’Scholz-effekten’ afgjorde valget, da tyskerne i efteråret skulle vælge mellem to svage kanslerkandidater fra de kriseramte folkepartier CDU og SPD. Annalena Baerbock fra De Grønne fik derimod aldrig en chance.
Det tager hendes parti nu revanche for. Udenrigsminister Baerbock og energi- og klimaminister Habeck er de to mest populære tyske politikere. I Berlin og Europa leverer de en uprætentiøs kommunikation, der er både forklarende, forhåbningsfuld og tvivlende over for tidens tunge dilemmaer.
I meningsmålingerne er De Grønne derfor oppe på siden af SDP. Og efter triumfer ved valgene i Schleswig-Holstein og Nordrhein-Westfalen styrer De Grønne sammensætningen af de to delstatsregeringer.
Svækket lyskrydsregering
Omvendt er der nedtur til det liberale FDP, hvis statsskepsis og markedsfetichisme rimer dårligt på krigsomvæltninger, klimakrise, energiomstilling og inflationsstyring. Også SPD har atter lagt ryg til vælgerprygl i de to delstater – nederlag, som dels har regionale årsager og dels grunder i Olaf Scholz’ elendige kommunikation og tøvende zigzagkurs om våben til Ukraine og energi fra Rusland.
Oliesanktionerne er måske en dårlig ide.
Skal Rusland svækkes økonomisk via olie, skal olien falde i pris. Det kan kun ske ved at oversvømme markedet, fremfor at forbyde køb fra en kilde.
Men det har naturligvis sine politiske forhindringer.