Leder

EU nøler med boykot af varer fremstillet af tvangsarbejdere

Efter vedholdende, udbredte og troværdige anklager om, at Kina gør brug af uighurisk tvangsarbejde i sin eksportproduktion, har EU lovet at indføre importforbud, for menneskerettigheder er ikke til salg, som Ursula von der Leyen har erklæret. Men nye fragtruter til Europa direkte fra Xinjiang viser, at Europa fortsat ikke har taget fat
Udbygning af vandingskanaler til bomuldsproduktion i Xinjiang-provinsen. Den nye fragtrute til Europa tyder ikke på, at EU tager sine egne værdipolitiske udmeldinger alvorligt.

Udbygning af vandingskanaler til bomuldsproduktion i Xinjiang-provinsen. Den nye fragtrute til Europa tyder ikke på, at EU tager sine egne værdipolitiske udmeldinger alvorligt.

Joerg Boethling

Udland
12. februar 2022

Oasebyen Kashgars gamle bydel var en enorm labyrint af snævre gyder, fyldt med lerklinede huse med døre af poppeltræ og utallige moskeer. I århundreder var det et kulturelt centrum for det uighuriske folkeslag.

Men Kinas regering har nu bulldozet næsten hele bydelen i Xinjiang-provinsens næststørste by. Huse og moskeer er blevet jævnet med jorden, familier forflyttet, og myndighederne har opført en ny, mere poleret bydel spækket med overvågningskameraer.

Kashgars skæbne er et fysisk bevis på det kinesiske regimes forsøg på at pulverisere de 12 millioner uighurers kulturelle identitet og sammenhold. Og er dermed led i det, som uighurer, menneskerettighedsorganisationer og forskere beskriver som et kulturelt folkemord, hvor også interneringslejre og tvangsarbejde spiller en afgørende rolle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kan ‘gravende’ journalister så ikkeundersøge og afsløre, hvilke varer, der kommer fra Xinjiang, og oplyse læserne om det?

Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Hanneh Christensen

Næsten 400.000 forløb med tvangsarbejde i DK. Svarende til godt 40.000 fuldtidsjob.

I Kina bryder man sig ikke om uighurer. Herhjemme er det kontanthjælpsmodtagere og syge, særligt psykisk syge.

Se på billedet. Mænd, alle med tøj på, et par cykler, og alle ser ud til at få mad hver dag. Vel, tøjet ser slidt ud.

I Danmark går kontanthjælpsmodtagere ikke bedre klædt. En kontanthjælpsmodtager under 30 år har ca. 5.500 kr. om måneden efter skat. Selv et værelse i København er for dyrt. Så en kontanthjælpsmodtager må forsøge at finde et værelse i en udkantskommune. hvis værelset koster 3.000 er der 2.500 kr. tilbage til mad, tøj, transport, gaver, fornøjelser, telefon, forsikringer.

Jeg kender sådan en kontanthjælpsmodtager. Hans tøj er ikke i meget bedre forfatning end de mænds, man ser på billedet. Han lever af papbrød (det billigste sandwichbrød), med kødpølse og lidt ketchup. Han går i samme hullede sko sommer som vinter. Og han sidder altid på sit værelse, med mindre han må tage bussen 30 km til en brugs, hvor han er tvunget til at arbejde gratis.

Nu ruller tanken nok i hovedet. Man ønsker at finde alle mulige undskyldninger for, at det danske tvangsarbejde ikke er tvangsarbejde, men arbejde for kontanthjælpen.

Men bemærk, kineserne har også tøj på kroppen, også tag overhovedet om natten, også mad på bordet. Hvad er forskellen? Måske er kineserne lukket ind i nogle lejre, mens kontanthjælpsmodtageren faktisk er lukket inde på sit værelse. Vel, kan den unge kontanthjælpsmodtager til hver en tid lette numsen og gå en tuir. Men det sker bare ikke. For selve armoden og forholdene i øvrigt betyder, at kontanthjælpsmodtagere særdeles ofte vælger selvisolation. De lukker sig inde. Og ruller gardinerne ned. De bærer sig kun udenfor når det er allermest nødvendigt. Når papbrødet slipper op, eller når de skal bevæge sig fra hjem til den brugs, hvor de er tvunget til at arbejde gratis. Og hvor du og leg går rundt og lader os betjene.

Men det er selvfølgelig meget lettere at forholde sig til dette, når det foregår 7.000 km herfra. End sådan når vi lader os betjene i den nærmeste dagligvarebutik.

Peter Beck-Lauritzen, Jørgen Rink, uffe hellum og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Det er ikke overraskende, at EU er tungere at danse med end USA,
når det gælder boycott af kinesiske varer.

EU har f. ex. ikke engang kunne give svar på tiltale overfor Kina,
der boycotter EU medlemslandet Litauen, der har under 3 mio indbyggere.

Inden EU-Kommissionen kan lægge et endeligt forslag om boycott
visse kinesiske varer frem for Rådet og Parlamentet, skal alle 27 lande
have nikket JA til udkastet -
jeg er ikke engang sikker på, at Danmark tør binde an med en Kina-boycott!!

Birgitte Nielsen

Autentitetsgraden af "oplysningerne" vedr. tvangsarbejde og genopragelseslejre for Uighurerne må der nødvendigvis stilles spørgsmaalstegn ved.

Jeg har ikke nok viden til at kunne benægte at det finder sted, men min paastand er, at det er der heller ingen andre der har! Og det er hele problemet med denne evindelige sang, som stort set alle main stream medier er enige om at synge.

Jeg anbefaler alle der er i tvivl om at laese denne rapport af fredsforskeren Jan Oeberg m.fl. - https://transnational.live/2021/10/17/tffs-behind-the-smokescreen-report/
Ethvert selvstændigt tænkende menneske maa stille spørgsmaalet: hvilke interesser tjener denne sags kolosale oppustning, og de gentagne påstande der fremsættes som evigtgyldige sandheder. Foruden arbejdslejre for 1 million Uighurer eller flere, er der vedvarende rygter om massemord af samme,

Jeg vil sige som www.transnational.live: tjek sagens kilder, foer du udtaler dig.
De mulige konsekvenser af blot at gentage hvad andre har sagt, uden at søge til sagens rod kan jo meget let gå hen og blive meget alvorlige. USA har forlængst lagt en ring af militærbaser om Kina. Hadekampagner og krigspropaganda er ikke noget vi kan tage let paa, det kan koste os allesammen dyrt.

Peter Beck-Lauritzen

EU tør ikke boykotte Kina, endsige kritisere Kina konkret, for det vil på virke samhandlen, ex. risikerer Tyskland at VW & BMW fabrikker i Kina bliver lukket, ja, DK kan vel blive boykottet af Kina på container-sejladsen. Sådan er flere landes industrier afhængig af Kina, på deres indtjening! Skatteindtægterne fra disse industrier er overskuelige, så hvorfor så denne nølende holdning overfor Kina?
Lad så forbrugerne tage beslutningen(for EU & DK) og mærk alle varer med produktionsland! Foriøvrigt, er der ikke krav om dette, allerede? Jeg kan ofte ikke finde produktionsland på indkøbte varer og det er ikke tilfredsstillende, når jeg ønsker at markere med en boykot!