Leder

I pakistansk politik vinder militæret hver gang

Imran Khan måtte i weekenden træde tilbage som Pakistans premierminister. Økonomiske kvaler har længe tæret på den tidligere kricketstjernes popularitet, men som så ofte før i pakistansk politik var militærets støtte den afgørende faktor
Den pakistanske premierminister Imran Khan blev søndag afsat ved en mistillidsafstemning i parlamentet. På billedet demonstrerer nogle af hans støtter i Islamabad i Pakistan efter afstemningen.

Den pakistanske premierminister Imran Khan blev søndag afsat ved en mistillidsafstemning i parlamentet. På billedet demonstrerer nogle af hans støtter i Islamabad i Pakistan efter afstemningen.

Akhtar Soomro/AS/Ritzau Scanpix

Udland
12. april 2022

I ugevis har Imran Khan kæmpet for at overleve på posten som Pakistans premierminister. Sent lørdag aften stod det klart, at slaget var tabt. Med hjælp fra afhoppere fra Khans eget parti lykkedes det oppositionen at vælte ham ved et dramatisk mistillidsvotum i parlamentet.

Siden Pakistan opnåede selvstændighed i 1947, har ingen premierminister formået at sidde i en hel embedsperiode. Med tre år og syv måneder kom Imran Khan tæt på. Men også denne gang blev forholdet mellem den civile regering og militæret afgørende.

Pakistans generaler har enten direkte eller indirekte kontrolleret landet det meste af dets eksistens. I pakistansk politik er militæret etablissementet. Det var netop opbakning fra den kant, der gjorde det muligt for den tidligere kricketstjerne at manøvrere uden om de traditionelle fløje i det politiske landskab og overtage magten i 2018. Khan slog sig op på at ville skabe et nyt Pakistan. Han lovede mere velfærd og mindre korruption og lagde en hård linje over for USA. Men de økonomiske løfter er ikke blevet indfriet.

Den pakistanske valuta er på sit laveste i forhold til dollaren nogensinde, mens inflationen er tårnhøj. Siden starten af 2020 er fødevarepriserne steget med 23 procent. Det har tæret på regeringens popularitet i befolkningen og på støtten fra militæret.

Samtidig var Imran Khan sen til at vælge side i en strid mellem de væbnede styrkers øverstbefalende og lederen af den pakistanske efterretningstjeneste. Hærchefen, der endte med at vinde magtkampen, har desuden givet udtryk for utilfredshed med regeringens udenrigspolitiske prioriteter, hvor Khan har lagt sig tættere op ad Rusland og Kina.

Offer for et komplot

Meget tyder på, at den militære ledelse på den baggrund gav Khans politiske modstandere grønt lys til at underminere hans position i parlamentet. Mandag kunne oppositionsleder Shehbaz Sharif derfor overtage titlen som premierminister. Han er bror til Nawaz Sharif, der tre gange har været premierminister.

Khan påstår, at han er blevet offer for et komplot udtænkt af USA og kalder sine modstandere for skurke, tyve og forrædere. Siden weekendens mistillidsvotum har hans tilhængere holdt store demonstrationer i flere byer. Hans håb er, at protesterne vil presse oppositionen til at udskrive et hurtigt valg. Alternativt skal der senest holdes valg til efteråret.

Hvorvidt Imran Khan kan gøre sig forhåbninger om et comeback afhænger også af, hvor dybt konflikten med militæret stikker. Pakistansk politik kan være rodet og omskifteligt. Militærelitens indflydelse på de politiske processer er det eneste faste holdepunkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her