Leder

Det er ikke så meget Biden, der har svigtet, som USA, der er gået i stykker

Biden, der lovede at forene amerikanerne, har splittet sit eget parti, og han, der skulle være en mesterlig forhandler, har indtil videre tabt sit signaturprojekt. Moralen er ikke, at Biden er en fiasko. Den er, at USA’s krise er for dyb og bred til, at en enkelt mand kan frelse nationen
Joe Biden har ikke samlet amerikanerne, men derimod fået splittelse i sit eget parti. Venstrefløjen er nu skuffet, og republikanerne er samlet i deres modstand. På en måde har Bidens første år været en skuffelse.

Joe Biden har ikke samlet amerikanerne, men derimod fået splittelse i sit eget parti. Venstrefløjen er nu skuffet, og republikanerne er samlet i deres modstand. På en måde har Bidens første år været en skuffelse.

Doug Mills

Udland
20. januar 2022

USA har de seneste år haft forførende ledere, der er skrevet bøger og lavet spillefilm om. Visionære og transformative ledere, der har forandret den måde, vi tænker og lever i hele verden på. Disse ledere er desværre bare ikke folkevalgte præsidenter. De hedder blandt andet Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Den ene kontrollerer Facebook, der har opnået en ødelæggende magtposition i offentligheden, mens den anden med Amazon har skabt en forretningsmodel, der har været med til at knuse detailhandlen og udbytte arbejderklassen. De er en ny tids kejsere hævet over demokratisk kontrol. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

"Der er i dag ikke noget konstruktivt kompromis mellem demokrati og kapitalisme, men derimod en tilstand, hvor USA’s vilde kreativitet og handlekraft udfoldes på det private felt, mens det offentlige og det fælles forfalder".

Hvis Rune Lykkeberg fortsætter med at tænke på den måde, kan han vel ikke undgå på et tidspunkt at måtte erklære sig som socialist? Det vil nok skabe en del opmærksomhed i medieverdenen.

jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Dejligt at fornemme den nænsomhed hvormed Biden behandles.
Skuffelses over Biden bortforklares med at "forventningerne var enorme".
Havde det været det samme hvis Trump havde stået ved roret - næppe.
Er Runes nænsomhed overfor Biden overhovedet korrekt?

Måske de fleste, som jeg, synes Trump er en 'klaphat'.
Ikke desto mindre, kan der åbenbart siges meget positivt om Trump-perioden.
Og meget negativt - allerede efter kun ét år - om Biddens tid ved roret.
Som her, i artiklen 'Et år med smadremanden': www.aamund.dk

Det er for mig en overraskende LANG liste Aamund laver, af MEGET positive ting som er sket under Trump.

Tilsvarende er det en overraskende lang liste af skidt, som der allerede er sket under Bidens kun ene år som præsident. Meget overraskende. Og nedslående.

Vi kan gerne være enige om at Trump var en skrækkelig personlighed.
Men tilsyneladende har han været overordentlig god for den amerikanske økonomi, og de amerikanske arbejdsløse, som kom i job. Og mange andre forhold også - eksempelvis immigrationen.

Og han har åbenbart også været god i forhold til at sikre fred og stabilitet i verden! Nu er han væk, og Biden har overtaget - og STRAKS rasler både Kina og Rusland med sablen.

Vi er nok mange der har gjort os skyldige i at dømme Trump udelukkende på hans personlighed/fremtoning. Og blev glad da Biden vandt, fordi han ikke var Trump.

Men tilsyneladende har Biden allerede gjort det temmelig skidt.
Fint at vi ikke kan lide Trump, men vi bør retfærdigvis også give ham anerkendelse for det gode han faktisk har udrettet.

Det skulle nødigt hedde sig, at vi dømmer nogen udelukkende på 'form' og ikke på 'substans' - ikke?

Frank Hansen, Per Torbensen og Per Larsen Andersen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Godt ræsonneret af Rune Lykkeberg. De sidste fyrre års ekstreme amerikanske politik har ført både den amerikanske og den globale orden på vildspor. Foreløbig er det lykkedes at sende kejser Trump ud på sidelinjen, men der er masser at arbejde videre med.

Søren Dahl, Rolf Andersen, jens christian jacobsen, Gitte Loeyche, erik pedersen, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis Biden er nødt til at miste kontrollen over det demokratiske parti før en yngre, visionær og mentalt stabil, leder kan komme til, so be it.

