Leder

Putins logrende ven: Gerhard Schröders moral er verdens mindste problem lige nu

Nord Stream 2 er gået fallit, og Gerhard Schröder har spillet fallit. Nu ser vi, at debatten om både gasledningen og den tyske ekskansler har været moralsk letkøbte stedfortræderdebatter i en ny, brutal og broget virkelighed
På grund af den tyske ekskansler Gerhard Schröders forhold til Putin har alle Gerhard Schröders medarbejdere sagt op, Nord Stream 2 er gået konkurs, SPD lægger op til eksklusion, og i Borussia Dortmund har man droppet ham som æresmedlem. Det svælger Europa nu i.

På grund af den tyske ekskansler Gerhard Schröders forhold til Putin har alle Gerhard Schröders medarbejdere sagt op, Nord Stream 2 er gået konkurs, SPD lægger op til eksklusion, og i Borussia Dortmund har man droppet ham som æresmedlem. Det svælger Europa nu i.

Ritzau/Scanpix

Udland
4. marts 2022

Nej, det ser ikke kønt ud, når den tyske ekskansler Gerhard Schröder i disse blodige dage holder fast i sin ven og mæcen, Vladimir Putin.

Jamen, vi må »ikke kappe de sidste politiske, økonomiske og civile bånd til Rusland«, lyder Schröders forsvar. I de seneste dage er samtlige medarbejdere alligevel løbet fra Schröder. Nord Stream 2 er gået konkurs. I SPD trækker det op til en eksklusion. Og selv Borussia Dortmund har sagt farvel til Schröder som æresmedlem.

Det svælger Europa nu i, for det er jo dejligt let at stive sin moral af i Schröders griskhed. Men samtidig bruges billedet af Schröder – og her bliver det farligt – til at blande beundringen for Putin sammen med angsten for Putin: en dybt trængt despot med stor energipolitisk magt. Og et stort atomarsenal.

Ruslands overfald på Ukraine har fundamentalt udfordret europæernes geopolitiske og moralske kompas. Men i bagklogskabens lys ser vi nu, hvordan den årelange debat om Nord Stream 2 har været en rent symbolsk stedfortræderdebat for langt større spørgsmål. Klart, der ligger nu for ti milliarder euro metalskrot på bunden af Østersøen. Men det svarer kun til, hvad Vesten i løbet af et par uger lægger på disken i Rusland, når vi shopper russisk gas, olie og stenkul.

Ingen tør lukke for hanen

Hallo: Vi sanktionerer oligarker, politikere og banker, ja selv SWIFT er en del af vores økonomiske krig mod Rusland. Men energien? Her er det lettere at sende hånlatter i Gerhard Schröders retning end at være konsekvent og lukke for hanen fra europæisk side. Det vil gøre klart mest ondt på den russiske økonomi. Men senest næste vinter vil det i Europa føre til knaphed, rationeringer og neddrosling af industrien, og det vil straks drive energipriserne og inflationen yderligere opad.

I en dyster tale til den franske nation forberedte Macron alle franskmænd både med og uden gul vest på, at der står hårde tider foran os. Det gælder hele Vesten. Følgerne af coronakrisen er langtfra overstået. Flere stater er så forgældede, at en ny nedtur vil true deres betalingsevne. Og i EU arbejdes der på nye statslige støttemuligheder for pressede virksomheder. Globalt pumper centralbankerne stadig milliarder ud, som markederne har stadigt sværere ved at absorbere, mens det bliver stadigt sværere at hæve renten.

Så ja, vi kan da godt snakke om en tysk ekskansler og hans fester med Putin. Men det er i bedste fald opium for folket i den dramatiske situation, Europa befinder sig i.

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja Schrøder er en nar og egentlig ikke værd at spilde tid på - men så alligevel. Lad os dog få udstillet alle de "nyttige" røvhuller iblandt os der har leflet for "stærke" mænd som Putin, Trump, Bolsonaro osv osv. De højrenationale i Europa der har modtaget penge, ageret nyttige idioter som valg "observatører" osv osv fortsæt listen.

Peter Beck-Lauritzen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben Siersbæk, Kurt Nielsen, Bjørn Pedersen, Tommy Clausen, Holger Nielsen, Hans Larsen, David Zennaro, Susanne Kaspersen, Torben Lindegaard, Kim Houmøller, Inger Pedersen, Alvin Jensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@handler ikke kun om Gerhard Schröder

Tyskland (DE) har befundet sig i et granat chok som de gradvist er ved at vågne op fra siden det russiske overfald på Ukraine.

