Leder

Måske Marina Ovsjannikovas opråb kan så kimen til en russisk protestbevægelse

Marina Ovsjannikovas aktion kan vise sig uvurderlig på et tidspunkt, hvor det er uhyre vanskeligt at nå en form for kritisk masse på grund af det russiske styres brutale behandling af kritikere
»Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer,« står der på det skilt, som Marina Ovsjannikova mandag holdt op bag ved nyhedsværten under en direkte transmission af tv-kanal Channel Ones primære nyhedsudsendelse.

»Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer,« står der på det skilt, som Marina Ovsjannikova mandag holdt op bag ved nyhedsværten under en direkte transmission af tv-kanal Channel Ones primære nyhedsudsendelse.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
16. marts 2022

»Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer.« Sådan var ordene på det skilt, som Marina Ovsjannikova mandag holdt op bag ved nyhedsværten under en direkte transmission af tv-kanalen Channel Ones primære nyhedsudsendelse. Der blev hurtigt slukket for kameraet.

Marina Ovsjannikova var tidligere redaktør ved den statslige tv-station, der i en årrække har fungeret som et af de vigtigste kanaler for Kremls propaganda. »(Jeg) skammer mig over at deltage i zombieficeringen af det russiske folk,« sagde hun i en video optaget aftenen inden aktionen. »Vi var tavse i 2014, da alt dette begyndte.«

Marina Ovsjannikovas protest er vigtig. Ikke primært i forhold til seere af Channel One mandag aften – der skal nok mere end et par sekunders billede af et papskilt til at overbevise den gennemsnitlige seer af russisk stats-tv om, at deres verdenssyn er baseret på systematisk manipulation.

Men den kan vise sig uvurderlig på et tidspunkt, hvor kimen til en russisk protestbevægelse skal sås, men hvor det er uhyre vanskeligt at nå en form for kritisk masse på grund af den generelle brutale behandling af demonstranter og frygten for en ny lov, som kan give op til 15 års fængsel for kritik af krigen. Men, som Ovsjannikova påpeger i sin video: »De kan ikke fængsle os alle.«

Opråb til russiske medier

Og ikke mindst er Ovsjannikovas aktion et opråb til hendes kolleger i de russiske medier. I den form for snigende diktatur, som Putins Rusland har været, er mediernes stiltiende medvirken til egen undergang helt afgørende for at opretholde en fernis af demokrati.

Marina Ovsjannikovas aktion viste i sin desperate og primitive form, at Rusland ikke har en udfordret fri presse: Rusland har slet ingen. 

Det havde landet trods alt dengang, hvor en anden modig russisk journalist, Anna Politkovskaya, kunne bruge sit virke som journalist for de uafhængige medier til blandt andet at afsløre Putins brutale krig i Tjetjenien, indtil hun i 2006 blev dræbt af skud ved sin hoveddør.

Marina Ovsjannikova brugte alt for længe sine journalistiske kræfter på at understøtte det styre, der undergravede hendes fag, og da hun sagde stop, måtte hun skrive på pap med en sprittusch, fordi der ikke længere var et medie tilbage at skrive i.

Efter forlydender om, at Marina Ovsjannikova var forsvundet, bragte mediet Novaja Gazeta tirsdag eftermiddag et foto på Twitter af Marina Ovsjannikova og hendes advokat fra et retslokale ved en domstol i Moskva. Ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters har hun fået en bøde på 30.000 rubler svarende til cirka 1.900 kroner og er blevet løsladt. Dermed ser det ud til, at hun ikke anklages efter den nye russiske lov om at »sprede falske informationer om Ruslands væbnede styrker«.

Opdatering: I en tidligere version af artiklen stod der, at Marina Ovsjannikova ifølge hendes advokater var forsvundet. Kort efter dukkede hun ifølge kilder op i en retssal, hvilket er blevet justeret i lederen.

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hørte i P1, at hun ikke blev sigtet med den hårde straf på 15 år, men med en meget mildere , der måske kun giver en bøde eller en betinget straf.

