Leder

Valget af Hongkongs nye leder er salt i såret for byens demokratibevægelse

Beijing har udpeget politimanden John Lee som ny politisk øverstbefalende i Hongkong. Han står for stabilitet og loyalitet over for kommunistpartiet og er en forhadt skikkelse i demokratibevægelsen
Uden konkurrence til posten blev den forhenværende politimand, John Lee, i weekenden udnævnt til ny leder af Hong Kong.

Uden konkurrence til posten blev den forhenværende politimand, John Lee, i weekenden udnævnt til ny leder af Hong Kong.

Lam Yik Fei

Udland
10. maj 2022

Søndag fik 7,5 millioner indbyggere i Hongkong ny politisk leder. Han hedder John Lee og modtog 99 procent af stemmerne til posten som chief executive. Valgsejre med nordkoreanske cifre vil altid være forbundet med tvivlsomme valghandlinger, og Hongkong anno 2022 er ingen undtagelse. John Lee blev udpeget af en Beijing-venlig valgkomité bestående af 1.500 medlemmer. Sejren kom derfor i hus med en stemmeprocent svarende til 0,02 procent af befolkningen. Og med John Lee som den eneste opstillede kandidat. Sidste år sørgede kommunistpartiet for at omstrukturere byens valgsystem, så det én gang for alle nu er garanteret, at partiets støtter altid vinder. Hongkong må kun ledes af patrioter, lyder begrundelsen.

John Lee overtager officielt posten, når Carrie Lam, der har været leder i Hongkong siden 2017, træder tilbage i slutningen af næste måned. Udnævnelsen er ekstra salt i såret for byens demokratibevægelse. John Lee er tidligere politikommissær og var ansvarlig for Hongkong-regeringens sikkerhedsbureau under de massive folkelige protester, der udspillede sig hen over sommeren og efteråret 2019.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her