I Tyskland har der været tætte historiske bånd til såvel Sovjetunionen tilbage i 1920´erne hvor de to lande samarbejdede intenst om at udvikle deres militær for Tysklands vedkommende for at omgå Versailles traktaten. Udviklingen af kampvogne i Tyskland var aldrig nået så langt og blevet så avanceret uden det tætte samarbejde med Sovjetunionen, som ligeså var langt fremme med udviklingen af et effektivt panservåben.

I 1930´erne var vi tæt på en stiltiende alliance mellem NSDAP og det kommunistiske imperium i Sovjetunionen under Josef Stalin. Pagten i August 1939 om opdelingen af Østeuropa i en tysk og russisk interessesfære betød at de to stærkeste magter i Europa på det tidspunkt sad så solidt på magten i Europa at uden USA indtræden i krigen, så ville de tysk besatte lande have været besat i årtier og ikke kun i 4-6 år.

Efter krigen levede 50% af Tyskland eller skal vi helt præcist sige 1/3 del af Tyskland (Mellem Tyskland ), for der var et Tyskland som blev helt etnisk udrenset Øst for Oder og Neisse efter 1945 det område som nu er en del af Polen, med en russisk besættelse og senere som en del af Warszawa Pagten med staten DDR. Det giver en helt anden historisk og erfaringsmæssig baggrund med russerne end i Danmark, hvor russerne kun var tilstede på Bornholm fra 1945-1946.

Måske overså tyskerne et meget væsentligt forhold, da DDR brød sammen som sovjetisk satellitstat. Da Vesttyskland opstod i 1949 og da DDR opstod i 1949, der var sporene af den hæslige NSDAP idelogi nok fjernet i bybilledet i institutionerne men var ideologien fjernet inde i folks hoveder ??, som i 12 år havde levet med at affinde sig med regimets vanvid og for mange ligeså havde haft udbytte og fortjeneste af at være en del af regimets terror apparat. Afnazificeringsprocessen blev så at sige aflyst og overskygget af den nye konflikt den kolde krig mellem øst og vest.

Men i DDR var der jo også en stor del af befolkningen som i mere eller mindre grad var syltet ind i SED magtapparat og i det repressive og undertrykkende statsapparat. Når der ses hvor mange som i perioder eller permanent var tilknyttet STASI, så står det lysende klart, at det kommunistiske regime i vid grad havde indoktrineret truet og presset rigtig mange borgere til kollaboration og til at udspionere og udøve psykisk terror mod andre borgere, som regimet ønskede væk eller at de blev bragt til tavshed. STASI høje kompetenceniveau indenfor tortur og psykisk nedbrydning af mennesker var bygget op på erfaringer fra Gestapo og der var også personer i STASI, som tidligere havde gjort karriere i det nationalsocialistiske regimes terror apparat. Denne indsyltning denne at gøre en stor gruppe af befolkningen medsammensvorne det er en del af diktaturets overlevelsesstrategi. De medsammensvorne har alle en interesse i at holde regime kørende også, selvom de ikke personligt deler regimets ideologi, fordi regimets fald for dem vil være lig med risikoen for at skulle stå til ansvar for deres ugerninger.

Da DDR og BRD blev genforenet gentog spillet sig fra efter 1945 sig en gang til. Opgøret med undertrykkelsen i DDR var begrænset til en rimelig kort periode, og oveni Sovjetunionens afgørende rolle i denne undertrykkelse blev helt slettet af dagsorden, da ingen tysker ønskede, at bringe den daværende sovjetiske reformledelse under Mikhail Gorbatjov i miskredit. Det ville kunne opfattes som at tyskerne var utaknemmelige over den helt enestående mulighed, som opstod, da Mikhail Gorbatjov og Sovjetunionen gav grønt lys for den tyske genforening.

Denne historie tror jeg har ført til i Tyskland at landet i uendelig lang tid opfattede herskerne i Kreml, som personer du kunne forhandle med og behandle som rationelle og fornuftige statsledere, med et lidt andet syn på demokrati end her i den frie Verden. Der opstod en slags # tolerance tærskel som blev milelang overfor Rusland # De havde deres stolte hær de havde deres stolte myte om den store Fædrelandskrig fra 1941-1945, hvor den tyske dårlige samvittighed over NSDAP og tyskernes grusomme angrebskrig er kommet til at overskygge tyskernes evne til at se nøgternt på det russiske regimes sande karakter.

