Leder

Den grønne skattereform tager godt fat, men freder den tungeste industri

Alle skal betale, men nogle får pengene igen. Det gælder eksempelvis Aalborg Portland, der slipper billigt i regeringens grønne skatteudspil
Skatteminister Jeppe Bruus (S), klimaminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup deltog onsdag i præsentationen af udspillet til en grøn skattereform.

Skatteminister Jeppe Bruus (S), klimaminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup deltog onsdag i præsentationen af udspillet til en grøn skattereform.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Udland
21. april 2022

Onsdag præsenterede S-regeringen sit udspil til en grøn skattereform, der er det tungeste og mest omfattende instrument i forhold til at nedbringe udslippet af CO₂ i Danmark og nå målet om 70 procent reduktion i 2030. I alt vil skattereformen mindske Danmarks udslip med 3,7 mio. CO₂ årligt.

Udspillet fra regeringen kommer to måneder efter, at en ekspertgruppe præsenterede tre modeller for en skattereform.

Og – måske ikke så overraskende – har regeringen valgt den model for en skattereform, der freder de største og tungeste CO₂-udledere. Det gælder ikke mindst den italienskejede cementproducent Aalborg Portland, der alene står for omkring fire procent af Danmarks samlede udledninger af drivhusgasser.

Den valgte model betyder, at alle virksomheder kommer til at betale en CO₂-afgift. Ved første øjekast ser det ud til, at virksomheder der står uden for EU’s kvotesystem, slipper billigst. Det er eksempelvis virksomheder inden for produktion og services, og de kommer med det nye skatteudspil til at betale en pris på 750 kroner per ton CO₂.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Putins fredselskende Rusland vil sikkert levere al den cement, vi har brug for. Med rabat og fri fragt.