Leder

Xi lader ikke til at være klar til at vende Putin ryggen

Efter amerikanske advarsler om, at Kina er klar til at yde militær assistance til Rusland, forsøger USA’s præsident, Joe Biden, at presse, lokke og true Xi Jinping til at vende russerne ryggen. Men Xi Jinping lader til at have afvist ham. Beijing kan have en interesse i at bakke op om Putin
USA’s præsident, Joe Biden, forsøgte på et videomøde fredag at overbevise Kinas præsident, Xi Jinping, om, at Kina ikke skal støtte Rusland med våben i krigen i Ukraine.

USA’s præsident, Joe Biden, forsøgte på et videomøde fredag at overbevise Kinas præsident, Xi Jinping, om, at Kina ikke skal støtte Rusland med våben i krigen i Ukraine.

Liu Weibing

Udland
21. marts 2022

Der er vigtige samtaler. Og så er der samtaler, der kan definere verdens gang de næste årtier.

Det var en af den sidste slags, som USA’s præsident, Joe Biden, fredag eftermiddag dansk tid tog med Kinas leder, Xi Jinping. I et to timer langt videomøde skulle Biden have advaret sin kinesiske modpart om alvorlige konsekvenser, hvis Kina aktivt støtter og bakker op om Ruslands angrebskrig mod Ukraine, enten økonomisk eller med militært isenkram.

Xi Jinpings reaktion på advarslerne kan blive skelsættende for, hvordan Kinas forhold til USA og Vesten vil forme sig de næste mange år. Vil han cementere sin autokratiske akse med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og dermed skabe en endnu dybere kløft til den demokratiske verden? Eller vil han i stedet vende Putin ryggen og dermed gøre det endnu sværere den russiske despot at nedkæmpe den ukrainske hær og modstå vestlige sanktioner?

Tidligere på ugen kunne Financial Times rapportere, at USA advarede sine allierede om, at Kina er villig til at levere missiler, droner og pansrede køretøjer til den russiske hær. Og fredag fortalte anonyme kilder til mediet Politico, at EU har »meget troværdige beviser« på, at Kina overvejer militær støtte til Rusland.

I videomødet var det derfor Bidens opgave at presse, lokke og true Xi Jinping til ikke at levere på sin påståede villighed til at støtte russerne – og i stedet vælge den vestlige side og bakke op om Vestens forsøg på at udstøde Putin.

Men der var ikke umiddelbart tegn på succes.

Pseudoneutralitet

Ifølge den første rapport om mødet, som kom sent om eftermiddagen fra det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, fokuserede Xi Jinping på at kritisere de vestlige sanktioner mod Rusland, som han mener er med til at forværre krisen. Han lagde ingen skyld på Ruslands skuldre for krigen.

Xi lagde op til, at USA – der i Kina anses for at have skyld i krisen – tager ansvar for at løse den.

Da Kina ikke har nogen interesse i at understøtte den vestligt styrede verdensorden – som Putin netop forsøger at undergrave – så var det nok også for optimistisk at tro, at Xi direkte ville tage afstand til Putin.

Under Xi og Putins lederskab er deres respektive lande rykket tættere på hinanden, mens de er blevet mere isoleret fra Vesten. De vil begge en verden, der er sikker for autokrater, og begge ønsker at stække USA, som de føler sig presset og inddæmmet af.

Så sent som i sidste måned mødte Xi og Putin hinanden i Beijing og indgik et nyt, tæt partnerskab »uden grænser og forbudte områder«, og hvor de samtidig understregede, at de sammen modsætter sig USA’s og NATO’s indflydelse.

To uger efter mødet begyndte russiske kampvogne at rulle ind over Ukraines grænser.