Den tyske hær var noget som kun skulle være til for synets skyld en Tivoli garde som kunne vises frem til USA, når kravene om, at Tyskland ydede mere til NATO og det europæiske forsvar. Oveni bredte den falske forestilling sig om at fri handel er helt renset fra udenrigs- og forsvarspolitik. Tyskerne gjorde sig frivilligt afhængige af russisk gas uden at tænke på konsekvenserne i det lange løb.

Den tyske selvforståelse og den tyske forestilling om at skulle være broen til Rusland er nu blevet lammet af synet af den russiske stats grusomme udenrigspolitik og den russiske stats vilde fantasier om at ville herske og kontrollere hele Europa med magt og vold.

Det er godt for den tyske selvforståelse at denne opvågning er sket inden landet med 5. kolonnen af landsforrædere AFD og russiske infiltratorer blev løbet helt over ende med den moderne russiske krigsførelse, som består i at undergrave demokratiet indenfor og først i anden række ty til den åbenlyse terror bombardementer krig overfald og etnisk udrensning, som alle er en del af det russiske terrorapparats faste inventar. Politisk undergravning, økonomisk afhængighed og til sidst aggressionen i skikkelse af den tyske Blitzkrieg. Det er Kreml Regimets nuværende strategi for at bemægtige sig kontrollen over det Europa, som de tabte magten over i 1989.

Den tyske hær skal genopbygges fra bunden af, de gode sider af preussisk disciplin skal genskabes ikke i Adolf Hitlers hæslige udgave men i anerkendelsen af den tyske historie gennem de sidste 200-300 år. En historie der rækker tilbage til den reformivrige og fransk inspireret Konge Frederik den Store (1712-1786), som bragte oplysningstiden til det det gang dybt fattige Preussen. En nation der foragter sit eget militær og som ikke formår at forstå at militæret og forsvaret er en afgørende del af en nations overlevelse: den nation vil selv gå under før eller siden kørt over af fremmede aggressorer.

Det skal igen være OK at døbe tyske krigsskibe efter tyske admiraler fra Kejserrigets tid og før. Det skal være muligt at anerkende den indsats som utallige tyske soldater trods at de var en del af et forbryderisk regime i peioden 1933-1945, at der også var tyske soldater som kæmpede heltemodigt for deres land , at der var tyske piloter som kæmpede heltemodigt mod den massive allierede overmagt i luften fra 1942-1945. Det skal selvfølgelig ske på en afbalanceret måde i erkendelsen af at den tyske hær begik forfærdelige overgreb og forbrydelser i Østeuropa og i de besatte lande.

Men 1945 har skabt et tomrum i den tyske bevidsthed som bygger på en illusion om, at en nation af Tysklands størrelse kan forsvare sig uden et militær og uden overhovedet at forholde sig til det at udøve våbenmagt. Tyskland havnede i en farlig tankegang, som gjorde landet til en reel sikkerhedsrisiko ikke kun for tyskerne selv men også for samarbejdspartnerne i NATO.

Hvad består denne sikkerhedsrisiko helt konkret af ?

For det første blev Tyskland det rådne led i NATO alliancen som russerne med en veltilrettelagt kampagne kunne påvirke til så at sige omvælte Tyskland indefra og drive en kile ind mellem Tyskland og dets NATO allieret især i Østeuropa. De seneste 10 år har vi set virkningen af denne russiske strategi. Tyskland blev under DDR kansleren Angela Merkel mere og mere drevet ud i konfrontation med Polen, Tjekkiet, Ungarn, Grækenland, og flere af Balkan staterne. En militær strategisk og økonomisk dybt skadelig udvikling for tysk udenrigspolitik.

For det andet et svagt Tyskland uden andet end en symbolsk og helt udsultet hær, flåde og luftvåben er det samme som at hidkalde Kernevåben krigen i en tidligere fase af en mulig 3. Verdenskrig end hvis den tyske hær var i stand til afgørende at afbalancere den røde hærs styrke. En effektiv og stærk tysk hær baseret på demokratiet og det moderne Tysklands værdier, den frygter Den røde hær men Den røde hær frygter ikke en legetøjs hær, hvor største delen af materiellet er defekt og hvor en militær uddannelse ikke giver anerkendelse og prestige i det tyske samfund. Den Røde Hær foragter en sådan legetøjshær. Det forhold forøger risiko for nye provokationer og nye forsøg på at tilrane sig magten over Tyskland og andre østeuropæiske lande. fra det russiske styres side.

