Leder

Europas svindende sammenhold: Gassen siver ud af EU’s ballon

Efter fem måneders russiske ødelæggelser i Ukraine tager Ungarn demonstrativt til Moskva og køber ekstra gas. Svinestregen viser, at Ungarn er en sikkerhedsrisiko for EU, men den udstiller også et dobbeltmoralsk Europa, hvor sammenholdet smuldrer
Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov satte et bredt smil op, da hans ungarske kollega Peter Szijjarto torsdag fløj til Moskva for at sikre Ungarn ekstra russisk gas. Trods krigen, trods sanktionerne.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov satte et bredt smil op, da hans ungarske kollega Peter Szijjarto torsdag fløj til Moskva for at sikre Ungarn ekstra russisk gas. Trods krigen, trods sanktionerne.

Ritzau/Scanpix

Udland
23. juli 2022

Det er ikke let at isolere verdens største og mest ressourcerige land – selv ikke når landet går amok på sit naboland.

Desto mere påfaldende var det brede smil, som den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov satte op, da hans ungarske kollega Peter Szijjarto torsdag fløj til Moskva for at sikre Ungarn ekstra russisk gas. Trods krigen, trods sanktionerne.

Forhistorien er velkendt: Mens EU-Kommissionen for at undgå en forsyningskrise til vinter kræver, at alle medlemslande sparer 15 procent af deres gasforbrug og deler den øvrige gas solidarisk, har Ungarn – som er uhyre afhængigt af russisk gas – udråbt ’energiundtagelsestilstand’. Dermed er solidarisk eksport og deling af gas forbudt.

I Orban-land er det en udbredt opfattelse, at Ukrainekrigen ’ikke er vores krig’, og at EU’s sanktioner gør mere ondt på os end på Putin. Men at Orban på denne måde officielt giver Putin diplomatisk rygdækning, er en skandale, der sætter spørgsmålstegn ved Ungarn som en pålidelig partner i EU og NATO.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Der er kun at håbe, når solidariteten indenfor EU skal den anden vej, mod Ungarn, Spanien, Portugal, Grækenland, huskes disse land for deres manglende solidaritet.
Mon EU er for forskellig til sammenhold?

Mazdak Maleki

EU burde aldrig blevet en politisk organ. I øvrigt hvor gammel var lederskribenten ved invasion af Irak?

jens christian jacobsen

Hvordan giver Orban 'rygdækning' til Rusland? Han giver fingeren til Tyskland. De importerer den dag i morgen 8 gange så meget gas fra Rusland som Ungarn. Men Sonne og Information elsker Tyskland.
Orban giver fingeren til EU - tyskernes og franskmændenes 'demokratiske' forum for gradvis magtovertagelse af selvstændige europæiske lande.

Marie-Christine Poncelet

Den " mangel af solidaritet" med Tyskland vedrørende energi besparelsen viser hvor lidt ligestillet de forskellige europæiske lande har været.
De Østeuropæiske lande har været en reservoir af billig arbejdskraft, de sydeuropæiske lande har skulle underkastet sig både en streng økonomiske kur som man måske første nu ser sig ud af og foragt fra de nordlige lande s siden
Velstand i Grækenland er vist nok noget dets befolkningen stadigvæk kun drømmer om, og flygtninge krisen er stadigvæk nærværende i de sydeuropæiske lande.
Lande i Europa har ikke været ligestillet , hvilke koncession er de rigeste europæiske lande parat til overfor de fattigste lande i Europa til gengæld for solidaritet?

Poncelet. Du kan begynde her med at genopfriske din hukommelse. 5.600 mi.a. kroner: https://www.dr.dk/nyheder/udland/analyse-skrappe-krav-til-eus-milliard-c...

Maleki. Hvad pokker har lederskribentens alder med noget som helst at gøre?

Hvis nogen her læser tekster på tysk, kan de med fordel få indblik i Orbans tale i Rumænien; https://www.spiegel.de/ausland/viktor-orban-empoert-im-eu-gasstreit-mit-...