Leder

Mens den økonomiske situation forværres, er Tunesien fanget i en dyb politisk krise

Den voksende politiske uro har efterladt Tunesien på usikker grund i en tid, hvor det der er mest brug for, er et stabilt politisk system til at håndtere de enorme økonomiske udfordringer, landet har
Tunesiens præsident Kais Saied har udstedt et dekret om at opløse parlamentet. Den deraf følgende politiske krise sker på et tidspunkt, hvor Tunesien har store økonomiske udfordringer, der har stået på længe.

Tunesiens præsident Kais Saied har udstedt et dekret om at opløse parlamentet. Den deraf følgende politiske krise sker på et tidspunkt, hvor Tunesien har store økonomiske udfordringer, der har stået på længe.

Fethi Belaid

Udland
4. april 2022

Sent onsdag aften udstedte Tunesiens præsident Kais Saied et dekret om at opløse parlamentet, som har været suspenderet siden juli sidste år.

Udmeldingen kom få timer efter, at et flertal af landets parlamentsmedlemmer havde vedtaget et lovforslag om at suspendere de ekstraordinære foranstaltninger, som præsidenten indførte for omkring otte måneder siden, der tilsidesatte den demokratiske forfatning fra 2014 og gav ham ekstraordinære beføjelser. Det skete under et virtuelt møde, hvor omkring 124 af de 217 medlemmer deltog og dermed trodsede præsidentens suspendering.

Det var første gang siden i sommer, at der blev afholdt et formelt møde. Særligt for mødet var, at der deltog medlemmer fra flere forskellige partier og ikke kun dem, der fra dag ét har været imod Kais Saied såsom det islamistiske parti Ennahda. Det understreger, at der er en stigende modstand mod præsidenten, der udfordrer hans legitimitet. Men om det er nok til at presse ham og ændre det greb, han har taget om magten, er meget usikkert.

Præsidentens handling er den seneste i rækken af tiltag, der truer Tunesiens demokrati, og det er en dybt bekymrende udvikling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her