William Zieler

Det republikanske partis ledelse er blevet så ekstrem, at de ikke længere ønsker et demokratisk samfund. De ved, at de ved demokratiske valg er i mindretal. Derfor har de valgt at ville afskaffe demokratiet i USA.
Hvis Biden med reformer, der giver vælgerne bedre forhold, mere retfærdighed og lighed og grøn omstilling, kan vinde flertallet, så taber republikanerne, og derfor modarbejder og blokerer de alt. De har ingen interesse i landets ve og vel. De er kun interesserede i deres egen magt.
Hvordan forhandler man med sådanne mennesker?
Når der så også er nogle enkelte i det demokratiske parti, ( Manchin, Synema) der hjælper republikanerne med at blokere, og også forhindrer valgreformer, hvilke midler har Biden så tilbage?

John Hansen, Lillian Larsen, Lise Toft, Hans Larsen, Jørgen Tryggestad, Martin Mortensen, Torben K L Jensen, erik pedersen, Rolf Andersen, Ole Meyer, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Alvin Jensen, Kenneth Jacobsen, Olaf Tehrani, Alexander Myrthue, Jimmy Hansen, Inger Pedersen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

Når Biden ikke kan få gennemført Build Back Better -planen, er det jo ikke så meget fordi, han ikke har folket med sig, men fordi en lille klasse af hovedrige politiske donorer ikke ønsker det.
Det amerikanske politiske system er gennemkurrumperet. Dét er hovedproblemet.

Søren Dahl, Hans Larsen, Jørgen Tryggestad, René Arestrup, Lillian Larsen, Erik Boye, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Mogens Holme, jens christian jacobsen, Hanne Utoft, Ib Gram-Jensen, erik pedersen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

* korrumperet

Min mave har haft det SÅ meget bedre i dette år, hvor Biden har været præsident. Og bare tanken om, at det uligevægtige menneske til Trump skulle vende tilbage til magten... puha.

John Hansen, Martin Mortensen, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Kenneth Jacobsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Hvad vil Republikanerne arbejde for? De er imod det meste, også når det er til gavn for landet, verden og deres egne vælgere. Men hvad vil de, som ikke alene gavner deres donorer? Det er det, de skal spørges om igen og igen og igen. Såvidt jeg kan se, har de intet svar. De vil magten. That's it. Men hvad vil de med den, i positiv retning? Hvad er deres svar på problemerne? At ignorere dem?

Hans Larsen, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani, William Zieler, Carsten Munk, Ib Gram-Jensen, erik pedersen, Steffen Gliese og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Et kompromis mellem kapitalisme og demokrati er en umulighed. Hele den metafysiske tro på 'markedet' står i vejen for politiske afgørelser, og det, som kapitalismen bringer med sig, måtte demokratiet, selv hvis det virkelig var noget, der skete af sig selv, uden nogens manipulerende vilje, bekæmpe og i det mindste neutralisere.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Hanne Utoft, erik pedersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg har meget svært til at få øje på nogen som Trump har gjort godt, jeg er så helt klar over at grunden er at jeg slet ikke er højreorienteret nok, (det er asger aamund til gengæld) til at se økonomisk vækst som et gode,
det kunne være et gode hvis den faktisk gjorde fattige mennesker mindre fattige, men når den ender i de mest privilegeredes lommer gør den ikke andet end at øge uligheden,
at der er skabt jobs er sådan set heller ikke entydigt godt, for mange af dem som har fået job er stadig fattige (working poor), den besiddende klasse har bare fået flere forsørgere !
at Trump har sikret fred og stabilitet i verden er da rent sludder, han har sådan set bare holdt pause med nye krige, men ikke med deres forberedelse,
der er jo ikke skabt færre fjendebilleder under trump tværtimod,
og hans migrationspolitik er kun at betragte som noget positivt hvis man tænker national-chauvinistisk, hvis man abonnerer på ideen om at fremmede pr definition er skadedyr.

Anders Olesen, Lillian Larsen, Ole Meyer, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Mogens Holme, Olaf Tehrani, Ib Gram-Jensen, Thomas Petersen, William Zieler, erik pedersen, Magnus Fischer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nogen rettes til noget, linie 1

Jan Fritsbøger

til rettes til ved, og øv hvor jeg savner redigering/rettelses mulighed

Søren Dahl, Hans Larsen, Rolf Andersen, René Petersen, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Det amerikanske såkaldte demokrati er jo et oligarki, hvor små konger og dronninger som Manchin og Sinema kan blokere for ethvert fremskridt, blot fordi republikanerne står last og brast om Trumps udemokratiske vej, og afstemningsrgler er indlagt i forfatningen for at fremme status quo. Jeg håber inderligt at den gamle koldkriger Joe Biden holder sig i skindet og holder op med al den krigsretorik i forhold til Rusland og Kina, for han får sandt for dyden nok at se til på hjemmefronten.

