Leder

Erdogan »vil aldrig« tvangshjemsende syriske flygtninge

Tilstedeværelsen af fire millioner syrere i finanskriseramte Tyrkiet har skabt massive spændinger de seneste uger. Men nu fejer Erdogan sine modstandere af banen: »Jeg kommer aldrig til at sende syrerne hjem,« siger han
Syriske mødre kigger en bunke med gratis tøj igennem i Istanbul.

Syriske mødre kigger en bunke med gratis tøj igennem i Istanbul.

Erdem Sahim/Ritzau Scanpix

Udland
11. maj 2022

Presset på præsident Recep Erdogan har været massivt de seneste uger. Flere og flere tyrkere har tilsluttet sig den flygtningefjendske stemning, der hersker i landet. Hadforbrydelser har været stigende. I hovedstaden Ankara har der været optøjer, i byen Izmir er tre syriske mænd døde efter ildspåsættelse af deres ejendom, og i Istanbul blev en syrisk flygtning stukket ned på åben gade.

Sidste uge gik en xenofobisk kortfilm på ni minutter produceret af en ultranationalistisk oppositionspolitiker viralt i Tyrkiet. I kortfilmen må en aspirerende tyrkisk læge acceptere rollen som rengøringsmand på et hospital, fordi syrerne har overtaget hele sundhedssektoren.

I mellemtiden har lederen af landets største oppositionsparti, Kemal Kılıçdaroğlu, officielt gjort flygtningespørgsmålet til sin mærkevare. Hvis Det Republikanske Folkeparti (CHP) kommer til magten, vil han samarbejde med Syriens præsident Bashar al-Assad om at sende syrerne hjem.

Erdogan har også været meget tæt på at bøje sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Nemlig!
Underlige tider: først måtte jeg bifalde Marie Krarups holdning til ikke at kappe alle bånd til alt russisk, samt til at oversætte Putins taler teksttro og ufarvet af folketingsflertallet, og nu må jeg indrømme Erdogan point for at tage den rigtige beslutning… Men o.k., det er faktisk i god tråd med min grundindstilling om at rumme flere farver end s/h, og at overholde menneskerettighederne, modsat hvad jeg ser omkring mig fra regeringens side p.t.

Henriette Lund, Solveig Neubert, erik pedersen, Alan Frederiksen, fin egenfeldt og Peter Bryde Poulsen anbefalede denne kommentar
Ove Skildal Nielsen

Normalt er jeg ikke fan af Erdogan, men, uanset motiverne, det her er et synspunkt, der fremkalder respekt.