Leder

Den franske venstrefløj står samlet ved søndagens valg – det kan smide grus i Macron-maskinen

Søndag går franskmændene til parlamentsvalg, og her står venstrefløjen for første gang i mange år samlet. Det betyder, at den kan blive Macrons hovedmodstander i parlamentet de kommende fem år. Det har fået præsidenten til at åbne portemonnæen og dele milde gaver ud
Jean-Luc Mélenchon har hede drømme om at blive premierminister og er dermed en konstant sten i skoen for Macron de næste fem år.

Jean-Luc Mélenchon har hede drømme om at blive premierminister og er dermed en konstant sten i skoen for Macron de næste fem år.

Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
11. juni 2022

Den franske valgsæsons tredje halvleg indledes på søndag og afgøres ugen efter. For første gang i årevis står venstrefløjen sammen – nemlig i valgforbundet Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Nupes), ledet af Jean-Luc Mélenchon, som ligger et godt stykke til venstre for de klassiske socialdemokratiske paroler. Han har hede drømme om at blive premierminister og er dermed en konstant sten i skoen for Macron de næste fem år.

Så vidt kommer det nok ikke, for valget har to runder, og det favoriserer midterpartierne og de borgerlige – men meningsmålingerne forud for valget viser, at præsidenten ikke kan vide sig sikker på et flertal i Nationalforsamlingen – og dermed på at kunne føre sin politik. Det vil kræve, at Macron og hans allierede i valgforbundet Ensemble vinder over 289 pladser ud af de i alt 577, og det ligger lige på vippen, hvis man skal tro meningsmålingerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her