Søren Dahl, Torben K L Jensen, erik pedersen, Jan Fritsbøger, Steffen Gliese, Carsten Munk og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Det er måske et spørgsmål, hvor korrekt et billede, Aamund tegner. For eksempel er udviklingen med hensyn til selvforsyning med energi og hvem der kan rose sig af hvad nok lidt mere kompliceret, end det indtryk, hans fremstilling efterlader.

en.wikipedia.org.wiki/United_States_energy_independence#

Noget, der forekommer aldeles underbelyst, er det forhold, at Republikanernes tilranen sig magten efter næste valg vil få de allermest dystre konsekvenser for vores muligheder for at få klimaet stabiliseret på et rimeligt niveau. For noget af det første, Republikanerne vil gøre er at udmelde USA af alle klima-aftaler.
Hvis ikke USA er med på vognen, vil Kina heller ikke medvirke, og så er klimakampen tabt!
Menneskeheden går nu med al sandsynlighed en krank skæbne i møde!

John Hansen, Lillian Larsen, Hans Larsen, René Arestrup, erik pedersen, Jan Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi diskuterer til ingen nytte med mindre vi og en tølper i Øst kommer til fornuft i løbet af et par måneder, Gør de ikke det og de første skud affyres så er klimadiskussioner m.v. fuldstændig ligegyldige. Måske vi er på vej mod egen udslettelse set i et længere perspektiv. FN? De komme ringen vegne så længe vetoretten gælder.

Rolf Andersen

@Olaf Tehrani

'Build back better' loven ER vedtaget sidste år.

"The bill was passed 220–213 by the House of Representatives on November 19, 2021"

https://en.wikipedia.org/wiki/Build_Back_Better_Act

Mikael Velschow-Rasmussen

Der er jo en række ting her, man godt kunne ha' lyst til at kommentere på !

Først og fremmest minder Rune's indlæg en om, at Rune vist bedst kan bruges til at skrive græske tragedier ! Der er i hvert fald noget voldsomt tragikomisk over Rune's skriblerier !

For ca. 1 år siden var der fra Runes side ingen ende på, hvor stor 'uncle' Joe ville blive ... Selveste Franklin DR's status som USA' største og mest populære præsident ville blive fejet til side i et 'swoop' af Joe som den nye 'frelser' ...

I det ovenstående indlæg har Rune så tilsyneladende ramt betongulvet ... hårdt !
Men, men, men, det er selvfølgelig slet ikke Joe's fejl ... Nej, det er de elendige amerikanere, der ikke forstår, hvad der er bedst for dem selv.

Altså alle Hillary's deplorables, 6 jan oprørerne, de udannede, uciviliserede og uudddanede uintelligente og intetanende almindelige mennesker ... Der ikke forstår, hvor storslået det er, at USA er verdens største plutokrati/oligarki, og ikke forstår hvorfor al rigdom skal samles på færre og færre hænder med katastrofale følger for sammenhængskraften i et samfund, og heller ikke forstår hvorfor det er nødvendigt at gå i krig med alle der har et mindre militær end USA (det vil sige alle andre) som dikteret af MIC (det militær-industrielle kompleks)...

Og man ku' jo blive ved ...
Men man orker jo snart ikke mere ...
(Hvordan er det muligt at folk kan narre sig selv så meget, at de ka' tro på det de skriver ? ... eksemplificeret ved Rune og eksempler nedenfor)

*****

Lidt spredt fægtning:

*****

"Bjarne Toft Sørensen
19. januar, 2022 - 23:54
En kommentar til:
"Der er i dag ikke noget konstruktivt kompromis mellem demokrati og kapitalisme, men derimod en tilstand, hvor USA’s vilde kreativitet og handlekraft udfoldes på det private felt, mens det offentlige og det fælles forfalder".
Hvis Rune Lykkeberg fortsætter med at tænke på den måde, kan han vel ikke undgå på et tidspunkt at måtte erklære sig som socialist? Det vil nok skabe en del opmærksomhed i medieverdenen".

Er det ikke bare et udtryk for det der omtales længere nede i tråden og som jeg også kommenterer længere nede i mit indlæg, nemlig, at:
- Kapitalisme og Demokrati er gensidigt udelukkende størrelser !

Rune er således tæt på en korrekt analyse af handlingsforløbet i USA over de sidste 40-50 år: Næsten total afskaffelse af demokratiet og indførelse af Plutokratiet.

For at komme frem til den analyse behøver man vel ikke at være socialist, man skal vel snarere blot være et fornuftstænkende menneske.
(Det udelader selvfølgelig ikke, at man er socialist, men lige i Runes tilfælde er han nu nok snarere sådan en moderne hybrid mellem en neo-liberal og en social-liberal med visse socialistiske tilbøjeligheder).