Hvis det er rigtigt - hvorfor så al den tale om at nævne krig gav 15 års fængsel. Hvad sker der lige her???????

Bjørn Pedersen

Fordi den nye lov gør det muligt at straffe overtrædelse af loven mod at "misinformere" om krigen med op til 15 år, Dorte Sørensen.

Gitte Loeyche, Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Ole Olesen, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Søren Nørgaard, Jens Christensen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Marina Ovsjannikova

Et menneske der fortjener den dybeste respekt og anerkendelse. Tier ikke kryber ikke langs med muren for diktaturets mere og mere absurde krav til den russiske befolkning. Den russiske modstandsbevægelse for frihed og demokrati er der lige under regimets massive propaganda- den almindelige russer er ligesom dig og mig.

Den unge kvinde - den unge journalist bør hædres i Vesten

Få hende ud af Rusland hvis muligt her er hun og hendes familie hjertelig velkommen.

Jeg betragter hendes modige gerning med at bryde ind i deres TV avis som ligeså modig og tapper som da Sophie Scholl og hendes bror Hans Scholl i vinteren 1943 delte flyveblade ud i det mørklagte München for at protestere mod den 2. Verdenskrig den tyske hærs forbrydelser og med opfordringen nedlæg jeres våben vend NSDAP regimet ryggen gør oprør borgere afsæt de modbydelige ledere og få krigsvanviddet stoppet medens tid er.

Sophie Scholl blev stukket af en Nationalsocialistisk stikker på Universitet i München en administrativ medarbejder. Sophie Scholl hendes broder Hans Scholl og deres ven Christoph Probst blev dømt til døden for landsforræderi af Folkedomstolen. Alle 3 blev henrettet med guillotinen.

Godt at vide at hjernevasken og forsøget på at indoktrinere den russiske befolkning ikke virker hele vejen rundt.

Marina og de 15.000 andre russiske arrestanter de er nutiden russiske svar på Den Hvide Rose - den tyske modstandsbevægelse med Sophie Scholl og Hans Scholl med flere unge tyskere den gang i 1943.

Vi skal vise diktaturet ovre i Kreml at vi holder nøje øje med deres massive overgreb også på de mange russiske borgere, som går på gaden og demonstrerer med livet som indsats.

VH
KFK

Gitte Loeyche, Svend Erik Sokkelund, Ole Olesen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Erik Fuglsang, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Modig kvinde.

Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja Bjørn Pedersen
Det var netop det jeg undrede mig over - Hun var modig at vise et skilt med ordet krig i en af de mest sete TV-aviser i Rusland- så budskabet kom ud til mange.

Men hun blev ikke tiltalt for det og skiltet blev sløret hvis det blev vist i nogle medier senere i Rusland. Hun fik en bøde for at opfordre til demonstration.

Tommy Clausen

Ja, en meget modig kvinde, på den korte tid hun viste sin skilt, var hun blevet for stor for det "Russiske System" , derfor gik hun fri...
Sandheden kan også slå hårt tilbage!

René Arestrup, Holger Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

I officielle russiske medier betegnes Marina Ovsjannikova som en bølle, det lidt der overhovedet beskrives, dvs. lidt små dum og forvirret. Ved at give en relativt mild straf nedtones alvoren i budskabet og samtidigt understreges hendes ubetydelighed.

Freddie Vindberg

Kun en bøde...? Gale Putin er vel ikke helt færdig med afstraffelsen af Marina Ovsjannikova.

René Arestrup

Jeg tror Tommy Clausen nærmer sig sandheden. Marina Ovsjannikovas' aktion beredte vejen for øjeblikkelig verdensberømmelse og regimet vil simpelthen ikke risikere et kæmpe PR-selvmål ved en hård sanktion.

Det åbne spørgsmål er, hvad der sker med Marina Ovsjannikovas, når støvet har lagt sig og alle har glemt hendes navn....

Lillian Larsen, Bjørn Pedersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar