Leder

En stærkt politiseret højesteret har nu sat millioner af amerikanske kvinders helbred i fare

Fredagens afgørelse i den amerikanske højesteret vil få en racemæssig og social slagside. Samtidig giver dommen valid frygt for, at det republikansk udpegede flertal vil omstøde andre juridiske præcedenser
Abortaktivist Sierra Frey demonstrerer foran højesteret efter omstødelsen af Roe v. Wade.

Abortaktivist Sierra Frey demonstrerer foran højesteret efter omstødelsen af Roe v. Wade.

Nathan Howard

Udland
28. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Fredag mistede millioner af amerikanske kvinder retten til fri abort helt eller delvist.

Det skete, da den amerikanske højesteret som ventet omgjorde den næsten 50 år gamle Roe v. Wade-afgørelse, der siden 1973 har sikret den føderale ret til fri abort.

Med afgørelsen ser vi nu effekten af de seneste års stigende politisering af en af USA’s vigtigste institutioner, hvor dommerne i højere grad end tidligere er blevet udpeget til at dømme efter specifikke politiske dagsordener. I sin præsidentperiode nåede Donald Trump at udnævne hele tre højesteretsdommere, herunder abortkritikeren Amy Coney Barrett, og det er det, der nu har muliggjort omstødelsen.

Forud for dommen havde 13 delstater indført såkaldte trigger laws, der forbyder abort i det øjeblik, Roe v. Wade ikke længere forhindrer det, og det forventes, at omkring halvdelen af de amerikanske delstater vil indføre enten forbud eller betydelige begrænsninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Den sorte middelalder genindført i USA

Jeg som liberal hylder oprigtig talt USA forfatning og de principper, som Verdens til dato største demokrati er bygget på.

Men det her er så gennemført uværdigt og reaktionært at forhindre kvinden i at træffe sit eget personlige valg i en så afgørende sag, som at bringe sit eget barn til Verden.

Det er utroligt nedladende og formynderisk at høre dette kor af moralske republikanere samt kredse i den katolske kirke som har travlt med at afgøre at Kvinden selv hun har intet at skulle sige i denne sag ligegyldig hvor håbløst omstændighederne kan være bag en graviditet.

Sørgeligt og reaktionært er det her- og hvem anbefaler så den nye middelalder heksejagt på vores kvinder. Det gør Donald Trump manden der altid er i stand til at bringe en nation på randen af en borgerkrig med hans indskrænkede og kyniske livssyn på rigtig mange af livets spørgsmål.

Det glæder mig, at nationen lige nord for USA: Canada har taget tydeligt og utvetydigt afstand fra forsøget på at forbyde abort eller indskrænke abort drastisk i USA. Håb for at mange amerikanske vordende mødre i det værste tilfælde vil kunne rejse til Canada og få foretaget en abort der. Men for de mange hvis indkomst er ringe er denne mulighed ikke tilstede- og hvorfor skal Kvinderne bringes i denne forfærdelige situation.

Nej Donald Trump og hans reaktionære fløj af Republikanerne er en af de største trusler mod Verdensfreden på den vestlige del af Verden medens Putin er en af de største trusler mod Verdensfreden i den østlige del af Verden. og de to kan jo godt lide hinanden.

VH
KFK

Jesper Sano Højdal, Gitte Loeyche, Poul Søren Kjærsgaard, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Frederik Schwane, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
John Kierans

@Kim Folke Knudsen

Blot lige en lille detalje: Den katolske kirke har kun relativt begrænset indflydelse i USA, og katolikker er i øvrigt hyppigere demokrater end de er republikanere.

De, der for alvor markerer sig i anti-abortdiskussionen, er derimod de evangeliske protestanter

David Zennaro, Marie-Christine Poncelet, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det hér er "Tjenerindens Fortælling" om igen..

Margaret Atwood troede, hun var langt ude, da hun skrev bogen.
Det synes hun ikke længere !

Espen Bøgh, Gitte Loeyche, Inge Lehmann, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Eva Kjeldsen, Alvin Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Kjeldsen

Er det ikke USA det danske land har spejlet de sidste 25 år, især da det politiske og retslige?

Ynk.

Espen Bøgh, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

"Nej Donald Trump og hans reaktionære fløj af Republikanerne er en af de største trusler mod Verdensfreden på den vestlige del af Verden medens Putin er en af de største trusler mod Verdensfreden i den østlige del af Verden. og de to kan jo godt lide hinanden."

Udviklingen af Trumpismen hænger nøje sammen med at det politiske etablissement, herunder Demokraterne, i USA har øget magtdistancerne og uligheden i landet, forsømt vedligeholdelsen af et hjemligt arbejdsmarked og forceret styringen af de offentlige samtaler gennem de seneste dekader. For mange er støtten til Trump en ringe artikuleret protest; symptomet på afmagtens forfald til primitiv counterpunch. Clintons tale om 'the deplorables' i 2016 skal nok også indregnes, og hun/familienavnet repræsenterer fortsat Demokraternes politiske fernis i USA.