*****

"Henrik Madsen
20. januar, 2022 - 00:09
... artiklen ’Et år med smadremanden’: www.aamund.dk ... "

Alle bør gøre sig den ulejlighed at klikke på linket og læse Aamunds udgydelser.
Man får lidt lyst til at spørge om Rune og Asger monstro lever på samme planet ?

Det man bemærker tydeligst er vel, at Rune og Asger jo på ingen måde kan være enige om, hvad det er, de basalt set analyserer - altså den grundlæggende empiri/historie og de grundlæggende fakta.

Det er samme fænomen, hvis man ser fx MSNBC/CNN versus FOX.
Begge kanaler er helt holdt op med at referere noget som helst, der ligner sandheden, i stedet taler de til følelserne til deres polariserede halvdel.
I forhold til Rune vs. Asger spiller Rune med på MSNBC holdet (der desværre også inkluderer så hæderkronet en avis som NY Times - som jeg længe var digital abbonent på - som også helt er holdt med at være objektiv) og Asger spiller med på FOX holdet.

I en kapitalistisk verden - hvor det er profitten der er eneste 'driver' - har medierne fundet ud af, at den bedste måde - de kan tjene penge på - er ved, at drive denne polarisering ud i det ekstreme.

Hvis folk er nysgerrige på polariseringsfænomenet helt generelt kan jeg anbefale Dan Kahan fra Harvard og hans "Cultural Cognition" forskning.

*****

"Jimmy Hansen
20. januar, 2022 - 11:17
Min mave har haft det SÅ meget bedre i dette år, hvor Biden har været præsident. Og bare tanken om, at det uligevægtige menneske til Trump skulle vende tilbage til magten... puha".

Her har vi så et eksempel mere på kognitiv dissonans.
Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Jimmy virkelig tror på det, han siger og skriver, og har haft det bedre i maven med Joe end med Donald.

Meeen - fakta er jo, at Joe på en hel række områder enten blot har videreført Donalds vederstyggeligheder eller ligefrem har gjort dem værre.
(eksempelvis: fortsatte skattelempelser til de rige og virksomhederne, den fortsatte hårde linje i udenrigspolitikken (sanktioner mod fx Venezuela, provokationer mod Kina og Rusland, etc.) , immigranterne ved den mexikanske grænse, børneadskillelserne (Man hører sjovt nok ikke til AOC mere i denne anledning), etc.)

*****

"Steffen Gliese
20. januar, 2022 - 11:38
Et kompromis mellem kapitalisme og demokrati er en umulighed".

Det er aldeles korrekt !

Jeg har længe undret mig over, at folk tror at kapitalisme og demokrati følger af hinanden. Tværtimod er det jo omvendt ! Kapitalisme og Demokrati er gensidigt udelukkende.

I kapitalismen er det kapitalen der er den autoritære magt (ledelsesretten), intet kunne vel være mindre demokratisk !

*****

"Viggo Okholm
20. januar, 2022 - 15:27
Vi diskuterer til ingen nytte med mindre vi og en tølper i Øst kommer til fornuft i løbet af et par måneder".

Kunne vi ikke blive enige om, at den ene part ikke har den anden noget at lade høre !

Der er tølpere både i øst og vest ...

Desværre har både autoritære og ikke-autoritære samfund en tendens til at lade tølperne stige til tops i samfundet, både når det gælder: politik, økonomi, militær, erhvervsliv og næsten alt andet.

Måske er der et eller andet med tølpere og magt.
Måske ville det være en ide at opbygge samfund, hvor magten ikke blev konsolideret på få hænder, men snarere på en eller anden demokratisk måde blev spredt ud på flere ;-)

*****

"Rolf Andersen
20. januar, 2022 - 17:26
@Olaf Tehrani
’Build back better’ loven ER vedtaget sidste år".

Det nytter ikke noget at forslaget er vedtaget i repræsentanternes hus, det skal også vedtages i senatet, inden det ryger til godkendelse hos Præsidenten.
Og det blev IKKE vedtaget i senatet pga. modstand fra fx Kyrsten Simena og Joe Manchin, og endelig blokering fra sidstnævnte som også nævnt i tråden.

Jan Fritsbøger

"(Hvordan er det muligt at folk kan narre sig selv så meget, at de ka’ tro på det de skriver ? ... eksemplificeret ved Rune og eksempler nedenfor)"
em sandsynlig forklaring er det fænomen at man lettest kan overbevises om det man har behov for at mene,
at se ubehagelige sandheder kan være overordentligt svært,
er man drevet af grådighed synes vækst at være noget entydigt godt,
og man er derfor let at overbevise om at den grønne omstilling kan opnås blot ved at gøre væksten "grønnere".