Og siden krigens start kan Kinas indstilling bedst betegnes som pseudoneutralitet. Lederskabet i Beijing siger, at det er neutralt, men det dækker reelt over Rusland. Det er ikke villigt til at fordømme Ruslands bombeangreb på byer og drab på civile og har nægtet at tilslutte sig sanktioner, og fokuserer i stedet på, at det er USA og NATO, der har fremprovokeret krisen ved at presse Rusland. Selv ti dage inde i krigen insisterede Kinas udenrigsminister, Wang Yi, på, at Rusland er Kinas »vigtigste strategiske partner«.

Amerikanerne er derfor overbeviste om, at Kina i stadig større grad bevæger sig væk fra Vesten og imod Rusland.

Kinas linegang

Men vil Kina virkelig gå så langt som til aktivt at gå ind og støtte Rusland militært, som USA påstår? Det ved kun Xi Jinping, men det vil være et meget usædvanligt og offensivt skridt, der vil skille sig markant ud fra normal kinesisk udenrigspolitisk praksis – og hvis det sker, så kan det reelt blive begyndelsen på en stedfortræderkrig på europæisk jord mellem verdens to stormagter, Kina og USA.

Russerne nægter, at de overhovedet har bedt kineserne om militærhjælp, og Kina afviser påstandene som desinformation. Præsident Biden har da heller ikke endnu fremlagt beviser for sine påstande og har ikke specificeret, hvordan USA vil straffe kineserne for støtte til Rusland.

Set fra Beijings perspektiv vil det formentlig på nuværende tidspunkt også være mere fordelagtigt at gå en fin balancegang. De kinesiske ledere vil ikke risikere et fuldstændigt brud med Vesten – som vil påføre Kina (og Vesten) stor økonomisk smerte. Men de vil samtidig heller ikke være med til helt at isolere og stække Putin, da de kan se en strategisk fordel i, at USA og dets europæisk allierede bruger deres kræfter på en opslidende konflikt med Rusland – et isoleret Rusland, der som en ekstra geopolitisk gevinst kan blive stadig mere afhængig af Kina.

Resultatet af mødet mellem Biden og Xi er ikke umiddelbart betryggende. Men hvis Xi Jinping kan finde ud af at gå på line, så vil han i hvert fald kunne ende som Ukraine-krigens vinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Globaliseringen har udspillet sin rolle. Hvis Kina forsøger at ride på 2 heste falder de af. Det er deres lederes skyld og kun dem. Vi strammer bare ballerne og sparer som i 1973. Sjovt bliver det ikke, men vi lever da endnu!

Martin Sørensen, Svend Erik Sokkelund, Michael Hullevad, Kurt Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Bent Nørgaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

@Peter Olsen
Så måske et tryk på knappen ikke ville være så dårlig.
Hvis bare lidt liv overlever, så kan nogle andre få en ny chance, og måske gøre det bedre?
For ud fra det du siger, bliver det ikke bedre med os for roret.

René Arestrup

'Men vil Kina virkelig gå så langt som til aktivt at gå ind og støtte Rusland militært, som USA påstår? Det ved kun Xi Jinping, men det vil være et meget usædvanligt og offensivt skridt, der vil skille sig markant ud fra normal kinesisk udenrigspolitisk praksis – og hvis det sker, så kan det reelt blive begyndelsen på en stedfortræderkrig på europæisk jord mellem verdens to stormagter, Kina og USA.'

Et totalt mareridtsscenarie.

Xi Jinpin giver formentlig fanden i at Rusland, helt uprovokeret - og på basis af et spind af løgne (i mangel af bedre) - har overfaldet et suverænt naboland. Hans kalkule handler nok snarere om at stække USA og forfølge en strategi, der giver Kina, og landets gigantiske befolkning, adgang til ganske betydelige og helt nødvendige ressourcer.

Hvis kineserne hjælper russerne direkte i krigen, vil det ikke blot øge Putins mulighed for at knække den ukrainske modstand, det vil formentlig også redde hans egen magtbase. Og derefter er der næppe nogle grænser for hvad kineserne kan få...