Tilbage står så den US garanteret Atomvåben paraply, som i et krigstilfælde tidligt ville skulle udløses, hvis en russisk invasion reelt skal stoppes inden det er for sent.
Vi behøver ikke tænke på, hvorledes Tyskland og Europa vil se ud efter en omfattende Kernevåben krig. 1945 og Dresden 1944 og Warszawa det vil være synet. Ingen vinder en Kernevåben krig men menneskeheden taber livet og fremtiden her på Jorden.

Derfor er genoprustningen og genopbygningen af den tyske hær flåde og luftvåben i overensstemmelse med DE demokratiske forfatning nu en livsnødvendighed.

VH
KFK

Jacob Nielsen, Dennis Tomsen, Ole Olesen, Steffen Gliese, Bent Nørgaard og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Kim Folke Knudsen

"Denne historie tror jeg har ført til i Tyskland at landet i uendelig lang tid opfattede herskerne i Kreml, som personer du kunne forhandle med og behandle som rationelle og fornuftige statsledere, med et lidt andet syn på demokrati end her i den frie Verden. "

Det tror jeg, du har ganske ret i .
Og ikke nok med Rusland - men med Verden generelt.

Det har været den officielle fortælling for det pæne Europa - og for Danmark! - så måtte gadedrenge, mafioso, suspekte efterretningsorganisationer og psykopatiske statsledere få klaret deres magtkampe uden for de pæne gaders lysende lygtepæle - og uden vores officie3lle viden.

Så langt, så godt.
Nu er den reelle virkelighed tilsyneladende - næsten - ved at gå op for os.
Og hvad gør vi så?

- Storebror USA i NATO har meldt sig ud af skolegården.

- Europa har ikke selv power og våben til at tæve Bullyen og hans gang.

- Vi har en hel del ordholdenhed og samvittighed i klemme over for Ukraine - i forhold til de lyserøde, luftige hensigter ok EU og NATO - engang med tiden - uden nogen substans, vi tidligere har holdt op foran næsen af dem. Og som vi i hvert fald er rendt fra i skarpt trav, da vi fandt ud af, at løfterne ikke mere var gratis.

- Men vi vil altså helst heller ikke hverken fryse eller miste arbejdspladser - og Ålborg Portland ligger jo ubestrideligt netop - af alle steder - i Mette Frederiksens Ålborg...

Ok - landbruget vil vel juble over et nærmest gratis tilskud af ukrainere til at supplere de allerede ansatte - og så kan de jo allerede sproget: HAPS!

Bare ærgerligt, at vi jo lige fik nedlagt minkerhvervet med de mange allerede ukrainske ansatte - der kunne de have gjort rigtig meget gavn (ironi kan forekomme)...

God arbejdslyst til regering og folketing :-)

Jacob Nielsen, Anders Graae og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Man kunne ønske sig, at Tyskland ville indgå i JEF-samarbejdet.

JEF har de tre baltiske lande som medlemmer foruden Storbritannien,
Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island og Holland.

Vi mangler Polen og Tyskland.

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Gad vide om Regeringen fastholder den 115 km lange gasledningen fra
Everdrup ned til Nordic Sugar i Nakskov ??

Det er ellers ret oplagt at producere sukker ved hjælp af el frem for gas.

Peter Beck-Lauritzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Schröder er vigtig, fordi han var bagmanden bag Tysklands afvikling af atomkraft.
Som Merkel fornuftigt fik udskudt til 2030, men så alligevel måtte fremskynde på grund af politisk pres.

Vi bør nu konstatere, at afviklingen af atomkraft handlede om at sælge ud af Tysklands og Europas interesser, og gøre os afhængig af fossile brændstoffer fra Rusland.

Derfor bør man forkaste Schröders politik, og i stedet omfavne den objektivt mindst miljøbelastende energiform - atomkraft.
Danmarks bogføringstrick med at brænde store skovarealer for at kompensere for energimangel i vindstille perioder kan åbenlyst ikke bruges af hele Europa. Vi har ikke skov nok.

Mere atomkraft nu. I Danmark og i hele Europa.
Modstanden imod atomkraft fra Dan Jørgensen og venner er baseret på følelser, misforståelser og forkerte informationer.

