Leder

Det internationale samfund bør hjælpe kurderne med at løse problemet med IS-fængslerne

Det bliver nok ikke sidste gang, USA sender specialstyrker for at likvidere en topjihadist i Syrien. For i Syriens fængsler vokser hadet til USA og Vesten mere end nogensinde
To mænd undersøger huset i den syriske Idlib-provins, hvor Islamisk Stats nye kalif Abu Ibrahim al-Qurashi angiveligt sprang både sig selv og familien i luften, da amerikanske soldater var på vej ind.

To mænd undersøger huset i den syriske Idlib-provins, hvor Islamisk Stats nye kalif Abu Ibrahim al-Qurashi angiveligt sprang både sig selv og familien i luften, da amerikanske soldater var på vej ind.

Anas Alkharboutli/Ritzau Scanpix

Udland
7. februar 2022

Præsident Joe Biden var til stede i Det Hvide Hus’ såkaldte ’situationsrum’ onsdag, da amerikanske kommandosoldater stormede et hus omgivet af oliventræer i Syriens Idlib-provins, hvor Islamisk Stats nye kalif, boede sammen med sin kone og familie.

Kommandosoldaterne nåede hverken at tage kaliffen til fange eller skyde ham. Ligesom hans forgænger – den verdenskendte Abu Bakr al-Baghdadi – trykkede den relativt ukendte Abu Ibrahim al-Qurashi angiveligt selv på knappen og sprang både sig selv og familien i luften.

Aktionen mod al-Qurashi er den hidtil mest profilerede antiterroroperation i Bidens embedsperiode, og som traditionen foreskriver, frigav Det Hvide Hus hurtigt billeder af en præsident uden jakkesættets overdel, mens hans stirrede intenst på en skærm, hvor aktionen udfoldede sig.

Timingen for USA’s operation er ikke så overraskende. IS har under pandemien været dristig, og for bare to uger siden udførte jihadisterne en spektakulær operation, da de stormede et fængsel i Syrien for at befri deres kammerater.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er så ufatteligt urimeligt, at kurderne hænger på alle de IS-fanger.
Vesten med USA i spidsen burde tage et grundkursus i solidaritet.

John Andersen, Hans Larsen, uffe hellum, Mette Johansson, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Lindegaard, Tina Peirano, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Som i så mange andre prekære sager, vælger politikerne at lukke øjnene for realiteterne.

Det ville være upopulært blandt kernevælgerne, bekosteligt at føre retssager, og sidst men ikke mindst, så ville man også være nødt til at beholde disse fanger i de respektive lande efter eventuel afsoning.

Så hellere overlade det til kurderne og skæbnen, om de indsatte i fangelejrene på et uvist tidspunkt slipper fri og tager hævn.

Børn skal opvokse i disse inhumane lejre, ja selv yazidi-kvinder holdt som slaver findes der.

Det er både grotesk og idiotisk.

Karen Grue, Christian Mondrup, Tommy Clausen, erik pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Tina Peirano anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

'..I stedet for at sende kommandosoldater i spektakulære missioner over Syrien, bør vi måske sende bureaukrater og jurister på overarbejde og hurtigt få afklaret de juridiske procedurer for rehabilitering af IS-mistænkte.'
Rehabilitering? Hvis det betyder frisættelse, så nej. De indsatte skal for retten etableret på stedet og dømmes af en international domstol. Det burde være sket for år siden. Hvor de skal afsone, er vel et mindre problem, men principielt der, hvor de er statsborgere.

@jens - Hvis for helvede usa ikke havde kæmpet så indædt imod en international domstol, så ville demokratier som danmark og usa være bedre beskyttet end under status quo.

Så i stedet for at fyre flere penge af på militær missioner, burde danmark bruge pengene på at lobbye usa til at acceptere en international domstol.

Ingen kan være tjent med at "vi" holder "fjendtlige kombattanter", dvs uskyldige, ikke-dømte, indespærret i et retsligt limbo. Her er "vi" enhver krigsførende magt, der midlertidigt dominerer et territorium.

Disse uskyldige, ikke-dømte er muligvis forfærdelige og morderiske og farlige, det ved vi ikke, men uden retslige instanser, så er de primært "uskyldige krigsfanger".

Karen Grue, jens christian jacobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar