Leder

Macrons valgsejr er en triumf uden glans

Emmanuel Macron vandt kun, fordi de fleste franskmænd ikke kunne se hans modkandidat som ny præsident. Største udfordring i hans anden periode bliver at forsone franskmændene med en politisk klasse, der vækker dyb folkelig mistro
Marine Le Pens satsning på at italesætte almindelige menneskers konkrete hverdagsproblemer og utryghed gav hende fremgang ved søndagens præsidentvalg, men ikke nok til at vinde præsidentposten. Mandag aften annoncerede Le Pen, at hun genopstiller til det franskeparlementet, hvortil der er valg i juni. 

Marine Le Pens satsning på at italesætte almindelige menneskers konkrete hverdagsproblemer og utryghed gav hende fremgang ved søndagens præsidentvalg, men ikke nok til at vinde præsidentposten. Mandag aften annoncerede Le Pen, at hun genopstiller til det franskeparlementet, hvortil der er valg i juni. 

THOMAS SAMSON

Udland
26. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Frankrig rejste igen sin ’republikanske’ beskyttelsesvold: Den liberale Emmanuel Macron satte sig igennem imod højrenationalisten Marine Le Pen og fik sin anden periode som første franske præsident i 20 år. Og sejren blev ikke så marginal, som det tegnede til. 58,5 procents tilslutning er et ganske solidt mandat.

Ingen må selvfølgelig ligge under for illusioner: Genvalg fik han kun, fordi en tilpas stor del af vælgerne i sidste ende ikke kunne få sig selv til at udskifte ham med modkandidaten. At det for et stort vælgersegment var et valg mellem pest eller kolera, er åbenlyst. Men i sidste ende var l’énarque – den superelitære teknokrat – altså at fortrække frem for le facho – den demagogiske ’fascist’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her