Leder

Slut med eftergivenhed over for Orbán

EU er tvunget til at lukke pengehanen for Ungarns regering. For hvis det »illiberale demokrati« spreder sig, vil det gøre hele lande uregerlige og smadre EU’s grundlag i en tid, hvor samarbejdet er vigtigere end nogensinde
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har for fjerde gang sat sig på et absolut flertal, der giver frie hænder til at skabe forfatningsændringer. På billedet gør han klar til at afgive sin stemme ved valget den 3. april.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har for fjerde gang sat sig på et absolut flertal, der giver frie hænder til at skabe forfatningsændringer. På billedet gør han klar til at afgive sin stemme ved valget den 3. april.

Ferenc Isza/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
5. april 2022

Et parlamentarisk »superflertal«?

Det lyder praktisk og effektivt. Men i Ungarn er det en løbende demokratisk katastrofe, som EU akut er tvunget til at stoppe, hvis EU skal bestå som statsfællesskab baseret på fælles ret.

Viktor Orbán har for fjerde gang sat sig på et absolut flertal, der giver frie hænder til at skabe forfatningsændringer og fortsætte sammensmeltningen af partiet Fidesz med den ungarske stat: En politisk styring af de ungarske domstole og statsmedier gør efterhånden Orbáns »illiberale system« så urørligt, at ngo’en Freedom House med rette er holdt op med at kategorisere Ungarn som et egentligt demokrati.

Og endnu værre for EU: Siden 2010 har Fidesz indrettet et kleptokrati med en omfattende korruption, hvor vi som EU-borgere er til grin for vores egne penge.

Vi må her se ud over vores indholdsmæssige forbehold: At Orbán var et forbillede for Trump. At han i årevis har været bonkammerat med Putin. Og at han har satset på russisk energi og atomteknologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"»Hvis vi lader det her fortsætte, vil vi om få år have medlemslande i hjertet af EU, som ikke længere kan styres med retsstatslige midler,« mener hun. Logikken er klar: Med en politisk kapring af retsstaten er der ingen domstole, investorer eller politiske netværk i EU, der vil kunne stole på Ungarn."

Ja, sådan ser det ud.

Let her go!

Det kan godt være, Ungarn senere vil blive klogere - det må de så finde ud af at håndtere.
Om de så vil inkluderes i den kommende Putin-union eller ej.

Holger Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Er det ikke underlig, at EU har fundet sig i Ungarns måde at opføre sig på, så længe.? Ubegribelig hvad EU vil med en sådan "skrammel-stat." Hvorfor vil EU absolut samle på besværligheder & bøwl.? Lad de stater smutte, som ikke vil holde, de løfter, som de højtidelig underskrev, da de blev medlem af EU. Hvor længe skal halen logre med hunden. ? ? ?

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Kleptomanen Urbán skal ikke have så meget som en 1 øre, da han har ry for, at stoppe dem i egne lommem, og da han har bestemt sig for, at har ikke vil følge EU ret, men kun sin egen rettighed. Han er samtidig åbenbart ved, at efterligne Putin, hvorfor slutter han så ikke under russiske faner, Ungarn er jo en tidligere russisk landområde. Han mener at Putin er han ven, men jeg tror, at hvis Putin fik magt som agt, så blev Ungarn igen russisk område, men Nato, som Orbán åbenbart er lige glad med er i vejen. Orbán vil jo ikke i krig, men hvad gør han så, hvis Nato bliver tvunget ind i krigen, grundet måske angreb påUngarn? Vil han så stadig være passiv?
Jeg mener, at EU´s pengekassen skal lukkes helt i med høngelås og hele gøjemøget, som Bank Of Englsnd, for Ungarn. De vil køre efter deres egne regler, og med Putin´s metoder, derfor hører de ikke hjemme i EU, og er derfor heller ikke berettiget til at modtage 1 øre. EU kanåvenbart ikke smide Ungarn ud af EU, men gør livet så surt for kleptomanen at han selv forlader EU. Han kan for min skyld tage Putin i hånden, og flytte op på yderspidsen af Sibirien, så laver de måske ingen ulykker så længe.

Peter Beck-Lauritzen

Hiv nu den havkat/Orban op af hyttefadet/EU!

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det ville være oplagt at stritte Ungarn ud af EU;
men det kan så ikke lade sig gøre.

Så må vi lukke for pengehanen, som du skriver.

Håbet er, at Ungarn så helt selv daffer ud af EU -
det kan kun gå for langsomt.