Leder

Israels besættelse af Vestbredden skabte ustabiliteten, der nu ender i regeringskollaps

Naftali Bennetts koalitionsregering giver op, og israelerne skal igen til valg – nu som før er det dets egen besættelse af Vestbredden, der skaber et ustabilt Israel
På mandag opløses Israels brede koalitionsregering. Den beslutning blev truffet af regeringslederen Naftali Bennett (til højre) fra det højrevendte bosætterparti og centrumpolitikeren, udenrigsminister Yair Lapid (til venstre). Israel står over for det femte valg inden for mindre end tre år.

På mandag opløses Israels brede koalitionsregering. Den beslutning blev truffet af regeringslederen Naftali Bennett (til højre) fra det højrevendte bosætterparti og centrumpolitikeren, udenrigsminister Yair Lapid (til venstre). Israel står over for det femte valg inden for mindre end tre år.

Gil Cohen-Magen/Ritzau Scanpix

Udland
22. juni 2022

På mandag opløses Israels brede koalitionsregering ved en afstemning i Knesset, det israelske parlament.

Den beslutning blev truffet af de to centrale ministre, regeringslederen Naftali Bennett fra det højrevendte bosætterparti, Yamina, og centrumpolitikeren, udenrigsminister Yair Lapid, der nu indtræder som fungerende premierminister i overgangsperioden frem til det femte valg inden for mindre end tre år, der formentlig vil blive afholdt i oktober. At koalitionen, der spænder over hele det politiske spektrum fra højre til venstre, overlevede mere end et år, er i sig selv imponerende og lod sig kun gøre med støtte fra fire mandater i et lille israelsk-arabisk parti.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Du har nævnt en israelsk enhedsstat før - fremfor en tostatsløsning.

Set her oppe fra - som er nord for Gedser - virker det som en glimrende idé;
men er det overhovedet realistisk ?

Er der jødiske partier, der er interesserede i idéen?
Er der arabiske partier, der er interesserede i idéen?

Du svarer jo ikke menige læserbrevsskribenter, så jeg venter ikke på svar;
men du kunne måske ved lejlighed skrive en artikel mere om denne idé?

Karsten Hald Nielsen

Da jeg var i Israel 2006 interviewede jeg antropologi-professoren Jeff Harper, der var formand for ICAHD (Den israelske komite mod hus-ødelæggelser). Hans mening var, at tostatsløsningen var totalt urealistisk, men at en fælles israelsk-palæstinensisk stat ville kunne blive en blomstrende økonomisk og demokratisk enhed i Mellemøsten. Men han tilføjede, at det havde lange udsigter, for der var meget had og bitterhed, der skulle overvindes. Men med tiden ..... når folkene kom til fornuft ...

Svend Jespersen

For nu at ihukomme Hal Kochs ord fra 1945, så er det måske værd at bemærke, at regeringskriser i Israel ikke bliver løst ved sværdet. Her er det ordet, der bruges.