Michael Hullevad, Christian de Thurah, Peter Beck-Lauritzen, Morten Larsen, Niels Jacobs, Kim Morten Nissen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja, uden Kinas medvirken i kampen for Ukraine, må vesten allerede nu stoppe det økonomiske samarbejdet med Kina. Jo kvikkere sådan tiltag kommer, desto bedre kan vi gøre håb om at få Kina på ret kurs.

Og sådant et kursskifte vil kræve Europas fulde opbakning! Den har vi ikke set tegn på endnu - Men måske bag kulisserne? Man kan bare håbe.

Peter Beck-Lauritzen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Vi ligger som vi har redt.
Rusland kan vi åbentbart ikke stole på eller arbejde med.
Rusland vil herske.
Kina vil også hersker rollen, og vi har i profitten navn givet dem alt vores teknologi og knowhow.

Peter Kronborg, Søren Kristensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Xi og Putin er i verdensklasse i alternative fakta, så tænk.

Torben Siersbæk og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kina fremfører, at det er en skandale, at vesten har indført sanktioner, da det kun rammer den russiske befolkning! Så har Kina valgt side. De er, som Putin, ligeglade med de overfaldne i Ukraine, og begge er ligeglade med fastlagte grænser og konventioner.
Vi må derfor behandle Putin og Xi ens, som "verdens-bøller"! Sanktioner og boykot!

Torben Siersbæk, Jørgen Munksgaard, Lars Hansen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Den nuværende situation er ikke overraskende for alle; dette foredrag er syv år gammelt:

https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4&ab_channel=TheUniversityofCh...

Et kort referat af videoen: USA/Nato/EU har i årevis, med en alt for optimistisk/naiv udenrigspolitik, provokeret Putin over i et hjørne, hvor krig er et sandsynligt udkomme. Fordi, som professoren siger, Putin er et 19-hundredetals-menneske, der mistænker alt og alle, mens amerikanere og europæere er for godtroende/naive, når vi her i det 21. århundrede tror at alle nationer dybest set velkommer demokrati. Hans pointe er, at det gør hverken kineserne eller russerne, hvorfor vi igen og igen lige siden globaliseringen blev et begreb, er gået (katastrofalt red.) galt i byen med vores korstog.

Men for nu, trods alt, også at være lidt konstruktiv og fremadrettet. Hvilket jeg synes man bør være, om ikke andet så af principielle årsager.

Så altså: her er mit forslag til en hurtig fredsløsning: Luhandonetsk + Crimera går til russerne og resten til et neutralt Ukraine, garanteret af FN med en ægte garanti, hvor hammeren falder hvis fx russerne begynder på deres mopperi igen. Et eller andet sted skal man jo trække en grænse og den krig skulle være stoppet allerede i går.

Peter Beck-Lauritzen

NB: - tror ikke Ukraine vil bortgive ca. 40% af deres gasfelter, som netop ligger i Lugansk/Donetsk området.
Glem kompromisser med Putin. Ukraine returnerede deres atom våben til Putin, mod frihed! Putin er utroværdig og Xi ville jeg ikke stole på heller. Er vi ved at polarisere verdenen?

Torben Siersbæk, Torben Lindegaard og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

Kina har vel også Taiwan i tankerne?

jens christian jacobsen

Peter Beck Lauritzen
Har Ukraine leveret a- våben tilbage til Rusland? Så har de da glemt at aflevere de fleste. Ukraine har verdens 3. største lager af a-sprænghoveder (2016).

Jeg kunne forestille mig de amerikanske forhandlere, af kineserne, blev opfattet så arogante, kineserne efterfølgende trak en streg i sandet.

Nu fremkommer så de sædvanlige gætterier her på forum om hvem der gør hvad og hvorfor.
Mit gæt er kineserne øjner chance for at investere i, og opkøbe naturalier hos russerne og derfor knytter sig tættere.
Derudover opfatter kineserne nok også amerikanerne som de mest aggressive og største bump på vejen imod en ny verden (som kineserne ser den), hvor kapitalismen ganske enkelt må efterlades i fortiden.

