Leder

Statsministerens EU-melding bør følges op af konkret politik

Statsministeren vil placere Danmark i »hjertet af vores eget kontinent«, men viger behændigt uden om det politiske indhold. Europapolitik handler om bankunion, forbehold, europæisk forsvar og migration. Mette Frederiksen bør fortælle, hvad det er, hun vil med Europa
I Mette Frederiksens (S) nytårstale indgik en tydelig melding om et stærkere Europa, men spørgsmålet om en konkret europapolitik står ubesvaret hen. Derfor bør det være næste skridt.

I Mette Frederiksens (S) nytårstale indgik en tydelig melding om et stærkere Europa, men spørgsmålet om en konkret europapolitik står ubesvaret hen. Derfor bør det være næste skridt.

John Thys

Udland
4. januar 2022

Stemningsskiftet i statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale var tydeligt. Frem for at tale om EU som noget fremmed, som vi skal sætte grænser for, talte hun for, at Danmark skal »være i hjertet af vores eget kontinent. For alternativet. Det findes ikke. Et svagt Europa giver et svagt Vesten. Verden har behov for det modsatte«.

Så langt, så godt. Et tydeligt signal, om at hun ønsker at lægge debatten, om at hun er en euroskeptisk statsminister, bag sig. Men også en melding, som ikke lægger konkrete linjer for den europæiske politik, hun vil føre. Det var overskrifter, ikke politisk indhold. Derfor bør næste skridt være, at hun fremlægger en europapolitik, som går i detaljen.

Danmark kan ikke gemme sig

Så spørgsmålet er: klimaunion, ja tak, men hvordan og hvem skal finansiere det? Hvordan stiller Danmark sig til de fransk-tyske mål om en europæisk industripolitik, europæisk forsvarspolitik, mere fælles finanspolitik og fælles migrationspolitik og asylregler, som skal gælde på tværs af unionen? Skal Danmark beholde EU-forbeholdene, som statsministeren tidligere har kaldt »grundlaget for den danske europapolitik«?

Det svarede statsministeren ikke på, og det er måske også for meget forlangt, at alle disse svære spørgsmål skulle besvares i en nytårstale. Men statsministeren bør indlede arbejdet for en ny europapolitisk aftale med Folketingets andre partier, således at Danmark får en konsolideret tværpolitisk EU-politik. Ellers risikerer vi at blive set som fedtspillende nejsigere på bagerste række. Det er der ikke meget indflydelse i.

Med det britiske exit og de ambitiøse EU-planer, den tyske regering har lagt frem, kan Danmark ikke længere gemme sig. Det har Hollands regering forstået og har fremlagt et regeringsprogram, som ligger langt tættere på de franske og tyske tanker for Europa. Østrig er fortsat ramt af kaosset fra kansler Kurz’ afgang, og finnerne har både euro og atomkraft. Sverige stemte – modvilligt – for europæisk mindsteløn for at få indflydelse på loven.

Den danske gruppe af alliancepartnere er svundet ind, og Danmark står ved en korsvej, hvor vi skal vælge, om vi ønsker at være en småstat i periferien, bedste venner med Polen og Ungarn eller indtage en aktiv rolle i samarbejdet. Det kunne være med Spanien eller Portugal, som begge har proeuropæiske socialdemokratiske regeringer. Men det kræver, at vi er villige til at gå på kompromis med mangeårige danske positioner. Og det kræver konkret europapolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke gå ind i et samarbejde, der også omfatter sociale og arbejdsmarkedets forhold. Kan det ikke tænkes at skabe bedre levevilkår for mange - ja også de danskere der ellers bliver kørt i "grøften" af de forskellig siddende danske regeringer.

Inden for klima og miljøpolitikken har EU , da overhalet Danmark - så hvorfor kunne det ikke også ske på de andre områder.
Derudover vil Europa stå stærkere over for resten af verden, hvis EU-landene bliver bedre til at finde fællers løsninger til gavn for hele den europæiske befolkning.

Carsten Munk, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Svend-Erik Runberg, Peter Meyling, Torben Lindegaard og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Tore Keller

"Den danske gruppe af alliancepartnere er svundet ind, og Danmark står ved en korsvej, hvor vi skal vælge, om vi ønsker at være en småstat i periferien, bedste venner med Polen og Ungarn eller indtage en aktiv rolle i samarbejdet."
citat fra artikel

Vi vælger jo nok det første
og det er så også OK, så længe vi ikke blokerer for de andres gode idéer.

Att: Torben Lindegaard & Gert Romme:

Som en smålig stat i periferien?

Inger Pedersen

"Hvorfor ikke gå ind i et samarbejde, der også omfatter sociale og arbejdsmarkedets forhold. Kan det ikke tænkes at skabe bedre levevilkår for mange - ja også de danskere der ellers bliver kørt i "grøften" af de forskellig siddende danske regeringer."

Er det den nuværende regerings ønske - eller foretrækker de en pæn masse danskere i "grøften"?
Sådan bare for en sikkerheds skyld?

Godt at vide inden næste folketingsvalg...

Ete Forchhammer

Torben Lindegaard, er det nu også o.k. at vælge at hygge sig i smug? For hvordan kan der lade sig gøre, omgivet af større lande der har andet end at hygge sig på tapetet? Er der eksempler på små, hyggelige lande der bare lader de store lande agere uforstyrret og slet ikke forsøger at stikke en kæp i noget hjul?
Verden er de andre… dem udenfor… bommen er nede?!

Torben Lindegaard

@Ete Forchhammer 05. januar, 2022 - 06:33

Spørgsmålet er, om vi danskere kan formås til at stemme anderledes -
og gå positivt og kreativt ind i EU samarbejdet.

Jeg har i hvert fald opgivet tanken -
og glæder mig bare hver gang, vi ikke blokerer for en god idé
fremsat af et af de andre lande.