Leder

EU’s industripolitiske kæmpesatsning er en vovet milepæl. Men uden chips er vi fortabt

Med sin ’Chips Act’ kaster EU sig ud i en enorm satsning for at sikre en europæisk industri for mikrochips. Noget af det mindste, menneskeheden har skabt, er dermed blevet det stærkeste symbol på, at den gamle frihandelsglobalisering er i opløsning. EU’s satsning er risikabel – men formentlig rigtig
Med kæmpesatsning skal EU i langt højere grad være i stand til selv at producere de i dag allestedsværende mikrochips, som i dag kun bliver produceret af få nationer – ikke mindst Kina. Det handler om strategisk suverænitet og europæisk skepsis over for den globalisering og outsourcing, som vi indtil nu har været vant til.

Med kæmpesatsning skal EU i langt højere grad være i stand til selv at producere de i dag allestedsværende mikrochips, som i dag kun bliver produceret af få nationer – ikke mindst Kina. Det handler om strategisk suverænitet og europæisk skepsis over for den globalisering og outsourcing, som vi indtil nu har været vant til.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
10. februar 2022

Vi har under pandemien lært en del om globaliseringens skrøbelighed. Og mange har lært at sige både ’mikrochips’ og ’halvledere’ – altså de mikroskopiske stoffer på en tusindedel af et hårs bredde, som kan isolere og lede elektrisk strøm i integrerede kredsløb.

Det lyder som noget for nørder, men de små størrelser har en hel del med vores hverdag at gøre. For uden halvledere og mikrochips kan vi glemme alt om at bruge vores mobiltelefoner, computere, kaffemaskiner, køleskabe, sexlegetøj og biler. Listen bliver bare ved. Der produceres derfor omkring en trillion chips om året – eller cirka 130 styk per verdensborger – med en global omsætning på omkring tre trillioner kroner.

Et voksende problem er bare, at meget få lande, herunder især Sydkorea, Taiwan og USA, sidder på produktionen. Og et endnu større problem er, at lande som USA, Japan og ikke mindst Kina smider milliarder i statsstøtte efter at sikre deres chipindustri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her