Dennis Tomsen

@Jens Christian Jacobsen
Alle overført til Rusland per 2012:
https://www.nti.org/analysis/articles/ukraine-nuclear-disarmament/

Torben Siersbæk

@Søren Kristensen - 20. marts, 2022 - 17:11

"Så altså: her er mit forslag til en hurtig fredsløsning: Luhandonetsk + Crimera går til russerne og resten til et neutralt Ukraine, garanteret af FN med en ægte garanti, hvor hammeren falder hvis fx russerne begynder på deres mopperi igen. Et eller andet sted skal man jo trække en grænse og den krig skulle være stoppet allerede i går"

Eller mao.: Ukraine er ikke en suveræn stat?

Seriøse FN-aktioner kræver at ingen af Sikkerhedsrådets faste medlemmer stemmer imod.
Hvordan tror du Rusland vil stille sig til at FN skal lade en hammer falde?
Jeg tror de vil sige pænt nejtak (eller måske grimt).

"Derudover opfatter kineserne nok også amerikanerne som de mest aggressive og største bump på vejen imod en ny verden (som kineserne ser den), hvor kapitalismen ganske enkelt må efterlades i fortiden."

Kineserne er, som russerne, udsat for sanktioner og omgivet af amerikanske baser - og har klare interesser i at bryde det amerikanske politiske, økonomiske og militære hegemoni. Et faktum, som ikke burde komme bag på folk der kan se, og har noteret sig, den ekstreme, kriminelle og autoritære dominans, som USA i mange årtier har udsat lande/befolkninger for over hele kloden. Det giver sig selv at voldsmanden selv vil blive udfordret af andre voldsmænd, og før eller siden gå omkuld, men desværre er det ikke lykkedes, trods mange kræfters forsøg på dette, at få pacifisme og en moden, opbyggelig og intelligent konfliktløsningsstandard integreret i verdensordenen. Tværtom er selvtægt efterhånden den gældende metodologi.

Birgitte Nielsen, nils valla, John Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Peter Beck- Lauritzren
Det er rigtigt at ukrainerne i 1993 eller 1994 lod russerne nedtage og vistnok destruere 49 SS-24 ballistiske missiler. Med USAs billigelse. Men de havde desuden et antal ældre SS-14 som jeg ikke har kunnet finde bekræftelse på er fjernet.
Det er spændende tider vi lever i.

Martin Sørensen

vi skal ha rejst en gravsten, her hviler globaliseringen født den 09.11.1989 død den 24.02.2022.

Velkommen til den post globaliserede verden, Sådan her er scenariet i denne nye verdens orden.

En verden hvor renundans og resisentes har afløst just in time og lean

først sikkerhed, rusland og Kina vil slå pjalterne sammen, og vi vil se en delvist varm/ kold krig, ( måske er det gamle hit fra Katy Perry - Hot N Cold kan forklare det lidt).
vi vil gå fra små krige som den vi ser i ukraine, til relativt fred i perioder mellem demokratierne og autokratierne, rusland og kina. & co.

Grundreglen er simpel er du medlem af NATO så er du relativ sikker er du ikke ja så er du FUBAR, derfor bliver finland og sverige NATO medlemmer ASAP ,

økonomi i den post globaliserede verden

Vi vil se en global genlokalisering af produktions basen, og det vil give følgende senarie, provinsen i vores lande vil blomstre op. som ikke set siden 1960ne og storbyerne, vil visne langsomt som vi bevæger os væk fra logikken fra richard floridas bog, den kreative klasse, og væk fra hjerneblødningen om psudoarbejde og tanken om at man skal ha en kandidat grad for at kunne klare sig i livet. vi vil se erhvergsskolerne i provinsen blomstre op sammen med produktions virksomhederne, og renten vil i enden knuse boligfesten i storbyerne, og sende os ud i et helt andet senarie, end det vi trode vi kendte, rigtigt mange med fast egendom i storbyerne vil side som teknisk indsolvente, med milion gæld på engdomme der kun er en brøkdel af den lånteværdi værd.

