Leder

Vinter-OL i Beijing symboliserer voksende kløft mellem Kina og Vesten

Vinter-OL i Beijing symboliser en voksende kløft mellem et Kina, der mere og mere kigger indad, og vestlige lande, som med deres diplomatiske boykot har opgivet at trække Kina i en positiv retning
Kinesiske børn synger ved åbningen af Vinter-OL i Beijing. Legene skal vise kineserne, at Kina anført af kommunistpartiet er i stand til at præsentere en imponerende global begivenhed midt under en pandemi

Kinesiske børn synger ved åbningen af Vinter-OL i Beijing. Legene skal vise kineserne, at Kina anført af kommunistpartiet er i stand til at præsentere en imponerende global begivenhed midt under en pandemi

Udland
18. februar 2022

At protestere eller ikke at protestere.

Med en shakespearsk reference kort før Vinter-OL’s start i Beijing gjorde præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, det klart, at de deltagende sportsfolk skulle holde eventuel kritik af menneskerettighedssituationen i den kinesiske værtsnation for sig selv.

»Der er jo heller ingen, der mener, at en skuespiller skal eller bør udtrykke sin politiske holdning, mens han spiller Hamlet. Det samme gælder for atleterne,« sagde han.

Atleterne har makket ret og været stille i de to uger, OL har varet.

Spørgsmålet er da også, om nogen kinesere overhovedet ville have kunnet høre kritikken uden for den coronaboble, som de tilrejsende atleter, trænere og journalister befinder sig i, og som holder dem fuldstændigt afskåret fra det omkringliggende Kina.

Coronapandemien og flere vestlige landes diplomatiske boykot på grund af kinesiske menneskerettighedsbrud har gjort OL til lidt af en lukket fest. Men at kontaktfladerne mellem det kinesiske samfund og omverdenen begrænses lader faktisk til at passe det kontrolfikserede kinesiske regime ganske godt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Under præsident Xi Jinpings lederskab er Kina dog drejet i en totalitær retning, og ved dette OL er Kina mere ligeglad med omverdenens holdning. Der er ingen higen efter international accept."

Givet at den internationale respekt, Kina i forsvindende grad higer efter, først og fremmest indebærer at kineserne bøjer sig for den negative særbehandling de udsættes for at dominerende vestlige magter, er det særdeles forståeligt at kineserne ikke rigtigt er motiverede. Og som det nævnes; kineserne føler sig heller ikke tvunget til dén slags af økonomiske årsager ... og det er altså også sin sag at bede kineserne om at erkende at landet begår folkedrab i Xinjiang, når meget tyder på at denne vestlige påstand er stærkt kontroversiel og savner dækning.

Information.dk mangler en række kritisk oplysende perspektiver i sin dækning af Kina og kinesisk politik - foruden et nuanceret udsyn til landets samspil med Vesten, herunder sidstnævntes ageren.