Stil alle jeres spørgsmål i Facebook gruppen "Atomkraft - Ja Tak". Der er masser af medlemmer klar til at levere svar med dokumentation på ethvert spørgsmål om kernekraft.

Jens Thaarup Nyberg

@ Bo Jensen
“ Derfor bør man forkaste Schröders politik, og i stedet omfavne den objektivt mindst miljøbelastende energiform - atomkraft”

Det ta’r godt nok lang tid, at opføre nye a-kraftværker. Og i mellemtiden, hvem skal levere gas ?

Jacob Nielsen, Inger Pedersen, Ole Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er desværre ikke så sikker på at lukningen af gas fra Rusland vil ramme Putin særlig hårdt. Der er allerede lavet aftaler med Kina om levering over Mongoliet. Jeg tror Europas fodslæbende holdning til gasledningen for længst har udmøntet sig i en plan B. Verden bliver fra nu af delt i to interessesfærer. Og mens vi i vesten har været optaget at krigen i Ukraine har Kina gødet sine interesse på det sydamerikanske kontinent.

Men at vi kommer ganske rigtigt til at mangle energi og bliver i stedet afhængig af amerikansk udvinding af gas udvundet med frackingtekniologien som vi ved er yderst miljøskadelig. Vi kommer til at importere LNG-gas fra USA og det er de yderst tilfredse med over there for deres frackingeventyr har indrtil videre skabt bobler af gæld for de store olieselskaber som de nu regner med at vi skal hjælpe dem med at afdrage. Og prisen - ja den kommer til at afspejle den mangelsituation vi kommer i. Det er så lidt uheldigt at det falder sammen med at gasproduktionen fra Holland som også har forsynet Tysklaand lukker på grund af fare for jordskælv.

Vi komme formodentlig også til at mangle energi til den grønne omstilling - så alt i alt er det loose - loose sag Der er ingen vindere bortset fra olieselskaberne .

Og nej jeg er ikke Putin-elsker. Men verden regeres efterhånden kun af røvere og banditter. Selv Zelenskyy, Ukraines store helt, som jeg formoder ukrainerne har stemt ind for at få gjort op med landets kæmpe problemer med korruptionen, bl.a. for at imødekomme krav for at blive optaget i EU, gider ikke betale skat men er at finde på Pandore-listen. Men bevares det var der også vestlige ledere der var. Ukraine er såp vidt vides et af de mest korrupte lande i Europa og var også dsem der bongede ud med de fleste hits på listen

https://www.aljazeera.com/news/2021/10/5/pandora-papers-no-re-election-f...

Vores adfærd i forbindelse med Irak-krigen viste sig at være fejlslagen. Men jeg husker stadig hvor enige alle meningsdannere var om at støtte krigen. Måske lidt flere nuancer var på sin plads.

Peter Beck-Lauritzen, Mikael Velschow-Rasmussen, Søren Dahl, Palle Yndal-Olsen, Inger Pedersen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@ Inger Pedersen
“ - Vi har en hel del ordholdenhed og samvittighed i klemme over for Ukraine - i forhold til de lyserøde, luftige hensigter ok EU og NATO - engang med tiden - uden nogen substans, vi tidligere har holdt op foran næsen af dem. Og som vi i hvert fald er rendt fra i skarpt trav, da vi fandt ud af, at løfterne ikke mere var gratis. “

Substansen i de lyserøde, luftige hensigter, var at tirre bjørnen.

Og der manglede et klink om frackingindustriens problemer
https://www.nationofchange.org/2020/12/23/how-the-fracking-revolution-is...

Inger Pedersen

Jens Thaarup Nyberg

"Substansen i de lyserøde, luftige hensigter, var at tirre bjørnen."

Måske.
Eller måske teste?

Men uanset hvad, ser det da ud til at være lykkedes...

Er det ikke lidt beskæmmende, at tilsyneladende ingen i vores vestlige verden kunne forudse, at Putin kunne blive så brutal?
Hvor er alle vore efterretningstjenester?

Peter Beck-Lauritzen

Dumaen har vedtaget strenge straffe til mennesker, der lyver og fejlinformerer om den russiske føderation (krigs-)aktiviteter!
Jeg kan umiddelbart se to top-kandidater: Putin og Lavrov! Starte en krig på påstand om folkemord, historieforfalskning, en jødisk nynazistisk præsident, drab på civile "russere"(da Ukraine aldrig har eksisteret, men er et produkt af Rusland) osv.
Håbet er nu, at Dumaen følger op på loven!