Det vil ændre vores bosætnings mønster totalt. strømmen til storbyerne forsvinder som produktonen i provinsen opstår. så der bliver "party i provinsen "

Energi og fødevare forsyningen,

vi vil arbejde mod selvforsyning der er selvforsyning helt enkelt det vi stræber imod. mad fra langbortistan bliver uncool. og det var så den veganer fest. mens vi dog vil spise mindre kød, og fra lokale producenter hele tanken om at alt skal pakkes i små pakker vil forsvinde med denne, logik, energi er det samme, her vil lokalt produceret vedvarende energi erstatte olie kul og naturgas.

finansverden,

krisen der opstår når milliarder forsvinder i boligværdi i storbyerne, vil udløse en meget seriøs ny finanskrise men det bliver en mærkelig krise uden arbejdsløshed, der bliver ganske enkelt et krav om at de ultra rige skal betale mere i skat, så logikken fra den neo liberale hjerneblødning vil forsvinde totalt. vi vil se en topskat på minimum +80% og langt højere skatter på aksie gevinster og med tiden også fast egedom, gælden vil ganske enkelt blive afskrevet. og det vil koste milliarder af vores enorme pensions formuer. vi vil ikke miste jobbet. fordi den demografiske udvikling gør at vi har mange ældre og få unge, men vi kommer til at arbejde et par år mere og psudoarbejde vil helt forsvinde, med denne krise. mens vi faktisk måske kan sænke arbedstiden i samme process og holde et par ugers ferie mere, for at stimulere økonomien. stakflaktionen vil få renten til at eksplodere,. og i enden vil det underminere boligpriserne i de store byer, og udligne den forskel der er mellem land og by.

Ferier, og fritid.

harzen bliver igen top destinationen for os, hvis vi rejser udenlands, på ferier som vi rejste på ferie i 1980ne bliver ganske enkelt den verden der vender tilbage, så det bliver Bornholm og ikke Bangkok.vi vil faktisk se 1970-80ne genopstå på en anden form. den globale genlokalisering vil ændre vores perspektiv, og vi vil se gælden i det lokale i det nære, men naturliigvis vil vi stadig rejse til spanien ganske som med Olesen Banden, og det er faktisk et sted vi kan stimulere økonomien til ny vækst. da vi nu vil bruge flere, hjemme og ikke ude. derfor vil økonomien hvor vi skal arbede et par år mere, også betyde, at vi vil holde flere ferier og få flere fridage vi stopper bare senere med at arbejde.

Elbiler med camping vogne erstatter globetrotteren,

Måske lyder det hele bekendt og det er det også for vi vil vende tilbage til et liv der ligner det vi forlod, i 1960-80ne. måske vil det betyde at vores BNP falder men det positive er at fødselstallet vil stige med denne forvandling, som vi flytter fra små lejligheder i storbyen ud i provinsens Patricia villaer og parcelhuse. der vil blive en generation. post globalisering, som vil blive den nye store generatiion.

vi vil få et par hårde år nu i processen mod denne nye stabile situation især bliver krisen i storbyen, hård ja træls, for mange, denne her gang bliver man nødtil at afskrive gæld. og afskrive gæld big time. men det er i hele den vestlige verden, der vil se denne forvandling af økonomien mod en global genlokalisering, som er en mere renundat og ressisent økonomi.

vesten vil ikke åbne sig på samme måde igen med en ny globalisering hvis de autokratiske lande vil opleve. et forår der vælter regimerne, de vil også ende med at være genlokaliserde økonomier.

Globaliiseringen døde den 24.02.2022 og det er usædelig omgang med lig, at dyrke globaliseringens logik i eftertiden. Kina vil ALDRIG ALDRIG ALDRIG vælge vesten da det er at frasige sig hele fundamentet i CCP.

@ Martin Sørensen.

Den ene generations mindestene bliver den næstes nedrivningsprojecter. :-)