Leder

Efter corona: Et mere utilregneligt Kina

Under partichef Xi Jinpings ledelse sætter ideologi og stormagtsdrømme retningen for Kina. Koste hvad det vil. Selv verdenssundhedsorganisationen, der ikke ligefrem har ry for at være kinakritisk, afviser den kinesiske coronastrategi
Op mod 300 millioner kinesere lever nu under en eller anden form for lockdown dikteret af en logik, den kinesiske ledelse har svært ved at bakke ud af.

Op mod 300 millioner kinesere lever nu under en eller anden form for lockdown dikteret af en logik, den kinesiske ledelse har svært ved at bakke ud af.

Noel Celis

Udland
16. maj 2022

Hvis coronapandemien er et maraton, har Kina ramt muren på den sidste kilometer. Ifølge det japanske finanshus Nomura er omkring 300 millioner mennesker i 40 byer under hel eller delvis nedlukning. Selv verdenssundhedsorganisationen WHO, der ikke ligefrem har ry for at være Kina-kritisk, siger nu direkte, at den kinesiske strategi om at kontrollere selv mildere og ultrasmitsomme varianter er hovedløs.

»Vi mener ikke, at det er en holdbar løsning, når man tænker på, hvordan virusset opfører sig, og hvad vi forventer os i fremtiden,« udtalte WHO-chef Tedros Ghebreyesus tidligere på ugen om den kinesiske nultolerancepolitik. Et budskab, der prompte blev censureret i Kina.

Efter to år stort set uden corona i samfundet sidder den kinesiske ledelse fast i en klemme, den selv har skabt. Landets restriktive pandemistrategi betyder, at der stort set ingen immunitet fra naturlig smitte er i befolkningen. Samtidig gør en lav vaccinerate blandt ældre kinesere og brugen af mindre effektive vacciner det svært at åbne op. Kommunistpartiets insisteren på udelukkende at benytte kinesiske vacciner fremstår i dag forfejlet og arrogant.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her