Leder

De Grønne pisker Olaf Scholz fremad med ubehagelige sandheder. Gudskelov er det ikke omvendt

I Tyskland fortsætter De Grønne deres optur med en klar kurs mod Putin og en pragmatisk men målrettet udfasning af fossil energi. Dermed kan de fortsat dirigere mere rundt med Olaf Scholz’ SPD og det liberale FDP end omvendt. Det er et held for hele Europa
Udenrigsminister Annalena Baerbock (på billedet) og energi- og klimaminister Habeck er de to mest populære tyske politikere. I Berlin og Europa leverer de en uprætentiøs kommunikation, der er både forklarende, forhåbningsfuld og tvivlende over for tidens tunge dilemmaer.

Udenrigsminister Annalena Baerbock (på billedet) og energi- og klimaminister Habeck er de to mest populære tyske politikere. I Berlin og Europa leverer de en uprætentiøs kommunikation, der er både forklarende, forhåbningsfuld og tvivlende over for tidens tunge dilemmaer.

Imago/Ritzau Scanpix

Udland
21. maj 2022

’Scholz-effekten’ afgjorde valget, da tyskerne i efteråret skulle vælge mellem to svage kanslerkandidater fra de kriseramte folkepartier CDU og SPD. Annalena Baerbock fra De Grønne fik derimod aldrig en chance.

Det tager hendes parti nu revanche for. Udenrigsminister Baerbock og energi- og klimaminister Habeck er de to mest populære tyske politikere. I Berlin og Europa leverer de en uprætentiøs kommunikation, der er både forklarende, forhåbningsfuld og tvivlende over for tidens tunge dilemmaer.

I meningsmålingerne er De Grønne derfor oppe på siden af SDP. Og efter triumfer ved valgene i Schleswig-Holstein og Nordrhein-Westfalen styrer De Grønne sammensætningen af de to delstatsregeringer.

Svækket lyskrydsregering

Omvendt er der nedtur til det liberale FDP, hvis statsskepsis og markedsfetichisme rimer dårligt på krigsomvæltninger, klimakrise, energiomstilling og inflationsstyring. Også SPD har atter lagt ryg til vælgerprygl i de to delstater – nederlag, som dels har regionale årsager og dels grunder i Olaf Scholz’ elendige kommunikation og tøvende zigzagkurs om våben til Ukraine og energi fra Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Oliesanktionerne er måske en dårlig ide.

Skal Rusland svækkes økonomisk via olie, skal olien falde i pris. Det kan kun ske ved at oversvømme markedet, fremfor at forbyde køb fra en kilde.

Men det har naturligvis sine politiske forhindringer.