuværende estimater på 2,4 til 2,7 grader som vil gøre en del af verden ubeboelig, og alligevel er medierne fyldte af ligegyldig info om en tennisspiller visum in Australian og et halvhjertet kup i Kazakhstan. Hvis man er i tvivl om satiren mht til Peter Isherwell, så synes jeg man skal følge retssagen mod Holmes fra Theranos for i en verden og en tid hvor vi har så stort behov for videnskab og kedelig handling så er vi stadigt helt forblændede af folk der stikker os blår i øjenene med prætentiøse, halvfilosofiske tåbeligheder.
Jeg håber alle ser den og vågner op.

Anne Bruun, Rolf Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Et flertal af de journalister, jeg har været 'udsat' for, har været meget venlige, men manglet basal gymnasial viden om naturvidenskab, matematik, statisik .. og historie.

Uddannelse af journalister burde være - mindst - en bachelor uddannelse, og ikke 'bare' en håndværksuddannelse.

PS: Mens jeg skrive dette, hører jeg 'P1 Kulturen', hvor en ellers meget kompetent studievært mener, at den buste (og nej vi skal ikke diskutere udtalen - den havde de styr på ;) ... men at gips-busten 'smeltede', da den blev kastet i havnen ??

Altså, blev gibsen til lava, eller blev gipsen bare opløst i havnevandet ??

Alle journalister (og deres redaktører) burde gennemgå et basalt kursus i videnskabsteori (med tilhørende kendskab til matematik og statistik)

Jorn Johansen

Det undrer mig at så mange ikke kan se forvridningerne i karikaturerne i filmen. (apropos shoa kommentaren). Jeg synes nemlig at Meril Streep ligner en fantastisk kvindelig karikatur af Trumpedrengen. Akademikerne er lige så fikseret på deres arbejde, som akademikere er . Skateboard børnene og den "vrede unge dame" er fikseret på deres Skateboard, og den subjektivitet der er deres livsopfattelse. Og hvor har jeg set mange studieværter der ikke kan andet end at ”studieværte”. I filmen er der chancer for at nå ud til en bredere befolkning, men de tages ikke. Konsensus og pragmatiske hensyn sørger altid for at VI ikke gør det, for det nytter jo alligevel ikke noget! Som gruppen Discharge engang sang: Free Speech for the dumb, som selvfølgelig også ”ser ned”