Leder

Vigtige grønne signaler fra Esbjerg og EU

Med Nordsøen som nyt kraftcenter for grøn energi går EU et gear op i den grønne omstilling
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter onsdagens møde om Nordsøen som nyt kraftcenter for grøn energi.

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter onsdagens møde om Nordsøen som nyt kraftcenter for grøn energi.

Bo Amstrup

Udland
19. maj 2022

Med beslutningen om at opsætte vindmøller i Nordsøen med en samlet kapacitet på 150 gigawatt (GW) tager Danmark, Tyskland, Belgien og Holland et kæmpe fælles skridt i den rigtige grønne retning.

Det var derfor en stor dag på havnen i Esbjerg onsdag, da ministre og regeringsledere fra de fire lande indgik samarbejdsaftalen om at omdanne Nordsøen til et nyt energikraftcenter.

For 150 GW er rigtig meget. Det er en tidobling af den nuværende kapacitet fra havvindmøller i EU, og det er nok til at dække elforbruget i 230 millioner husstande eller cirka halvdelen af EU’s husholdninger.

Som Brian Vad Mathiesen, professor og ekspert i energiinfrastruktur ved Aalborg Universitet, siger, skal potentialet på havet udnyttes optimalt, fordi der skal produceres rigtig meget energi for at dække fremtidens behov i EU, og derfor er beslutningen om i fællesskab at udbygge med 150 GW havvindmøller i Nordsøen »et helt afgørende skridt i forhold til at udnytte den kapacitet, der er ude på havet«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Og nu følger, stadig, det brede, hårde arbejde med omlægning af livsstil.
Men det kan koste stemmer, så…

Steen Ole Rasmussen

De højtidelige erklæringer om at ville det store tekniske fix i forhold til samtidens selvskabte problemer fungerer som den perfekte undskyldning for at fortsætte dødsdansen.

Det hjælper ikke en hujende fis nu og har, at man på sigt omdanner Nordsøen til en stor vindmøllepark, men projektet storsælger inden for den herskende orden fordi det tager sig ud som det perfekte vind vind scenarie (win win).

Det sker alt imens man kun kan blive enige om at der skal være enstemmighed bag beslutningen om at droppe importen og afbrændingen af Putins fossiler. Se, råber alle, som om de er fornærmede over Orban, den laban, han vil ikke begå økonomisk selvmord.

Det vil Lindner heller ikke. Han er finansminister for verdens fjerde største økonomi med sølle ca. 90 millioner borgere. Lige som Dk har De et gigantisk overforbrug af jordens begrænsede ressourcer, men at sænke hastigheden på motorvejen, det vil tyskerne ikke. Man vil ikke droppe importen af gas og olie. Det kunne jo gå ud over økonomien!

Selv i en situation, hvor man finansierer Putins bomning af Ukraine, er det umuligt at sætte forbruget ned.

Hvem er dum nok til at tro på, at man i toppen af det europæiske magthierarki nogen sinde vil gøre det nødvendige for at løse det gigantiske problem, som man står over for, nemlig den globale opvarmning.

Der er hedebølge i Indien lige nu, der er tørke i Europa, Ukraine og Ruslands eksport af hvede, majs og rapsolie er blokeret.

Produktionen af mad svigter på globalt plan grundet prisen på kunstgødning, der afhænger af energipriserne og den globale opvarmning. Der kommer hungersnød i Afrika, Mellemøsten og dele af Asien.

Der vil komme millioner af flygtninge oven i de måske 10 millioner, som vi allerede har taget ind fra Ukraine.

Det vil EU ikke klare.

Den her snik snak om vindmøller i 2030 vil komme til at stå som fortidens patetiske form for problemløsning i en verden, der på ingen måde forstår hvad det er for en udvikling, globalisering og destruktiv vækst, som man dyrker.