Leder

En grøn skattereform vil ændre vores industri – og det er også meningen

Skal Danmark og resten af verden gennemføre den grønne omstilling, kommer det til at betyde, at nogle industrier må lukke, hvis ikke de kan løfte opgaven og blive tilstrækkeligt grønne
Aalborg Portland står for knap fire procent af Danmarks CO₂-udslip

Aalborg Portland står for knap fire procent af Danmarks CO₂-udslip

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Udland
11. februar 2022

Tirsdag præsenterede en regeringsnedsat ekspertgruppe med økonomiprofessor Michael Svarer i spidsen deres længe ventede udspil til en grøn skattereform i Danmark.

Altså en skattereform, der har det formål at finde den samfundsøkonomisk bedste og mest effektive vej til at nå klimamålet om 70 procent reduktion af Danmarks CO₂-udledninger i 2030.

Ekspertgruppen var på forhånd stillet over for en kompliceret opgave, fordi de i deres arbejde skulle tage hensyn til både beskæftigelse, ulighed og ønsket om at undgå en udflytning af produktion til udlandet – den såkaldte lækage.

Derfor er ekspertgruppen også kommet med hele tre mulige modeller for en fremtidig CO₂-beskatning, som politikerne kan tage stilling til.

I den første model, som er den model, der giver de samfundsøkonomisk billigste reduktioner, indføres en ensartet CO₂-afgift på 750 kroner per ton. Det betyder, at det primært er nedgang i produktionen og klimaforbedringer i den tunge industri, der giver en gavnlig klimaeffekt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

At ondføre CO2 afgifter er selvfølgelig at påvirke virksomhederne energiforbrug. Virksomheder kan kun betale CO2 afgiften med kundernes penge/varens pris til kunden. Så reelt er afgiften en beskatning af vareforbruget, betalt af danske forbrugere. Kan tilsvarende vare købes i EU, uden dansk CO2 afgift, så vil kunden gøre det. En importafgift er ikke tilladt inden for EU. Så hvad hjælper denne afgift på udledningen af CO2? EU må nok på banen her. Danske udledninger af CO2 udgør promiller på verdensbasis.

Den hjælper kun langsomt: De virksomheder, der er låst fast i deres investeringer, som de har foretaget i en verden med billig energi, de virksomheder må sygne hen og dø.

I stedet bliver der plads på markedet til de virksomheder, som (korrekt) prissætter energi meget dyrt, og planlægger ud fra den faktiske virkelighed, som gælder i fremtiden.

Vi har ladet industri og landbrug fortsætte ad det helt forkerte spor, så mange af dem må lukkes, fordi de ikke længere evner at komme tilbage på sporet. Det var og er vanvid at afgiftsfritage enkelte erhverv og persongrupper, når de i sidste ende SKAL sadle om eller dø.

Det er overhovedet ikke en risiko, at samme vare bliver importeret i stedet. Dels vil alle andre vestlige demokratier lave samme afgifts-omlægning på et tidspunkt, og dels vil forbrugere til en vis grad købe de varer, der nu favoriseres. Det er forbandet meget smartere at eksportere musik og film end at eksportere cement og bur-mink og bur-køer.