Udpegningen af Putin som den største trussel mod verdensfreden (eller freden i øst, whatever) er også skabt i Demokraternes navle - i vid udstrækning som afledning og syndebuk for alle de problemer, det amerikanske samfund står med. Og denne udpegning fremstår helt skæv og skinger, når det betænkes hvor mange krige (herunder katastrofekrige), som USA har bidraget til/deltaget i/initieret i vor samtid ... hvilket atter eroderer opbakningen til Demokraternes krigsliderlighed, mens Trump kan udnytte situationen og med en masse bravoursnak tale for krigsophør, hvormed han kan overhale Demokraterne venstre om.

Regressionen i USA er de såkaldt progressives ansvar. De har forsømt videreudviklingen af demokrati, fastholdt ulighedsudviklingen, fortsat den krigsorienterede udenrigspolitik og i øvrigt talt sig længere og længere væk fra den brede amerikanske befolknings basale behov/ønsker - tilmed på arrogant vis og under påskud af diverse identitetspolitiske lapperiers velsignelser. Det er både tragikomisk og ømt at se på, når de fortsat peger alle andre steder hen end på egne forsømmelser - og det er illustrativt.

Torben Skov, Gitte Loeyche, David Zennaro og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Landet er efterhånden en fuldstændig parodi på alle de idealiserede forestillinger , som de selv tidligere har haft.

Jeg tror faktisk, at det vil falde helt fra hinanden i løbet af de næste 5-10 år.

Statsgælden er enorm, stigende og inflationen følger , godt nok i et mere moderat tempo.

Uligheden bliver større og infrastrukturen halter.

Lige nu flyttes exorbitante summer fra skatteydernes lommer til at føre proxykrigen i Ukraine fro endelig at få krammet p russerne.

Nej Gud velsigner ikke USA, for det har de slet ikke fortjent.

Med skal det at støtten til Ukraine for en stor dels vedkommende i virkeligheden er stimuli og profit til den amerikanske våbenindustri og forsyningssektor. Business ER business - og krig er by far the greatest.

Eva Schwanenflügel

Jeg synes, at Johanne Dalgaard beskriver sagens kerne helt præcist:

"Hvis menneskets reproduktion rent fysiologisk havde krævet, at også mænds kroppe skulle gennemføre graviditeter, ville dette næppe nogensinde være blevet rejst som et politisk spørgsmål. Man ville formodentlig snarere have walk-in abortklinikker spredt ud over landet i cirka samme antal som frisører, tatovører og neglesaloner.

I sin kerne handler alt dette om et kvindesyn, der ikke kategoriserer kvinder som fuldgyldige mennesker med myndighed over egne kroppe. Der er for mig at se ingen andre måder at forklare den forbenede ligegyldighed over for kvinders liv og velfærd, som ønsket om abortforbud afspejler – eller den til sammenligning grotesk uproportionelle vægtning af en klump endnu ikke levedygtige cellers såkaldte 'ret til liv'."

"Hvis mænd kunne blive gravide, ville USA være fyldt med walk-in abortklinikker"
https://www.altinget.dk/artikel/hvis-maend-kunne-blive-gravide-ville-usa...

Espen Bøgh, Inge Lehmann, Hanne Utoft, Torben Skov, Gitte Loeyche og Poul Genefke-Thye anbefalede denne kommentar

Et beskidt politisk slag i hovedet på al ligestilling og #METOO bevægelsen og alle andre ligehed bevægelser.

Vist tænker man på "Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood", som hun ikke selv troede på virkeligheden af, - men måske skal man også tænke på den gamle film fra 1971 "Punishment Park" af Peter Watkins, hvor modstandere af regimet dømmes til et ophold i Punishment Park.

Opholdes er afstraffelsen for at værre imod regimet, og går i sin enkelthed ud på man giver de dømte et forspring, fra start til mål i en ørken, og hvis de når i mål(hvilket er nærmest umuligt), og indhentes de af "parkbetjentene" så er der "fri afstraffelse med køller og andet godt i lange baner".

Herrefolket er som sædvanlig veluddannede og økonomisk velstående, og det går efter devise af selvforståelsen; "All good people read good books", som det udtryktes i Tanita Tikarams sang "Twist in My Sobriety" fra 1988 om livets religiøst udnyttende snærende bånd i lukkede samfund.

Den amerikanske højesteret har med sin lovændring forvandlet landets kvindesyn til et snævertsynet ensidigt maskulint overgreb der ikke lader Taleban i Afghanistan ret meget efter.

- Amerika står på kanten af et politisk sammenbrud med de absolut radikale ekstremister fra republikansk side, hvor "alt eller intet" gælder og "i krig og kærlighed gælder alle kneb", også et sammenbrud som peger i retning af diktatur uden demokrati.

Selv demokratiske vælgere er i besiddelse af et sundt stærkt bankende hjerte for liberalismen, uden så meget som at opdage diktaturets fremmarch.

- Alt for mange hengiver sig og tror på liberalismens frelse med våben som beskyttelse mod alt mellem himmel og jord.