Leder

FN risikerer at blive en brik i Kinas propagandanummer

FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, er i Kina for at undersøge undertrykkelsen af det uighuriske mindretal. Men hun vil blive præsenteret for en potemkinkulisse, og FN risikerer at blive hevet ind som medsammensvoren i et kinesisk forsøg på at dække over menneskerettighedskrænkelser
Uighurer bevogtes af politiet i et arresthus i Xinjiang. Her anklages Kina for at have indespærret over en million uighurer inden for de seneste år, og i denne uge har et kæmpe læk af hackede filer fra politiet i Xinjiang underbygget anklagerne.

Uighurer bevogtes af politiet i et arresthus i Xinjiang. Her anklages Kina for at have indespærret over en million uighurer inden for de seneste år, og i denne uge har et kæmpe læk af hackede filer fra politiet i Xinjiang underbygget anklagerne.

Ritzau/Scanpix

Udland
28. maj 2022

Nu gik vi her og troede, at Kina var et af de mest undertrykkende regimer i verden. Men sådan forholder det sig åbenbart slet ikke. Tilsyneladende går det fremragende for de kinesiske menneskerettighedsforhold. Kritikerne bør skamme sig.

FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, overrakte ikke andet end ros, da hun under sit nuværende seks dage lange besøg i Kina var i samtale med præsident Xi Jinping.

Menneskeretschefen udtrykte »beundring for Kinas indsats og resultater«, når det kommer til »beskyttelsen af menneskerettighederne«.

Forholdene i Kina fik FN’s blå stempel.

I hvert fald ifølge den version, som den kinesiske regering og kommunistpartiets medier fortalte til den kinesiske befolkning og omverdenen.

Men det viste sig at være en ublu løgn.

Ganske usædvanligt har FN været nødt til at komme med en kontramelding, da Bachelet var blevet lagt ord i munden af det kinesiske propagandaapparat. Der blev udsendt en »præcisering« fra Bachelets kontor med hendes »faktiske bemærkninger« i mødet med Xi Jinping.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Interessant at se, hvordan Information fordrejer hvad andre - og mere vægtige medier - siger om Bachelets udtalelser før og efter 'fejciteringen' i kinesiske medier.
Iflg. New York Times havde Bachelet kun lidt at sige til kinesisk hvidvaskning (?) af hendes udtalelser: 'Ms. Bachelet’s few public comments have been largely nonconfrontational. '
Gøttske er sikkert en ivirig og daglig læser af NYT. Han får Bachelets korrektiver til at være noget der '...på nogen måde kunne forstås eller misforstås som ros af menneskerettighedsforholdene i Kina.' Men var udtalelserne 'noncronfrontational?'
Hvad sagde Bachelet rent faktisk, der korrigerede kinesisk propaganda, Gøttske? Har du oplysninger, som du vil dele med dine læsere?

Søren Kristensen

Et er teori, noget andet er praksis. Derfor er menneskerettigheder ikke det samme overalt i verden og derfor bliver vi europæere langt mere anfægtet af forhold i Ukraine end fx dem i Palæstina eller Kina, for den sags skyld. Det er der ikke noget unaturligt ved, for empati kræver genkendelighed og vi skal kunne splejle os i dem der skal gøre sig fortjent til vores empati. Sådan er det bare. Det er også derfor umenneskeliggørelse er det første trin i udryddelse. Det begynder med at du ikke længere har et hjem eller et land du kan identificere dig med og så tager vi den derfra.

Martin Gøttske

Hej Jens Christian Jacobsen

Jeg har ikke skrevet, at Bachelets udtalelser var konfrontatoriske eller at hun har været synderligt kritisk over for Kina (det har hun nemlig ikke været), så kan ikke se modsætningen til den udlægning i New York Times, som du henviser til.
Jeg skriver til gengæld, at Bachelets kontor udsendte en erklæring, som havde til formål at præcisere, hvad hun rent faktisk sagde til Xi Jinping, da det hun faktisk sagde og den måde det blev udlagt af Kina ikke stemmede overens. Og i det hun faktisk sagde var der intet, der kunne forstås eller misforstås som ros af menneskerettighedsforholdene i Kina.
Hun havde specifikt ikke udtrykt »beundring for Kinas indsats og resultater«, når det kommer til »beskyttelsen af menneskerettighederne«, som den kinesiske side ellers havde påstået.
Så den kinesiske propagandaversion er dermed ikke korrekt ifølge Bachelet. Det er det, som Bachelet korrigerede.
Her er de kommentarer, som Bachelets kontor siger, hun havde til Xi Jinping:

“I have been committed to undertaking this visit – the first visit by a UN Human Rights High Commissioner to China in 17 years – because for me, it is a priority to engage with the Government of China directly, on human rights issues, domestic, regional and global. For development, peace and security to be sustainable – locally and across borders – human rights have to be at their core.
“China has a crucial rule to play within multilateral institutions in confronting many of the challenges currently facing the world, including threats to international peace and security, instability in the global economic system, inequality, climate change and more. I look forward to deepening our discussions on these and other issues, and hope my Office can accompany efforts to strengthen the promotion and protection of human rights, justice and the rule of law for all without exception.”

jens christian jacobsen

Martin Gøttske - tak for svar.
Mit indlæg var uklart kan jeg se. Jeg mente bare, at NYT ikke kunne se at hendes (kontors) korrektiver til den kinesiske stats udlægning var andet end 'nonconfrontationel.' Det er jeg enig i.
Og jeg har altså også svært ved at se, at dit citat fra hendes kontor specifikt skulle gå i rette med udlægningen om at hun 'roser' menneskerettighederne i Kina/Xinjiang. Det fremstår mere som 'diplomacy in progress.' Som sniksnak. Og ikke ret meget andet.
Hvis jeg nu var perfid, ville jeg mene at både du og Kina fejltolker og misbruger Bachelet. Men det er jeg ikke.